17 Ιουλίου 2012

Μάρκος Μπόλαρης: «Η κρίση συνιστά την πρόκληση για να επιχειρήσουμε την υπέρβαση απ’ ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στην αδράνεια»

0 σχόλια
«Η πολιτική συγκυρία προσφέρεται, για να αποσαφηνίσουμε τις βασικές συντεταγμένες των θέσεών μας»

ΠτΘ: Πώς σχολιάζετε το χρόνο διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης και τον αριθμό των μελών, που θα συμμετάσχουν σε αυτή;

Μ.Μ.: Η πολιτική συγκυρία προσφέρεται, για να αποσαφηνίσουμε τις βασικές συντεταγμένες των θέσεών μας. Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με το πολιτικό σκηνικό να διαμορφώνεται από αντίρροπες μεταξύ τους δυνάμεις. Στις πρόσφατες εκλογές το εκλογικό σώμα κινήθηκε σε συντηρητικές επιλογές. Ψήφισε τη φύσει συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και τη θέσει συντηρητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στα παλιά ξεκάθαρα χαρακτηριστικά του συντηρητισμού της Δεξιάς, ως θεμελιώδους αρχής της ιδεολογικής της αναφοράς, που αντιστέκονταν σε κάθε αλλαγή, υπάρχει τώρα ο συντηρητισμός του ΣΥΡΙΖΑ..
. Δεν αφορά στις καταστατικές ιδεολογικές αρχές της Αριστεράς, αλλά στις πολιτικές θέσεις που ευνοούν έναν πολυδάπανο και κοινωνικά επιζήμιο κρατικισμό, στη δημαγωγική υποδαύλιση συντεχνιακών συμφερόντων. Ο προοδευτισμός, συμφυής με τις ανοικτές προκλήσεις της εποχής, τη συλλογικότητα και το καινοτομικό πνεύμα, υποχώρησε χάριν της πολυσυλλεκτικής ψηφοθηρικής τακτικής στην προάσπιση των συμφερόντων ισχυρών ομάδων στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας. Με αυτά τα δεδομένα καλούμαστε λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ να αναδείξουμε τα μείζονα πολιτικά ζητήματα της χώρας, που είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μετασχηματίσουν το διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

«Γνώμονας των αλλαγών να εμπνεύσουμε σεβασμό στους θεσμούς και μια άλλη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης»

ΠτΘ: Αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τη νέα οργανωτική δομή του κόμματος. Τι γνώμονα και τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν αυτές;
Μ.Μ.: Το κρίσιμο δεν είναι τα οργανωτικά χαρακτηριστικά, που θα έχει το ΠΑΣΟΚ, αλλά πώς θα απαντήσουμε στο έλλειμμα πολιτικής, που παρατηρούμε σήμερα στη χώρα. Πώς θα μετασχηματίσουμε ένα σύστημα διοίκησης, της τελευταίας σοβιετικού τύπου γραφειοκρατίας στην Ευρώπη, αδιαφανούς και αναποτελεσματικού που ταλαιπωρεί τον πολίτη, που αποτελεί ανάχωμα σε κάθε υγιή αναπτυξιακή προσπάθεια. Πώς θα ακυρώσουμε ισχυρά συντεχνιακά συμφέροντα που αγνοούν κοινωνικές προτεραιότητες και υπονομεύουν μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή. Πώς θα εμπνεύσουμε σεβασμό στους θεσμούς και μια άλλη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης. Ενός μηχανισμού διάφανου, ποιοτικού στην υπηρεσία του πολίτη, καταλύτη μιας ανάπτυξης βασισμένης στην ποιότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

«Καλούμαστε να αλλάξουμε άμεσα το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας του δημοσίου»
ΠτΘ: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προτάγματα που πρέπει να μπουν στην ατζέντα της μεθαυριανής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασύσταση του Κινήματος;
Μ.Μ.: 
Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα δύο κεφαλαιώδη προβλήματα που έχουν κοινό χαρακτηριστικό, ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας του δημοσίου. Την κατάρρευση των υπηρεσιών του κράτους με την σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία και την κατάρρευση του παραγωγικού τομέα με τις κρατικοδίαιτες λογικές και τις επιδοτήσεις. Αυτά καλούμαστε να αλλάξουμε άμεσα αν θέλουμε να βγούμε από το τούνελ της κρίσης. Το μοντέλο ανάπτυξης που έχει τις ρίζες του στη μετεμφυλιακή περίοδο έχει πλέον καταρρεύσει. Ένας νέος κύκλος πλέον ανοίγει για τη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ, εγκαταλείποντας τις διαχειριστικές λογικές και πρακτικές, έχει την ευθύνη, αντιμετωπίζοντας με αίσθηση ρεαλισμού και ευθύνης το μέλλον της χώρας να αποτυπώσει με σαφήνεια τα πολιτικά προτάγματα, να θέσει τις προϋποθέσεις και τους στόχους για το νέο κύκλο που τώρα ξεκινά. Γι΄ αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας το Συνέδριο αναγέννησης της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής παράταξης, της κεντροαριστερής παράταξης της χώρας, που ξεκινά την προσεχή Παρασκευή.

«Δεν υποκύψαμε στον πειρασμό του μικροκομματικού οφέλους ακόμη κι όταν υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα έξω από τις ιδεολογικές μας αναφορές»


ΠτΘ: Το Κίνημα θα προχωρήσει σε ανασύνταξη, αλλάζοντας όνομα και σήμα κι αυτό αρκεί; Θα υποβάλλει σε κριτική τον εαυτό του, η οποία μάλλον θα είναι λυτρωτική, γιατί η εικόνα των φέουδων και των αξιωματούχων έγινε παραπάνω από αντιληπτή στη βάση…Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι μόνο του κυρίως απεμπόλησε έναν πρωθυπουργό…
Μ.Μ.: 
Φέουδα και βαρόνοι πολλαπλών αποχρώσεων και συνιστωσών είναι θλιβερό προνόμιο άλλων πολιτικών χώρων. Αποδείξαμε στο προηγούμενο διάστημα πως δεν ολιγωρήσαμε όταν έπρεπε να αναλάβουμε την ευθύνη για τη διάσωση της χώρας, όταν άλλοι φυγοδικούσαν και άλλοι θορυβούσαν παράταιρα. Με τη συνετή μας στάση, την αυτοκριτική μας ειλικρίνεια αποδείξαμε ότι παραμένουμε η εγγύηση των δημοκρατικών θεσμών και της σταθερότητας του πολιτικού μας συστήματος. Δεν υποκύψαμε στον πειρασμό του μικροκομματικού οφέλους ακόμη κι όταν υποχρεωθήκαμε από το ακραιφνώς συντηρητικό δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί να πάρουμε μέτρα έξω από τις ιδεολογικές μας αναφορές προκειμένου να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας.
«Οι όποιες διαφωνίες και αποκλίσεις συνθέτονται δημιουργικά σε μια πρόταση που έχει κοινή συνισταμένη την αγωνία για το μέλλον της χώρας»

ΠτΘ: Μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν «παραφωνίες» από κορυφαία και όχι μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία της ανασύστασης, που ξεκινάει από την Παρασκευή, πιστεύετε ότι μπορεί ή πρέπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αφήσει κάποιους εκτός; Πώς πρέπει να αντιδράσει στις φωνές αμφισβήτησης, που προέρχονται μέσα από το ΠΑΣΟΚ;
Μ.Μ.:
 Όπως επανειλημμένα έχουμε πράξει ως τώρα, οι όποιες διαφωνίες και αποκλίσεις συνθέτονται δημιουργικά σε μια πρόταση που έχει κοινή συνισταμένη την αγωνία για το μέλλον της χώρας.

«Το ΠΑΣΟΚ παραμένει η δημοκρατική σταθερά της χώρας»

ΠτΘ: Θα υπάρχει συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόταγμα που θα προκύψει από την Συνδιάσκεψη και ποιο θα είναι αυτό; Θα εξακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ να εκπροσωπεί το ιδεολογικό ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας, δοθέντος ότι το ίδιο επιθυμεί και η ΔΗΜΑΡ;
Μ.Μ.: 
Σ’ αυτή την περίοδο ιδεολογικής σύγχυσης, με κυρίαρχη τη δημαγωγική και ανεύθυνη λογοκοπία που αποκρύπτει τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, το ΠΑΣΟΚ παραμένει η δημοκρατική σταθερά της χώρας. Οι πολίτες με αίσθηση κρίσης και επίγνωσης του διακυβεύματος γνωρίζουν πως ανάμεσα στις συμπληγάδες του λαϊκισμού και των ανεύθυνων πρακτικών, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ ως θεματοφύλακας της σταθερότητας του πολιτικού μας συστήματος. Χρέος μας είναι προτείνουμε τον υπεύθυνο, δύσκολο και δημιουργικό δρόμο, για το χτίσιμο, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ενός άλλου κράτους. Στη νεφελώδη και παρωχημένη λειτουργία της οικονομίας να προτάξουμε μια άλλη αντίληψη για την παραγωγική βάση, που κατακτά τις διεθνείς αγορές επενδύοντας στην καινοτομία, με ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.

«Η κρίση συνιστά την πρόκληση για να επιχειρήσουμε την υπέρβαση απ’ ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στην αδράνεια» 

ΠτΘ: Με τη δεδομένη φθορά, που υπέστη το Κίνημα τα δυόμισι τελευταία χρόνια, αλλά και με τη συμμετοχή του στην δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα μπορεί να επιτευχτεί η ανασύσταση και να καλυφτεί το χαμένο έδαφος;
Μ.Μ.: 
Αυτό που επείγει σήμερα είναι οι πρωτοβουλίες για να αναπληρωθεί ο χαμένος κυριολεκτικά χρόνος, που μεσολάβησε από την προκήρυξη των εκλογών. Αυτό που είναι αναγκαίο να αντιληφθούμε άμεσα είναι το επείγον της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Να κατανοήσουμε την ουσία των δεινών μας, το στρεβλό διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο και να προχωρήσουμε άμεσα στις μεγάλες διαθρωτικές αλλαγές, που θα δώσουνε ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Να απεγκλωβισθούμε από τη στρατηγική της απλής διαχείρισης της κρίσης και να απορρίψουμε τη φενάκη επίλυσης του προβλήματος με τη λογική των όρων που τη δημιούργησαν. Όσο θα είμαστε στη δίνη του φαύλου κύκλου της συντήρησης μιας κατάστασης που μας έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας, τόσο θα είμαστε πιο κοντά στον κίνδυνο αυτό. Αν όμως αντιληφθούμε ότι η κρίση συνιστά την πρόκληση για να επιχειρήσουμε την υπέρβαση απ’ ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στην αδράνεια, τότε μπορούμε να προσδοκούμε μια διαφορετική ελπιδοφόρα πορεία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου