«Δεν μας έδωσαν χρόνο οι αγορές, ενώ η πολιτική ελίτ της χώρας, που συχνά ήταν σε σχέση διαπλοκής με το κατεστημένο, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 14ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος πραγματοποιείται στη Σάμο....
Μιλώντας για τη θητεία του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όταν ανέλαβε το 2009 την πρωθυπουργία είχε ένα όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα. «Είδαμε, την ανάγκη να προωθήσουμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί ξέραμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν και μια χώρα όπου επικρατούσε η κακοδιαχείριση», ανέφερε. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι αυτή το πρόβλημα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να μπερδεύει κανείς τους δύο όρους, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις», ενώ μιλώντας για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει σημείωσε ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε για το δημοψήφισμα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε στην Ελλάδα, αλλά ο τρόπος που αντέδρασαν οι αγορές και οι πολιτικοί δεν βοήθησαν».
Από την πλευρά της, η Κάθριν ‘Αστον, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε σε παραδείγματα χωρών που προσπαθούν να βγουν από τα δικά τους αδιέξοδα και κάνουν ένα ταξίδι με πολλές δυσκολίες.
Ο τρίτος ομιλητής, ο Μπόρις Τάντιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι η ΕΕ ασχολείται με άλλα ζητήματα, τονίζοντας πως δεν είναι προτεραιότητα η Σερβία για την Ευρώπη, η οποία είναι απούσα από τα Βαλκάνια.
Στην εναρκτήρια συνεδρίαση σήμερα θα γίνει συζήτηση για την ελληνική εμπειρία από την κρίση και τις συνέπειες για τις δημοκρατίες, ενώ το απόγευμα στο στρογγυλό τραπέζι θα συζητηθεί το πως οι μη κρατικοί φορείς μπορούν να βοηθήσουν για να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική προοπτική που θα οδηγήσει στην προοδευτική αλλαγή, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο κόσμο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου