17 Αυγούστου 2012

Οι πιο «άρρωστες» θάλασσες του πλανήτη

0 σχόλια

Οι πιο «άρρωστες» θάλασσες του πλανήτη


Οι Σεϋχέλλες και η Γερμανία έχουν τις πιο υγιείς θάλασσες συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη που κατοικούνται, ενώ η Σιέρα Λεόνε έρχεται τελευταία στη λίστα, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση θαλάσσιων περιοχών με κριτήριο ένα νέο δείκτη για την υγεία θαλασσών και ωκεανών.
Με βαθμολογία 86 στα 100 στην κορυφή της λίστας φιγουράρει η Νήσος Τζάρβις στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, που δεν
κατοικείται από ανθρώπους και εδαφικά ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υψηλή βαθμολογία απέσπασαν επίσης πολλά άλλα ακατοίκητα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι Σεϋχέλλες, ένα από τα δυο αναπτυσσόμενα κράτη που φιγουράρουν στην πρώτη δωδεκάδα, κατέλαβε την 4η θέση με σκορ 73 στα 100, όπως και η Γερμανία, σύμφωνα με το real.gr
Σε γενικότερα πλαίσια οι αναπτυσσόμενες χώρες στη Δυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Αμερική είχαν πολύ χαμηλές επιδόσεις, ενώ οι πλουσιότερες χώρες σε βόρεια Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία και Ιαπωνία απέσπασαν υψηλές βαθμολογίες.
Τη διαφορά στους αναπτυσσόμενους έκαναν οι Σεϋχέλλες και το Σουρινάμ, που κέρδισαν μια θέση στην πρώτη δωδεκάδα με τις πιο υγιείς θάλασσες, ενώ από τα αναπτυγμένα κράτη τη διαφορά έκαναν η Πολωνία και η Σιγκαπούρη που ξεχώρισαν για τις κακές τους επιδόσεις.
Τελευταία τερμάτισε η Σιέρα Λεόνε στη Δυτική Αφρική με 36 βαθμούς.
Ο δείκτης για την υγεία των θαλασσών και των ωκεανών αναπτύχθηκε από Αμερικανούς και Καναδούς επιστήμονες που εξέτασαν 171 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (θαλάσσιες περιοχές παράκτιων ή νησιωτικών κρατών που εκτείνονται στα 200 ναυτικά μίλια στον ωκεανό).
Οι 171 ΑΟΖ που εξετάστηκαν αντιπροσωπεύουν το 40% των ωκεανών του πλανήτη.
Για την αξιολόγηση των θαλασσών οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους 10 παράγοντες, μεταξύ των οποίων καθαρά νερά, βιοποικιλότητα, τουρισμός, αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, ικανότητα παροχής εισοδήματος στις παράκτιες κοινότητες κλπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου