28 Αυγούστου 2012

Πώς διαπραγματεύονται οι Γερμανοί

0 σχόλια

Πώς διαπραγματεύονται οι Γερμανοί


Τώρα που ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο και καταλάγιασε και ο προπαγανδιστικός θόρυβος γύρω από το πόσο σημαντική ήταν δήθεν η συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας και πώς «έλιωσαν οι πάγοι» στις σχέσεις των δύο κρατών, αξίζει τον κόπο να ξαναρίξουμε μια πιο αποστασιοποιημένη ματιά στο πώς προσήλθαν στη διαπραγμάτευση οι δύο πλευρέςΊσως αντλήσουμε
κάποια πείρα.
Η ελληνική κυβέρνηση έκρινε ότι θα δημιουργούσε ευνοϊκό κλίμα με δύο τρόπους. Πρώτον, κλείνοντας οριστικά το σκάνδαλο Siemens. Δεύτερον, μη θέτοντας απολύτως κανένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ούτε κάν επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας υλοποίησης των εξοντωτικών μέτρων που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο βιοτικό επίπεδο του συνόλου σχεδόν του ελληνικού λαού.
Έτσι την παραμονή της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε τη συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία, η οποία είχε εγκριθεί την άνοιξη από τη Βουλή. Το 2011 το ελληνικό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει ότι η ζημιά της Ελλάδας από το σκάνδαλο εξαγοράς πολιτικών από τη Siemens για να πάρει η εταιρεία υπερτιμολογημένα έργα ανερχόταν στο ύψος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με τη συμφωνία που υπογράφτηκε η κυβέρνηση Σαμαρά αρκέστηκε στο να εισπράξει η Simens…. 80 (!) εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα της χρωστάει η κυβέρνηση για έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί και δεν έχουν πληρωθείΤα 80 εκατ. όμως είναι μόλις το… 4% (!!!) των 2 δισ. ευρώ.
Επιπροσθέτου, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί ότι η Siemens ανέλαβε μεταξύ άλλων και την υποχρέωση να χρηματοδοτεί επί πέντε χρόνια και φορείς που έχουν ως σκοπό την… καταπολέμηση της διαφθοράς!
Η γερμανική πλευρά προσήλθε στη συνάντηση άκρως επιθετική, παρά την άνευ ορίων ενδοτικότητα της Αθήνας.
Το πρωί της ημέρας που συναντήθηκαν Μέρκελ και Σαμαράς έβαλαν τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της καγκελαρίου να βγει στο μεγαλύτερο γερ­μανικό τηλεοπτικό κανάλι για να πει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για το ευρώ αν εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώ­νη.
Το ίδιο πρωί, διοχετεύθηκε στον γερμα­νικό Τύπο η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι έχει ήδη συγκροτηθεί και λειτουργεί υπό τον υφυπουργό Οικονομικών ομάδα εργασίας, η οποία υπολογίζει το ακριβές κόστος αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ και με­λετά αποτελεσματικά μέτρα παρεμπόδισης μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικής τρομοκρατίας προσήλθε να συζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν τόλμησε να ζητήσει τίποτα και φυσικά δεν πήρε τίποτα.
«Θα ήθελα η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει συνειδητά εκείνο το ρήμα με την έννοια του «θέλω» που εκφράζει την ελάχιστη βεβαιότητα ότι όντως θα συμβεί αυτό, αφήνοντας περιθώ­ρια αμφιβολιών. Το μήνυμα ήταν σαφές για τους επαΐοντες.
Μόλις τελείωσε η συνάντηση, σε αντίθε­ση με τις αναιμικές είναι αλήθεια προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καλλι­εργήσει ένα κλίμα ευφορίας περί δήθεν επιτυχίας, ο γερμανικός Τύπος άρχισε αμέσως να αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα στις ηλεκτρονικές ήδη εκδόσεις του.
«Η Μέρκελ παραμένει σκληρή στη συνά­ντηση με τον Σαμαρά» τιτλοφορούσε το ρεπορτάζ της π.χ. η δεξιά εφημερίδα «Μπιλντ», ενώ η σοσιαλδημοκρατική «Ντι Τσάιτ» ει­ρωνευόταν την «άβολη διαφημιστική τουρ­νέ του Σαμαρά» στον δικό της τίτλο και υπο­γράμμιζε στον υπότιτλο ότι «ο Σαμαράς δεν πείθει ακόμη την καγκελάριο στην πραγμα­τικότητα».
Πιο στρατηγικής αντίληψης η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και εν όψει της συνάντησης του Ολάντ με τον Σαμαρά την επόμενη μέρα, εστίαζε αλλού την προσοχή της. Με τον υπότιτλο της προ­ειδοποιούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Δεν μπορεί να ελπίζει σε κλονιζόμενο άξονα Βερολίνου – Παρισιού ο Σαμαράς»!
Τα γεγονότα όντως επιβεβαίωσαν ότι η Μέρκελ είχε ήδη πιέσει τον Γάλλο πρόεδρο να πάψει να κάνει όνειρα για «μέτωπο του νότου της Ευρωζώνης». Κινήθηκε απολύτως στη γραμμή της Γερμανίδας καγκελα­ρίου
ΝΤΟΜΠΡΙΝΤ: «ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2013»
Μαινόμενος ταύρος ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας του κυβερνητικού κόμματος CSU της Βαυαρίας στον συνασπισμό της Μέρκελ, έκανε κομμάτια την προπαγανδιστική εικόνα βελτίωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
«Δεν υπάρχει δρόμος που να παρακάμπτει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» δήλωσε χωρίς περιστροφές μετά τη συνάντηση της Καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Βλέπω την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης το 2013» τόνισε κατηγορηματικά, αναγκάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, να κατηγορήσει τους Βαυαρούς της CSU για «συμμορίτικη επίθεση κατά της Ελλάδας»!
Γιώργος Δελαστίκ
ΠΗΓΗ: Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου