16 Αυγούστου 2012

Μανιφέστο Γερμανών σοφών υπέρ της έκδοσης ευρομολόγων

0 σχόλια

   Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάραξε τα νερά της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία με την πρότασή του να πει η χώρα του «ναι» στην έκδοση ευρωομολόγων. Πίσω από τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) κρύβονται - σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» - τρεις σύμβουλοι υψηλού κύρους: ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ και ο - επίσης - φιλόσοφος και πολιτικός Γιούλιαν Νίντα-Ρίμελιν. Οι τρεις άνδρες πρότειναν σε κοινό άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο στη γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης. Τρεις ημέρες μετά ακολούθησε η παρέμβαση του Γκάμπριελ, που ήταν εμπνευσμένη από το «ευρωμανιφέστο» των τριών σοφών.
Κανένας άλλος σύγχρονος γερμανός φιλόσοφος δεν απολαμβάνει τόση παγκόσμια αναγνώριση όση ο Γιούργκεν Χάμπερμας. Τα κείμενα του 83χρονου φιλοσόφου, ψυχολόγου, φιλολόγου και οικονομολόγου από το Ντύσελντορφ έχουν τελευταία τη μορφή εκκλήσεων για περισσότερη δημοκρατία, για αντίσταση στην κυριαρχία των αγορών και στην καθοδήγηση της κοινής γνώμης από τα μονοπώλια άποψης. Ετσι προέκυψε ως αυτονόητη συνέπεια η ένθερμη υποστήριξη του διασημότερου πνευματικού άνδρα της σύγχρονης Γερμανίας για μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, όπου οι Βρυξέλλες θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής.
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ ανήκει - κατόπιν πρότασης των γερμανικών συνδικάτων - στο πενταμελές Συμβούλιο των Σοφών, που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση σε θέματα ευρωπαϊκής και οικονομικής πολιτικής. Ο 59χρονος καθηγητής Οικονομίας τάσσεται αναφανδόν υπέρ του ευρώ και υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή. Δεν δίστασε μάλιστα να αντιπαρατεθεί με 250 συμπατριώτες του οικονομολόγους, που συνυπέγραψαν ανακοίνωση εναντίον της αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις τους ως «χείριστη οικονομία καφενείου».
Πολιτικό ον και καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου είναι ο Γιούλιαν Νίντα-Ρίμελιν, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση Σρέντερ. Ο Νίντα-Ρίμελιν έγινε γνωστός για τις απόψεις του περί μιας ριζικής αναδιοργάνωσης των ευρωπαϊκών θεσμών και εισηγήθηκε μαζί με τον Χάμπερμας και τον Μπόφινγκερ την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.

Μανιφέστο Γερμανών σοφών υπέρ της έκδοσης ευρομολόγων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου