14 Σεπτεμβρίου 2012

Κοροϊδία επί 6 μήνες για τα λεφτά των βουλευτών στην Ελβετία [έγγραφα]

0 σχόλια
Κοροϊδία επί 6 μήνες για τα λεφτά των βουλευτών στην Ελβετία 
Η Ενωση Ελβετικών Τραπεζών απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Βουλής των Ελλήνων να δώσει ονόματα Ελλήνων πολιτικών που έχουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Η αρνητική επιστολή δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, βρισκόταν όμως στα συρτάρια του προέδρου του Κοινοβουλίου επί έξι μήνες.

Το θέμα ξεκίνησε όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο ελληνικής καταγωγής Ελβετός βουλευτής Ιωσήφ Ζησιάδης ανέφερε σε δηλώσεις του στο MEGA ότι η Ελλάδα πρέπει να ψάξει για καταθέσεις πολιτικών στην Ελβετία.
Ακολούθησε σάλος στη Βουλή και στην ελληνική κοινή γνώμη για τους πλούσιους βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και άρχισαν να διακινούνται ονόματα. Μπροστά στην κατακραυγή ο τότε πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλινος ζήτησε «εδώ και τώρα έλεγχο» για τις φημολογούμενες καταθέσεις Eλλήνων βουλευτών στην Ελβετία. Ξεκίνησε μάλιστα μια διαδικασία συλλογής υπογραφών των εν ενεργεία βουλευτών με σκοπό να πιεστούν οι ελβετικές αρχές και να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα πολιτικών.
«Εμείς οι βουλευτές να αναλάβουμε πρωτοβουλία να εξουσιοδοτήσουμε Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών Βουλευτών και Κομμάτων, για να απευθυνθεί άμεσα στις αρμόδιες ελβετικές αρχές και τράπεζες για να υπάρξει πλήρες φως σε ό,τι αφορά αυτές τι περιπτώσεις» είχε δηλώσει τότε ο κ. Πετσάλνικος και συμπλήρωσε:
«Και δηλώνω πως πρώτος εγώ θα δώσω εξουσιοδότηση. Να κινηθούμε άμεσα για να μην υπάρχουν σκιές, από υποθέσεις, φήμες και μισόλογα. Είναι θέμα τιμής, διαφάνειας που δεν αφορά μόνο εμάς αλλά είναι θέμα της ίδια της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».
Σάλος στη Γερμανία
Σάλος προκλήθηκε και στη Γερμανία όταν έγινε γνωστό ότι οι δανειστές δίνουν πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα και οι Ελληνες πολιτικοί βγάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung Γερμανοί βουλευτές είχαν αναστατωθεί με την είδηση περί διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό από Έλληνες βουλευτές. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ έστειλε επιστολή στον κ. Πετσάλνικο και ζητούσε εξηγήσεις για το θέμα !
Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, ο κ. Λάμερτ σημείωνε στην επιστολή του ότι η χώρα του συμμετέχει στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, γεγονός το οποίο, όπως επεσήμανε, αντικρούει την εντύπωση ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ τόνιζε ότι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν αναστατωθεί με την είδηση περί διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό από Έλληνες βουλευτές και παρακαλούσε τον κ. Πετσάλνικο να υποδείξει τρόπους εξάλειψης των αντιδράσεων οι οποίες εκφράστηκαν από μέλη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε τότε πως οι εξουσιοδοτήσεις των βουλευτών προς τα ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να γίνει έλεγχος για τυχόν καταθέσεις μελών του ελληνικού κοινοβουλίου στην Ελβετία, απεστάλησαν διά της διπλωματικής οδού. Αυτό αποτελεί μία πρώτη απάντηση στη συλλήβδην στόχευση του πολιτικού συστήματος του κοινοβουλίου και των μελών του από διάφορους κύκλους, ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος (δες επιστολή)
Να υπενθυμίσουμε ότι εξουσιοδοτήσεις έστειλαν όλοι οι βουλευτές, πλην εκείνων της ΝΔ μιας και θεωρήθηκε πως πρόκειται για προσχηματική πράξη, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα (δες επιστολή γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστα Τασούλα προς βουλευτές της ΝΔ να μην στείλουν εξουσιοδοτήσεις)
Αρνητική απάντηση τον Απρίλιο
Η απάντηση ήρθε άμεσα από την Ενωση Ελβετικών Τραπεζών, με e-mail, και ήταν αρνητική. Οι Ελβετοί εξηγούσαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι δεν μπορούν να δώσουν κανένα στοιχείο, γιατί η Βουλή δεν δικαιούται να ζητά στοιχεία.
Για να δοθεί το οποιοδήποτε στοιχείο θα πρέπει να υπάρχει εισαγγελική παραγγελία και υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, επεσήμαναν οι Ελβετοί.
Ετσι η πρωτοβουλία Πετσάλινκου που είχε τότε πολυδιαφημιστεί ως «σταυροφορία υπέρ της διαφάνειας» κατέληξε άδοξα. Ο κ. Πετσάλνικος, μάλιστα, απέκρυψε την αρνητική απάντηση των Ελβετών προφανώς για να μην επικριθεί η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου ότι αναζητά προσχηματικά τα στοιχεία βουλευτών με καταθέσεις στην Ελβετία και ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να χυθεί φως για τις αποκρυπτόμενες καταθέσεις πολιτικών στην Ελβετία.
Απόκρυψη και από Μεϊμαράκη
Η νέα βουλή που προέκυψε από τις διπλές εκλογές δεν έδειξε ιδιαίτερη σπουδή για να αποκαλύψει το όλο θέμα αλλά ούτε αναζήτησε και τρόπους για να ευρεθεί λύση με τις ελβετικές τράπεζες. Τον Ιούλιο του 2012 έφτασε στην ελληνική Βουλή και η επίσημη απάντηση των Ελβετικών Τραπεζών, μετά την αποστολή e-mail, με το ίδιο περιεχόμενο (δες επιστολή παραπάνω).
Η αρνητική επιστολή-κόλαφος των Ελβετών απεκρύβη και από τον νυν Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μειμαράκη. Η επιστολή διέρρευσε χθες σε εφημερίδα και ανάγκασε σήμερα τον πρόεδρο της Βουλής να την δώσει στη δημοσιότητα.
Δήθεν λαβράκια
Οι έλεγχοι του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν την ταυτότητα του ενός «πολιτικού» που φυγάδευσε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο δολάρια και επρόκειτο για τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η ίδια έρευνα έδειξε τελικά ότι πάνω από 40 πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται στην καυτή λίστα με τα εμβάσματα. Πρόκειται για καταθέσεις ύψους άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φυγάδευσαν τα χρήματα μέσω του υποκαταστήματος τράπεζας που βρίσκεται εντός του κτιρίου της Βουλής. Η ταυτοποίηση των πολιτικών έγινε από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες προχώρησαν σε διασταυρώσεις των εμβασμάτων που συγκέντρωσαν από τις τράπεζες με τον ΑΦΜ, τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας και τη διεύθυνση της κατοικίας του αποστολέα. Αρμόδιος παράγοντας τόνιζε χαρακτηριστικά ότι από τους ελέγχους εντοπίσθηκαν πολιτικοί οι οποίοι ακόμη ...αναζητούνται.


Πηγή: www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου