Σκληρή στάση τηρεί η Τρόικα στο θέμα των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία που τους παρουσίασε η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να επιμένουν σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη και μηδενισμό του αφορολόγητου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τις συναντήσεις των υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά με την Τρόικα, από το σύνολο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ οι δανειστές μας απορρίπτουν αναφανδόν τα 2,5 δισ. ενώ εκφράζουν και επιφυλάξεις για ακόμα 3 δισ ευρώ. Σκληρότερη στάση τηρεί το ΔΝΤ που απορρίπτει ακόμα και τα λεγόμενα έξυπνα μέτρα που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι θα ήταν αποδεκτά, όπως η παραχώρηση νοσοκομείων σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι του Ταμείου φέρονται να αντιπροτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ τα οποία όμως έχουν πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος:
- Συντάξεις στα 67 έτη: Οι ελεγκτές του ΔΝΤ ζητούν να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μέτρο που ισοδυναμεί με 1 δισ. ευρώ όφελος για το κράτος. Μάλιστα, αναφέρουν ως παράδειγμα τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα όρια ηλικίας αυξάνονται, και απορούν γιατί στην Ελλάδα δεν γίνεται το ίδιο.
- Απολύσεις στο Δημόσιο: Οι Τροϊκανοί δεν έχουν πειστεί καθόλου για την δημοσιονομική αποτελεσματικότητα της νέας εργασιακής εφεδρείας με αξιολόγηση και διαθεσιμότητα. Απαιτούν να υπάρξουν 15.000 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, και αυτό να γίνει με απολύσεις εκείνων που η θέση τους θα καταργηθεί λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης του οργανισμού στον οποίο εργάζονται. Αυτό το μέτρο σε βάθος τριετίας θα μπορούσε να αποφέρει έως και 2 δισ. ευρώ
- Κατάργηση αφορολόγητου: Οι δανειστές προτείνουν ακόμα την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα που τώρα βρίσκεται στα 5000 ευρώ. Θεωρούν ότι με αυτό το μέτρο η δημοσιονομική ωφέλεια θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Παράλληλα, στη χτεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Βρούτση, οι Τροϊκανοί έθεσαν ξανά το θέμα της εργασιακής ευελιξίας. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του κατώτατου μισθού, μείωση των αποζημιώσεων στις απολύσεις, αποσύνδεση του χρόνου εργασίας από την λειτουργία των επιχειρήσεων και υιοθέτηση του 6ήμερου.
Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης επέμεινε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τα εργοδοτικά κόστη, επισημαίνοντας την εξαγγελία για μείωση κατά 5% της εργοδοτικής εισφοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να είπαν ότι «αυτό δεν είναι αρκετό»!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου