Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, της διογκούμενης ανεργίας και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κρούει προς την ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης (ΣτΕ), σε απόφαση της που
υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα.
Αξιολογώντας το βαθμό συμμόρφωσης της Ελλάδος προς τα όσα πρεσβεύει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης- που έχει υπογράψει και έχει θέσει σε ισχύ η Ελλάδα από τις 9 Ιουνίου 1981, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ τονίζει τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς τους εκπροσώπους της μηχανισμού στήριξης, ότι τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, επηρεάζουν σοβαρά τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθούν οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπει ο Κώδικας, προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση του πληθυσμού και να μην διαταραχθεί σοβαρά η κοινωνική ειρήνη, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απόφαση της η Επιτροπή.
Σημειώνεται, μάλιστα, στη σχετική απόφαση ότι, οι παρατηρήσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται σ' αυτήν στηρίζονται στα δεδομένα που υπήρχαν στον τομέα του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, κατά την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2010 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2011.
Επισημαίνοντας το επείγον της υπόθεσης, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει, με λεπτομερή της έκθεση, ποια είναι η σημερινή κατάσταση στο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετά τα νέα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν και τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν, μετά τον Νοέμβριο του 2011.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει ακόμη, κατά πόσον μπορεί να συμμορφωθεί με τα όσα επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης (που έχει υπογράψει και επικυρώσει) για τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, στο περιβάλλον συνεχούς λιτότητας, που επιβάλλεται από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.
Από τη σχετική απόφαση αποκαλύπτεται ότι:
Τον Μάιο του 2010, μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελλάδας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωομάδα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποστολή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από αίτημα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, βάσει των διατάξεων του σχεδίου νόμου αρ. 3863.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την αποστολή της ΔΟΕ, εκτιμάται ότι η ανεργία θα φθάσει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από τους 800.000 που ήταν τον καιρό της επίσκεψης της και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν 5 δισ. ευρώ το χρόνο τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα τους.
Κάνοντας επίκληση αυτών των διαπιστώσεων, η Επιτροπή των Υπουργών συμπεραίνει ότι, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που δεν θα μπορέσει ν' αντέξει τη διαρκή συρρίκνωση των οικονομικών του.
Εξαιτίας αυτού δε του γεγονότος, συμπληρώνει, θα αναγκασθεί να μειώσει και άλλο τις παρεχόμενες ασφαλιστικές και κοινωνικές υπηρεσίες, σε επίπεδα κάτω από τα ελάχιστα που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην απόφαση αναφέρεται, τέλος, ότι η υψηλού επιπέδου αποστολή της ΔΟΕ σημειώνει για την Ελλάδα ότι, η δραστική μείωση του επιπέδου των πάσης φύσεως κοινωνικών και ασφαλιστικών εισφορών υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το σύστημα ασφάλισης και εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσον υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου