Η ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πάγωσε την κύρωση του συμβιβασμού με τους Γερμανούς
Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες η κυβέρνηση, μπροστά στον φόβο να μην επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η και με τη «βούλα» έγκριση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στη Siemens έναντι 280 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μόλις πριν από δύο εβδομάδες, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ίδια θέμα, είχε χαρακτηρίσει απαραίτητη την έγκρισή της για να μην υπάρξει πρόβλημα ακυρότητας, επικαλούμενος σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι η γερμανική εταιρεία με επιστολή της αποδέχθηκε πως «έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία όροι για την έναρξη της ισχύος της και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφισθεί η νέα διάταξη».
Η ανατροπή αυτή της τελευταίας στιγμής έγινε, σύμφωνα με πηγές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, μπροστά στο φάσμα να μην «περάσει» η ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν διαρροές στο Περιστύλιο της Βουλής ότι ορισμένοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαν την πρόθεση για «προσωπικούς αλλά και εκλογικούς λόγους» να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη διάταξη, ενώ ήταν δεδομένο ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα αναδείκνυε την τελείως αντίθετη άποψη των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη πρότεινε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης και τους διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα νομικής εγκυρότητας. Και αυτό καθώς στο επιτελείο του είχε ήδη γίνει γνωστό ότι, εκτός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, υπήρχαν και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: ακούγονταν τα ονόματα των Μ. Μπόλαρη, Γ. Δριβελέγκα, Οδ. Κωσταντινόπουλου, Θ. Μωραΐτη και Θεοδώρας Τζάκρη) που δεν ήταν διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για τους οποίους υπήρξαν πληροφορίες ότι δεν είναι βέβαιο πως θα υπερψηφίσουν, όπως οι Κ. Γκιουλέκας, Μ. Βαρβιτσιώτης και Γ. Βλάχος.
«Εχουμε μια άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης και μια νίκη της κοινοβουλευτικής προσπάθειας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης προσθέτοντας, όπως και ο συνάδελφός του Δημήτρης Παπαδημούλης, ότι «η απόσυρση αυτής της ρύθμισης αφήνει μετέωρη και απολύτως άκυρη τη συμφωνία με τη Siemens».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ που αντιτάχθηκε στη ρύθμιση Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «με τη στάση του το κόμμα του απέδειξε πως δεν παζαρεύει και δεν διαπραγματεύεται τις θέσεις του».
«ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ». Με δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βλέπει φαντάσματα και να δημιουργεί θεωρίες συνωμοσίας.
Αντίθετοι με τη ρύθμιση ήταν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης χαρακτήρισε την υπόθεση της Siemens ο πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου, όπως είπε ο Ν. Μιχαλολιάκος, να μην πάρουν μέρος σε ενδεχόμενη ψηφοφορία.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Θανάσης Παφίλης, τέλος, υποστήριξαν ότι είναι συνολικά άκυρη η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου