«ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ»
Την αντίθεσή της στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον πρωθυπουργού, εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αμετακίνητη στις θέσεις της για τα εργασιακά.
«Η ΔΗΜΑΡ πάλεψε για τις εργασιακές σχέσεις με συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να προστατευθούν τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μας βρίσκει σύμφωνους» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο εμμένει στις θέσεις της, αλλά επιδιώκει να έρθουν τα εργασιακά στη Βουλή σε δύο διαφορετικά άρθρα ώστε να μπορέσει να τα καταψηφίσει.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα τόνισε την ανάγκη πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης έτσι ώστε στο νέο πακέτο μέτρων να μην συμπεριληφθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι απαιτήσεις της τρόικας αποσαρθρώνουν «τα ήδη αποδυναμωμένα εργασιακά δικαιώματα» και βρίσκονται έξω από το Ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος επεκράτησε κλίμα έντασης... |
Κυβερνητικό μπλακ- άουτ! «Η ανακοίνωση Σαμαρά συνιστά υπονόμευση και απρέπεια» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η κίνηση αυτή του κ. Βενιζέλου, σε συνδυασμό με το οριστικό «όχι» της ΔΗΜΑΡ για την ψήφιση των αλλαγών στα εργασιακά, φέρνει σε οριακό σημείο τον κυβερνητικό συνασπισμό...
Η ανακοίνωση από την Ιπποκράτους:
«H εισαγωγική μου ομιλία ήταν σαφής. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Όταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου «η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί» και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής.
Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά.
Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας.
Είναι, όμως, προφανές:
- Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.
- Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».
Πάντως νωρίτερα, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος να υπερψηφίσουν το πακέτο των μέτρων.
Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος επεκράτησε κλίμα έντασης και εκνευρισμού. Μετά την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου εκδηλώθηκαν πολλές διαφωνίες από βουλευτές του κόμματος.
Σκανδαλίδης: Να μην ψηφιστούν τα μέτρα
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο Κώστας Σκανδαλίδης διερωτήθηκε: «Πώς μπορεί ένας βουλευτής να εμπιστευθεί ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια, όταν ο διοικητής της Αγροτικής έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό;».
Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε να μην παρθεί σήμερα η απόφαση αλλά μόλις ανακοινωθεί η τελική συμφωνία για τα μέτρα. «Έχω θεμελιώδη διαφωνία με την αφήγηση σου», αναφερόμενος στον Ευ. Βενιζέλο.
Όπως είπε «οι εκλογές έγιναν για να αλλάξει ρότα η χώρα και να αλλάξει η οικονομική συνταγή. Τσαλαπατήθηκε η προγραμματική συμφωνία. Λέγαμε ψέματα στο λαό και αυτά οδήγησαν στον εκφασισμό. Οι προϋποθέσεις έχουν προσπεραστεί με μεγάλη ευκολία. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναπτυξιακές πολιτικές».
Για τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα των τραπεζιτών, ενώ για τα μέτρα είπε ότι ψήφισή τους, ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Κλείνοντας την ομιλία του πρότεινε να μην ψηφιστούν τα μέτρα από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Βενιζέλου.
Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφώνησε και ο Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι «δυστυχώς γίναμε συνιστώσα της ΝΔ χωρίς λόγο και χωρίς ρόλο. Τα μέτρα είναι επαχθέστατα και άνοιξαν μέτωπα που δεν έπρεπε να ανοίξουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε ότι «υπηρετήσαμε το ψέμα τόσα χρόνια, φορτώσαμε 150 δισ. ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα συζητάμε αν θα υποστηρίξουμε το επίδομα γάμου ή όχι. Η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος».
Για τις αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι «η πολιτεία έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο για να τις φέρει εις πέρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε βαποράκια που τώρα είναι και μπατίρηδες να παίξουν ρόλο», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βενιζέλο είπε: «Πρόεδρε, οι στρατηγικές που έχεις ακολουθήσει έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές».
Κατά της ψήφισης των μέτρων τάχτηκε και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.
Ο Γιώργος Ντόλιος του είπε: «Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα να παραδώσει την έδρα του». Ενώ ο κ. Κασσής του απάντησε: «Δεν παραδίδω καμία έδρα, δεν θα ψηφίσω και θα παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ. Πουλήσατε την Ακρόπολη της ηπείρου με αδιαφάνεια (Δωδώνη) και μου λέτε να εμπιστευθώ τις αποκρατικοποιήσεις»;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου