Οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα πραγματοποιήθηκαν σε εντατικούς ρυθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο και αναμένεται να ολοκληρωθούν με το τετ α τετ των δανειστών με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στο σημερινό ραντεβού του υπουργού Εργασίας με την Τρόικα «έκλεισαν» οι επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά.
Οι δανειστές ζήτησαν επιτακτικά την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο ενώ έχουν κλειδώσει κλιμακωτές
μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στο ιδιωτικό τομέα ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.
Στο τραπέζι έπεσε το θέμα της μείωσης των αποζημιώσεων μέσω του μη συνυπολογισμού των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων σε αυτήν και του δραστικού περιορισμού του χρόνου προειδοποίησης. Επίσης τίθεται θέμα της αντικατάστασης της ποσοστιαίας αύξησης των τριετιών από την χορήγηση ενός συγκεκριμένου ποσού. Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα ωράρια εργασίας και της αύξησης των εργασίμων ημερών.
Στο τετ α τετ με τον Γιαννη Στουρνάρα τέθηκαν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές ενώ για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν αυτή τη βδομάδα, αλλά μάλλον δεν θα καταλήξουν μέχρι τη Σύνοδο.
Το φορολογικό μπαίνει ως prior action και πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση της δόσης ενώ οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές θα ισχύσουν από τα εφετινά εισοδήματα.
Από σήμερα κιόλας ο φάκελος με τα αποτελέσματα των συζητήσεων και των τυχών συμφωνιών θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος αναμένεται αρχές της εβδομάδας να καλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να καθοριστεί και η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Τα αγκάθια όμως ξεκινούν από το εσωτερικό καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία οι αντιδράσεις που θα προκαλέσουν σε βουλευτές όλων των κομμάτων τα νέα σκληρά μέτρα.
Στο Μαξίμου ξεκινούν άμεσα επαφές ε κορυφαία στελέχη του κόμματος για να περιοριστούν οι όποιες αντιδράσεις και να μην υπάρχουν «απώλειες» όταν τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Πάντως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές υπουργών μετά τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, την επιμήκυνση και την ψήφιση των μέτρων.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ετοιμάζεται να δώσει μάχη επιβίωσης κατά την ψηφοφορία των νεων μέτρων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται αποδυναμωμένος μετά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η Κοινοβουλευτική ομάδα έχει σπάσει σε κομμάτια.
Αυτά τα κομμάτια του παζλ θα μπορέσει να ενώσει ξανά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Είναι ένα ερώτημα που θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες και φυσικά θα κορυφωθεί με τη στάση που θα κρατήσει ο Βενιζέλος για την ψήφιση των μέτρων στην Βουλή.
Υπάρχουν ομάδες που κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα πούν «ναι» στα νέα μέτρα με κύριο εκφραστή αυτής της άποψης, τον Κώστα Σκανδαλίδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews. Συζητά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά εμφανίζεται ως εκφραστής του «λαικού» ΠΑΣΟΚ.
Στην ίδια «γραμμή» κινούνται οι Γιάννης Κουτσούκος και ο Μιχάλης Κασσής ενώ παρόμοιες απόψεις μοιράζονται και οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί» , Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάγκρη, και Γιάννης Δριβελέγκας. Η λίστα των «διαφωνούντων» όμως μεγαλώνει με τα ονόματα των Κεγκέρογλου, Κρεμαστινού, Παρασταρίδη, Γκερέκου και Μωραίτης.
Ενδιαφέρον όμως θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι 17 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Οι διαφωνούντες έχουν ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στον Φώτη Κουβέλη, με τους Βουλευτές με το «πράσινο βιογραφικό» να είναι έα ερωτηματικό.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αρνητική ψήφος του Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Πολλοι επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Γιάννης Πανούσης και Δημήτρης Αναγνωστάκης καθώς και ο Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της Βουλευτού Κατερίνας Μάρκου.
Πηγή: www.iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου