Συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι, όπως αποκάλυψαν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μάλιστα η λύση αυτή θα εξευρεθεί εντός του Νοεμβρίου και αυτό θα συζητήσουν την Τετάρτη.
Οι Υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, Π. Μοσκοβισί και Β. Σόιμπλε, σημείωσαν πως επιδιώκουν την εξεύρεση συνολικής λύσης εντός του Νοεμβρίου.“Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ότι θα πρέπει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του ευρώ, μέσω αυτών των προσπαθειών” δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
“Εξακολουθούμε να ευχόμαστε μια συνολική λύση εντός του Νοεμβρίου για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα και θα κάνουμε τα πάντα- από κοινού- για να πετύχουμε” πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών.
Όχι σε ευρωομόλογα - Ναι σε Eurobills
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα την ευρωζώνη να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την αμοιβαιοποίηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της, χωρίς να φτάσει να προτείνει την από κοινού έκδοση "ευρωομολόγων", για την οποία αναγνώρισε πως η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ την απορρίπτει κατηγορηματικά. "Δεν μιλάμε πλέον για ευρωομόλογα. Ξέρω ότι εδώ στη Γερμανία είναι κόκκινη γραμμή για μερικούς, μεταξύ των οποίων και για τη σημερινή κυβέρνηση", δήλωσε.
"Αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα του χρέους και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από τα 17 μέλη της ευρωζώνης, ώστε να συγκεντρωθούν μερικά εργαλεία βραχυπρόθεσμης κρατικής χρηματοδότησης για να γίνει ένα πρώτο βήμα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους", δήλωσε ο Μοσκοβισί μιλώντας στα αγγλικά.
Η Μέρκελ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τη δημιουργία ευρωομολόγων όσο είναι στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι αφαιρούν το κίνητρο των κρατών μελών να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους. Αναμένεται να επιδιώξει στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία.
Ο Μοσκοβισί φάνηκε να υποστηρίζει μια πρόταση που χρονολογείται από τα τέλη του 2011 για εργαλεία κοινής έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους για την νομισματική ζώνη, γνωστά ως "Eurobills".
Η Μέρκελ είχε περιλάβει τα "Eurobills" σ' ένα κατάλογο ιδεών τις οποίες είχε χαρακτηρίσει "οικονομικά εσφαλμένες και αντιπαραγωγικές" λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.
Ο Μοσκοβισί και ο Σόιμπλε υποστήριξαν αμφότεροι την ιδέα ενός ειδικού προϋπολογισμού για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, παράλληλα με τον προϋπολογισμό για την 27μελή ΕΕ. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα λειτουργεί σαν "αυτόματος σταθεροποιητής σε θέματα που είναι σημαντικά για την επιτυχία της νομισματικής ένωσής μας".
"Ένας τέτοιος προϋπολογισμός, κατά την άποψή μου, δεν θα ήταν μια αντιγραφή του υφιστάμενου προϋπολογισμού των 27 της ΕΕ", δήλωσε ο Μοσκοβισί.
Η πρόταση του Σόιμπλε να δοθούν ριζικά εκτεταμένες εξουσίες στον ευρωπαίο επίτροπο για νομισματικές υποθέσεις κέρδισε αυτό το Σαββατοκύριακο την υποστήριξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος την εξέφρασε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο γερμανός υπουργός δήλωσε πως, αν δοθούν στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν οι ίδιες νομικές εξουσίες που έχει ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος μπορεί να ασκεί ο ίδιος βέτο σε συγχωνεύσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, "η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είχε πολλή περισσότερη αξιοπιστία".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου