7 Οκτωβρίου 2012

Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στις Φιλιππίνες

0 σχόλια

Ιστορική ειρηνευτική συμφωνία στις Φιλιππίνες
Τέλος σε συγκρούσεις τεσσάρων δεκαετιών διαφαίνεται πλέον στις Φιλιππίνες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτονομιστές μουσουλμάνους αντάρτες, μετά την ειρηνευτική συμφωνία που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας.
Συγκεκριμένα ο Μπενίνιο Ακίνο ανακοίνωσε τη σύναψη «μιας συμφωνίας-πλαισίου» που προβλέπει τη δημιουργία, μέχρι το τέλος της θητείας του το 2016, μια αυτόνομης περιοχής στα εδάφη που κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι, στις νότιες Φιλιππίνες.
«Η συμφωνία δημιουργεί μια νέα πολιτική οντότητα που πρέπει να έχει ένα όνομα το οποίο να συμβολίζει και να τιμά τους αγώνες των προγόνων μας στο Μιντανάο, αλλά και την ιστορία και τον χαρακτήρα της περιοχής αυτής της χώρας μας. Το όνομα αυτό θα είναι Μπανγκσαμόρο», τόνισε ο Ακίνο σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στη διάρκεια διαπραγματεύσεων στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας προβλέπει την σύσταση μιας 15μελούς Επιτροπής Μετάβασης που θα πρέπει να καταρτίσει νομοσχέδιο για την δημιουργία της νέας οντότητας και της δικαιοδοσίας της.
 
Η μουσουλμανική περιοχή θα έχει περισσότερες πολιτικές και οικονομικές εξουσίες, ανάμεσά τους και η επιβολή φόρων ώστε να περιοριστούν οι επιδοτήσεις της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και μεγαλύτερο μερίδιο στα έσοδα από τους φυσικούς πόρους. Επίσης θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια.
 
Σημειώνεται ότι από το 1978 οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους.

24h NewsRoom

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου