28 Νοεμβρίου 2012

Πώς θα μειωθεί το χρέος στο 124% το 2020

0 σχόλια

Πώς θα μειωθεί το χρέος στο 124% το 2020

Με ποιον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Ικανοποίηση Στουρνάρα για τη συμφωνία
Τη βεβαιότητά του πως η χθεσινή συμφωνία στοEurogroup θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα, και θα μειώσει το χρέος κατά 20 μονάδες μέχρι το 2020, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Όπως είπε, πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που δίνει στην Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία να βγει από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης, καθώς απελευθερώνονται πόροι μέσω της μείωσης των επιτοκίων, της μεταφοράς τόκων και τοκοχρεολυσίων.
«Η Ελλάδα δανείζεται πλέον με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με αρκετές άλλες χώρες στην Ευρωζώνη. Μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τώρα να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε και να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το σημαντικότερο στοιχείο της συμφωνίας είναι η πολύ μεγάλη μείωση των επιτοκίων για το πρώτο ελληνικό δάνειο, καθώς, όπως τόνισε, αυτή θα επιφέρει μείωση του χρέους κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020 και θα ελαφρύνει της χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. «Η Ελλάδα θα πληρώνει πλέον επιτόκιο ίσο με το Euribor συν 50 μονάδες βάσεις, ενώ μέχρι τώρα είχε επιτόκιο euribor συν 150 μονάδες βάσης. Αν η χώρα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι θα εξετάσουν τη δυνατότητα να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα επιτόκια», ανέφερε.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμα πολύ σημαντική απόφαση την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. «Αυτή η κίνηση είπε θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020 χωρίς όμως να αναφέρει τα ακριβή ποσά», τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μειώνονται κατά 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-14 και κατά 3 δισ. ευρώ στην περίοδο 2015-16.
Παράλληλα, επεσήμανε πως οι πόροι που θα διατεθούν για την Ελλάδα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι 11,5 δισ. ευρώ, αλλά το λιγότερο 14 δισ. ευρώ «Από αυτά περιμένουμε βελτίωση της ανάπτυξης και περαιτέρων μείωση του χρέους το 2020, κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε.

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του για πλεόνασμα 4,5% το 2016 και επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευτεί μία μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα 4 χρόνια που φτάνει το 18,5% περίπου με 20%. «Το κενό προϊόντος είναι γύρω στο 16 με 17%, άρα με την εκταμίευση αυτή, κατά την άποψή μου, θα φύγει ο φόβος της δραχμής. Επομένως οι προσδοκίες και κατά την αγαπημένη έκφραση του Κέινς «τα ζωώδη ένστικτα», θα βελτιωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εγώ πιστεύω ότι η πραγματικότητα μας έχει διαψεύσει θετικά», κατέληξε.
Πηγή: voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου