28 Νοεμβρίου 2012

Τέλος το αφορολόγητο για τα παιδιά

0 σχόλια

Τέλος το αφορολόγητο για τα παιδιά

Σημαντικές ανατροπές φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες μέρες, ενώ τις μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί ήδη η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.
Αναφερόμενος στη ρύθμιση αυτή, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Οικονομικών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και εμπνευστής του συγκεκριμένου μέτρου, Πάνος Τσακλόγλου, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υποστηρίξει την ορθότητα της ρύθμισης.
Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι από αυτή τη ρύθμιση κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν παιδιά και βρίσκονται στις κατώτερες εισοδηματικές κλίμακες και ότι οι μόνοι που δε θα ωφεληθούν θα είναι οι πολύτεκνοι με υψηλότερα εισοδήματα.
"Αυτή τη στιγμή με τις απαλλαγές για παιδιά οι οποίες δινόταν, εκείνοι οι οποίοι ωφελούνταν ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν καταθέσει φορολογική δήλωση και ήταν από ένα σημείο και πάνω, οι οποίοι δεν είναι οι πλέον αναξιοπαθούντες της κοινωνίας", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι και τα επιδόματα που δίνονταν μέχρι στιγμής ήταν απλώς πολυτεκνικά επιδόματα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
"Οι πολύτεκνοι οι οποίοι είναι πτωχοί θα λάβουν και τώρα επιδόματα, και μάλιστα πολύ
υψηλά, οι πολύτεκνοι όμως οι οποίοι βρίσκονται στο πιο πάνω μέρος της κατανομής
πράγματι δε θα ωφεληθούν. Εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν και μάλιστα πάρα πολύ είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και ενδεχομένως και με τρία ακόμα, που βρίσκονται
στο πολύ κάτω μέρος της κατανομής", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά δεν είναι όμως η μοναδική φορολογική ρύθμιση που προκαλεί αντιδράσεις. Για τους μισθωτούς προβλέπεται η κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και η αντικατάστασή του από μία μείωση φόρου 1.950 ευρώ, για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, η οποία θα περιορίζεται κλιμακωτά από αυτό το ποσό και μέχρι τα 42.000 ευρώ.
Καταργούνται ακόμα επιλεκτικές εκπτώσεις στο φόρο από δαπάνες, όπως τόκων στεγαστικών δανείων, ασφαλίστρων και διδάκτρων, ενώ καταργούνται και ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως για αγρότες και ναυτικούς.
Κατάργηση αφορολογήτου προβλέπεται όμως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ καθιερώνονται πλέον δύο φορολογικοί συντελεστές: 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα από 50.001 ευρώ και άνω.
Όσο για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ο νέος εταιρικός συντελεστής διαμορφώνεται σε 26%, ο συντελεστής μερισμάτων θα είναι στο 10%, ενώ ο συνολικός φόρος στα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογείται με 33,4%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου