28 Νοεμβρίου 2012

Ενδοκομματικές ζυμώσεις ενόψει «Μνημονίου»

0 σχόλια

Ενδοκομματικές ζυμώσεις ενόψει «Μνημονίου»Στην τελική κοινοβουλευτική ευθεία μπαίνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο. Τα κομματικά επιτελεία καθορίζουν την τελικήστρατηγική που θα ακολουθήσουν στην συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και κυρίως στην ψηφοφορία, της οποίας το αποτέλεσμα αναμένεταιεξαιρετικά αμφίρροπο. 

Να σημειωθεί ότι σε διαδικασία ψήφισης πρότασης για εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή δεν χωρά η λογική της επιβολής κομματικής πειθαρχίας.
Υπο αυτά τα δεδομένα το επιτελείο της ΝΔ αναμένεται να δεσμευτεί έναντι των «γαλάζιων» βουλευτών ότι στο άμεσο μέλλον θα καταθέσει δική της πρόταση γιατο πώς η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο. Με τον τρόπο αυτό περιορίζει τις διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία και εμφανίζεται συνεπής ως προς την προεκλογική της δέσμευση. Η συγκεκριμένη επιδίωξη έχει ως «σύμμαχο» την δικογραφία που έφτασε στην Βουλή την περασμένη Δευτέρα, η οποία περιλαμβάνει τις καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Το ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει σήμερα για την στάση που θα κρατήσει αν και το πιθανότερο είναι ότι θα καταψηφίσει την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, Τετάρτη συνεδριάζει και η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ και όπως όλα δείχνουν η εισήγηση της ηγεσίας θα είναι αρνητική για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι: «είναι άλλες οι προτεραιότητες». Υπέρ της πρότασης – εκτός των 71 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – θα ψηφίσουν οι ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και ορισμένοι εκ των ανεξαρτήτων.Τριβές για την δικογραφία Ρουμελιώτη
Την ώρα πάντως που τα κομματικά επιτελεία καθορίζουν την τελική τους στάση για την ψηφοφορία της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτική αναστάτωση γύρω από την δικογραφία που περιλαμβάνει τις καταγγελίες του κ. Ρουμελιώτη, μιλώντας για «παρακώλυση της απρόσκοπτης άσκησης των δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Συγκεκριμένα, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη διαμαρτύρεται γιατί δεν της χορηγήθηκεαντίγραφο της δικογραφίας. Πιο αναλυτικά το κείμενο της βουλευτού αναφέρει ότι ενημερώθηκε από το αρμόδιο γραφείο πως δόθηκε προφορική εντολή από τον Πρόεδρο της Βουλής «περί μη χορηγήσεως της δικογραφίας, εντολή η οποία παραβιάζει το δικαίωμα του βουλευτή για πρόσβαση και απρόσκοπτη μελέτη της δικογραφίας».
Προσθέτει δε ότι «κατά το χρόνο κατά τον οποίο προσήλθα στο γραφείο της νομικής υπηρεσίας, τη δικογραφία μελετούσε πρόσωπο (μη βουλευτής) προσελθόν εκ μέρους του κ. Παπανδρέου…».
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αντίγραφα, από την άλλη η πάγια τακτική όλων των προέδρων του κοινοβουλίου είναι να δίνουν αντίγραφα των δικογραφιών μετά την συγκρότηση εξεταστική επιτροπής προκειμένου να αποφεύγονται επιλεκτικές διαρροές. Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε εντολή στην επιστημονική υπηρεσία του κοινοβουλίουπροκειμένου να γνωμοδοτήσει για το θέμα.

Πηγή: protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου