22 Νοεμβρίου 2012

Αξίζει φίλε;

2 σχόλια
Η σύγχρονη ξενιτιά των Ελλήνων μέσα από τα μάτια νεαρών μαθητών
του Γρηγόρη ΛεβεντόπουλουΊσως να φταίει η φοιτητική ανεμελιά.Ίσως ο μικρόκοσμος του στρατού ως αναγκαίο κακό.Ίσως να φταίνε οι πρώτοι φίλοι που ξενιτεύτηκαν για μια ελπίδα, για το πρωινό άνεργο "γαμώτο".Ίσως το γεγονός πως τόσα χρόνια βλέπαμε τους γονείς μας να δουλεύουν προκόβοντας στη ζωή τους.

Τη δουλειά η γενιά αυτή δεν τη φοβήθηκε. Γιατί μπορεί να ήταν σκληρά, μα ήταν καλά τα χρόνια εκείνα. Μόνο μπροστά κοιτούσες, λένε..

Τώρα πώς να κοιτάξεις μπροστά όταν φοβάσαι να ονειρευτείς; Γιατί το όνειρο, ή έχεις την ευλογία να το ζήσεις ή την ατυχία να σου μείνει στο μπουντρούμι με τα στιβαγμένα απωθημένα, στα απολεσθέντα. Κι οι πιθανότητες δυστυχώς ευνοούν τη δεύτερη εκ των άνω περιπτώσεων.

"Πάρε ένα δώρο για τη γιορτή σου" είπε τις προάλλες η γιαγιά μου κι έβγαλε από το πορτοφόλι της πενήντα ευρώ.Ήταν κάτι παραπάνω από δώρο, μια συμβολική κίνηση που ξεπέρασε εύκολα την αξία του χαρτονόμισματος. Ήταν η αφορμή να δω τα πράγματα πιο σφαιρικά.

Με το ζόρι πεντακόσια ευρώ σύνταξη..κι όμως το ψυγείο γεμάτο με τα απαραίτητα, το σπίτι πάντα ζεστό, και κανένα από τα εγγόνια δε μένει παραπονεμένο από δώρα. Γιατί κι η γενιά τούτη έμαθε να κάνει καλά τα κουμάντα της. Πάντα με το στανιό μα το χαμόγελο δεν έσβηνε. Κι όλα έγιναν όπως έπρεπε. Μεγάλωσαν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια, με αρχές, ζήσαν να τα καμαρώσουν επιστήμονες.Τους το ξεπλήρωσε έτσι η ζωή.

"Δε θέλει πολλά ο άνθρωπος για να 'ναι ευτυχισμένος" είπε, και το μάτι μου αυτόματα έπεσε στο καινούριο μου iphone. Μία σύνταξη και κάτι, σκέφτηκα, για μια θέση στο κοπάδι.

Δεν είμαι οικονομολόγος ή μέντιουμ για να 'χω λόγο στο τί θα ακολουθήσει. Είμαι από αυτούς που μένουν χωρίς φίλους γιατί όλοι σκορπίζουν, από αυτούς που με αγωνία ένα πρωί, τέλη Αυγούστου, πληροφορήθηκαν από την κρατική τηλεόραση πως πέρασαν στη σχολή που ήθελαν και βγαίνοντας απ'αυτήν πέντε χρόνια μετά αντίκρυσαν ένα σκηνικό ρημαγμένο, από αυτούς που φοβούνται να ονειρευτούν γιατί το τέρας της κρίσης (οικονομικής,κοινωνικής,πολιτικής,ιδεολογικής,αξιών,υστερίας) δεν επιτρέπει να χτίσουν τα όνειρά τους όπως τα θέλουν.Από αυτούς που δυστυχώς έμαθαν στα πολλά και είναι δύσκολο να ξεμάθουν. Γιατί απ'τα λίγα τα πολλά τα συνηθίζεις εύκολα, ενώ το αντίστροφο πονά.Αυτή είναι η αξιόποινη πράξη για την οποία θα τιμωρηθούμε.

Είναι εύκολο να σιγοτραγουδάς κρυφά τα βράδια απαγορευμένους στίχους. Στίχους που ο μηχανισμός λογοκρισίας των καιρών δε επιτρέπει να ακούγονται."Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει". Πόσο εύκολο είναι όμως να το υλοποιήσεις;

Οι φίλοι μου έφυγαν θα μου πεις όπως κι οι δικοί σου κάποτε το '80...Μόνο που οι δικοί μου οι φίλοι δε θα γυρίσουν με τις καλογυαλισμένες μερσεντές όπως οι φίλοι των γονιών μας τη δεκαετιά του '90. Γιατί οι δικοί μου οι φίλοι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα σε κανέναν.Το μόνο που έχουν στις τσέπες τους είναι τσαλακωμένες αναμνήσεις και κουράγιο για να παλέψουν τον ευατό τους. Κι αν ποτέ γυρίσουν από την εξορία, θα 'ναι επειδή θα 'χει αποποινικοποιηθεί το όνειρο στα χώματα που παίζαμε παιδιά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιβραβεύω τον φιλολογικό χαρακτήρα και τον λυρισμό του κειμένου. Για να μείνω λοιπόν στο ίδιο κλίμα θα προσπαθήσω να σχολιάσω με ‘Καββαδιακή’ προσέγγιση.

Το ερώτημα το έχεις ήδη απαντήσει.

."Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο ....". Αρκεί να μην φοβάσαι να συναντηθείς με το ονειρό σου...

Πόσο εύκολο είναι να το υλοποιήσεις; Και πότε ήταν εύκολο; Και για ποιόν ήταν εύκολο; Και γιατί να είναι εύκολο;

Το καράβι το πάει η γέφυρα. Οι επιβάτες μένουν στην καμπίνα τους και περιμένουν τον προορισμό να έρθει να τους βρεί. Άβρεχτοι αλλά ανασφαλείς... Ξεκούραστοι αλλά εξαντλημένοι απο το πήγαινε έλα του πλοίου... Όμως οι δικοί σου πρόγονοι δουλέψαν στο καράβι, δεν ήταν επιβάτες.Οι παπούδες σου ήταν στα αμπάρια. Άμισθοι καρβουνιάρηδες. Οι γονείς σου ανέβηκαν και πήραν μια μικρή καμπίνα. Γίνανε ναύτες και λοστρόμοι. Όμως εσύ και οι ‘κακορίζικοι’ φίλοι σου είστε παιδιά λοστρόμων και ναυτών και εγγόνια καρβουνιάρηδων. Και θα έπρεπε να κοιτάτε προς την γέφυρα και οχι προς τις καμπίνες τις πρώτης θέσης. Και αν σας φοβίζει η γέφυρα, δεν φταίει η θάλασσα που είναι φουρτουνιασμένη. Και αν το όνειρο είναι οι καμπίνες της πρώτης θέσης τότε ίσως να πήρατε την ζωή σας λάθος. Μα ακόμα και αν αυτό είναι το όνειρό σας, το εισητήριο θα γράφει το όνομά σας και ο λογαριασμός θα βγεί στο δικό σας όνομα. Και αυτήν την φορά ο λογαριασμός θα πρέπει να πληρωθεί...

Και όσο για το καράβι κι αυτό μην το φοβάστε. Πολλές φουρτούνες πέρασε κι αυτή δεν θα το σπάσει. Κακοί καπεταναίοι του τύχανε, που τους ορίσανε λαθρεπιβάτες της πρώτης θέσης. Μα εσάς δεν σας αρμόζει να τρέχεται στο καταστρωμα ζωσμένοι τα σωσίβια και με το πανικό στο βλέμμα. Δεν τιμάται τους προγόνους σας. Το καράβι αντέξε μεγάλες φουρτούνες θα αντέξει και τώρα αρκεί να βρεί καλούς καπεταναίους. Ανεβείτε στην γέφυρα, πάρτε το τιμόνι και τούς χάρτες που μάθατε να διαβάζεται, και ψάξτε για ήρεμες θάλασσες και απάνεμα νερά. Μπορείτε αρκεί να το πιστέψετε. Μπορείτε αν δεν φοβάστε να ονειρευτείτε και αν δεν φοβάστε να κυνηγήσετε το όνειρό σας.

Αξίζει φίλε...

Από τον λοστρόμο προγονό σου.
ΔΚ

Ανώνυμος είπε...

Διαπιστώσεις. Δυστυχώς για άλλη μία φορά θλιβερές διαπιστώσεις και μάλιστα από έναν νέο άνθρωπο που κανονικά θα έπρεπε να πιάνει την πέτρα και αν βγάζει το ζουμί της. Αν μου επιτρέπεται (και με-ε-) να έδινα μια συμβουλή στον νέο αυτόν θα του έλεγα το εξής: Η αισιοδοξία της πράξης κατατροπώνει την απαισιοδοξία της σκέψης. Μην διαπιστώνεις, απλά χειροτερεύεις, ΠΡΑΞΕ.

Δημοσίευση σχολίου