Ισοδύναμα επαγγελματικά με τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι τα πτυχία των κολλεγίων σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε προχθές. Η επαγγελματική ισοδυναμία για ενδεχόμενη πρόσληψη ή εργασιακή εξέλιξη, θα δίνεται στους απόφοιτους κολλεγίων, από το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Ίσοδύναμα επαγγελματικά διακαιώματα με τα πτυχίατων ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν πλέον τα πτυχία των κολεγίων.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 κάτοχοι πτυχίων πανεπιστημίων του εξωτερικού που σπούδασαν σε παραρτήματά τους στην Ελλάδα θα μπορούν αναβαθμιστούν μισθολογικά και εργασιακά και να συμμετέχουν σε διαδικασίες πρόσληψης, δυνητικά ακόμη και του ΑΣΕΠ.
Το νέο Συμβούλιο Αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων θα συγκρίνει το πτυχίο του κολεγίου με αυτό της αντίστοιχης πανεπιστημιακής σχολής και κατά περίπτωση θα ορίζει γραπτή εξέταση σε αριθμό μαθημάτων, ή θα συνυπολογίζει την εργασιακή εμπειρία του αιτούντος. Όταν ο απόφοιτος κολεγίου πάρει την επαγγελματική ισοδυναμία θα μπορεί να έχει την αντίστοιχη αμοιβή και εργασιακή εξέλιξη με τον πτυχιούχο ελληνικού πανεπιστημίου η ΤΕΙ, να συμμετάσχει σε διαδικασίες πρόσληψης με την πόρτα να ανοίγει και για τον ΑΣΕΠ.
Σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ η ακριβής διαδικασία θα οριστεί από το υπ. Εσωτερικών.
Η επαγγελματική ισοδυναμία θα μπορεί να αναγνωριστεί και σε πτυχία τριετούς φοίτησης αλλαγή ριζική για τα ελληνικά ακαδημαϊκά δεδομένα που τα έτη σπουδών είναι από 4 και πάνω.
Έντονη είναι η αντίδραση των πανεπιστημιακών, που καταγγέλλουν το Υπ. Παιδείας για παράκαμψη του συντάγματος και αναγνώριση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων χωρίς έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας, στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και το προσωπικό.
Η προθεσμία για την ρύθμιση της επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων έληξε τον περασμένο Αύγουστο και σύμφωνα με πηγές του Υπ. Παιδείας έγινε σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα για να μην υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο και τα ιδιαίτερα έως τα κολέγια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου