*ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ
«Ασφαλές» περιβάλλον εντός του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει για τον εαυτό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να αποκλείσει αντιδράσεις και αμφισβητήσεις στον δρόμο για το συνέδριο.
Ο χαρακτήρας του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι προαποφασισμένος: χάραξη πολιτικής και μόνο. Ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε άλλου είδους συζητήσεις που θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια αλλά και εσωκομματικές τριβές. Πιστός στο «όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί η πόρτα είναι από εκεί», ο Ευ. Βενιζέλος θα δείξει την έξοδο σε όποιον επιχειρήσει να θέσει θέμα ηγεσίας. Μάλιστα, ήδη έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες που θα του επιτρέψουν να το πετύχει σχεδόν αναίμακτα: τοποθετεί στις θέσεις-κλειδιά άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του! Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και ήδη ο πρόεδρος φέρεται να έχει καταλήξει στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά για τη θέση του γραμματέα του Κινήματος.
Τον Ευ. Βενιζέλο δεν δείχνει να τον προβληματίζει ούτε και το γεγονός ότι τα μέλη του κόμματος έχουν γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ. Στις τοπικές (όποιες και όπου ακόμα υπάρχουν) οργανώσεις έχουν πάει μόλις 9.000 μέλη για να επανεγγραφούν, τη στιγμή που εκείνος εκλέχθηκε από 220.000! «Είναι νωρίς ακόμα. Την τελευταία στιγμή θα αλλάξει η εικόνα», σχολιάζει στην «Α» στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, διατηρεί και τις επιφυλάξεις του σημειώνοντας πως «οι καιροί έχουν αλλάξει και ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των μελών».
Υπάρχει και ο αντίλογος όμως. Και έρχεται από εκείνους που δηλώνουν πως «ο Βενιζέλος θέλει ένα μικρό κόμμα για να μπορεί να το ελέγξει. Δεν έχει τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το κλίμα να διαχειριστεί το μεγάλο και όλον ΠΑΣΟΚ. Βολεύεται στο μικρό κόμμα που διεκδικεί ρόλο στη συνδιαχείριση της εξουσίας. Το ζητούμενό του δεν είναι άλλο από το να κόψει κάθε αντίδραση ώστε να προχωρήσει τα σχέδιά του χωρίς να αποσπάται από αυτά», σχολιάζει πρώην υπουργός που διατηρεί πλέον αποστάσεις από το κόμμα.
Το βάρος στη Θεσσαλονίκη
Στην προσπάθειά του να δείξει πως διατηρεί τις δυνάμεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρίχνει το βάρος του κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για να επανενεργοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό. Η αδράνεια του προηγούμενου διαστήματος, σε συνδυασμό με όσα ακολούθησαν τη δραματική συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών, οδήγησε την κατάσταση σε πολύ κακό σημείο, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ακόμη και οι παραδοσιακοί και «ορκισμένοι» ψηφοφόροι.
Σήμερα, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια είτε μέσα από την επανενεργοποίηση των τοπικών οργανώσεων, είτε μέσα από τα μέλη που το προηγούμενο διάστημα δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανασύστασης του κόμματος, ώστε να ξαναέρθει το κόμμα στη βάση και να γίνουν επανεγγραφές και νέες εγγραφές μελών, εν όψει του συνεδρίου, που αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Η μάχη της εγγραφής των μελών στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Όλο το προηγούμενο διάστημα με τις συναντήσεις που έγιναν ανά περιοχή, στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των παλαιών ψηφοφόρων, καταγράφηκαν εκείνοι οι πολίτες που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της ανασυγκρότησης και μάλιστα με συγκεκριμένο ρόλο.
Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως οι ενδιαφερόμενοι στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι περίπου 500, αν και άλλα στελέχη θεωρούν τον αριθμό αυτό πολύ μεγάλο έως υπερβολικό. Όπως και να 'χει η υπόθεση, τα άτομα αυτά θα αναλάβουν τώρα να επαναπροσεγγίσουν τους παλαιούς ψηφοφόρους, να κάνουν εγγραφές και να προχωρήσουν τη διαδικασία της κομματικής οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο μέχρι το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος.
Αποτέλεσμα της προβληματικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από τη διαδικασία της ανασυγκρότησης είναι το «λουκέτο» στις τοπικές οργανώσεις, που συσπείρωναν τη βάση ή αποτελούσαν τον πυρήνα της συγκέντρωσης των φίλων και μελών του κινήματος. Γι' αυτό άλλωστε και γίνεται σήμερα μια προσπάθεια να ξαναλειτουργήσουν σε γραφεία οι τοπικές οργανώσεις για να υπάρχουν ως σημεία αναφοράς για συναντήσεις, συνελεύσεις και εγγραφές.
Νέα ηγετική ομάδα και «συγχωροχάρτια»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακουφίστηκε προσωρινά μετά τη δήλωση Λοβέρδου ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που τον περιμένουν στη... γωνία μόλις ανοίξει το θέμα του ανασχηματισμού. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς πολλά είναι τα στελέχη που επιθυμούν να κρατήσουν για τον εαυτό τους κάποιο από τα κομμάτια του κραταιού άλλοτε κόμματος.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει, εν όψει και του συνεδρίου, να συγκροτήσει τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προωθώντας στην πρώτη γραμμή τούς (και εν δυνάμει υπουργοποιήσιμους) Γ. Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Θ. Μωραΐτη, Φ. Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά. Λέγεται επιπρόσθετα ότι ο πρόεδρος του Κινήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει την ευκαιρία σε κορυφαία στελέχη ακόμη και σε όσους τον αμφισβητούν να επανεξετάσουν τη στάση τους και με τον τρόπο αυτό να διαμορφώσει τους όρους που θα του επιτρέψουν να κερδίσει την αναμέτρηση στο εσωκομματικό γήπεδο. Αν πάντως ισχύει αυτό, διαφεύγει από τον κ. Βενιζέλο το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κώστας Σκανδαλίδης, έχουν τη δική τους δυναμική και δεν τους είναι δύσκολο να τινάξουν στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό του. Αυτή τη στιγμή παραμένουν στο παρασκήνιο και κινούνται αθόρυβα στήνοντας τους δικούς του μηχανισμούς με στόχο –τι άλλο;– να «χτυπήσουν» τον πρόεδρο τη στιγμή που θα εμφανιστεί στο συνέδριο.
Εκείνο που ανησυχεί επιπλέον τους συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου είναι πως δεν μπορούν να αποκτήσουν εσωτερική πληροφόρηση από τα στρατόπεδα των αντιπάλων. Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, χτυπούν αιφνιδιαστικά και φεύγουν, και εν τέλει παίζουν με όρους αντάρτικου. Μόνο για τον Κ. Σκανδάλιδη υπάρχει μια σχετική ενημέρωση, την οποία και πάλι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, λέγεται πως επισκέφθηκε το γραφείο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου σχεδόν ταυτόχρονα με τον Δημήτρη Ρέππα. Οι τρεις πρώην υπουργοί είχαν αναλυτική συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» και οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι συναντήσεις θα πολλαπλασιαστούν εν όψει συνεδρίου.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του «Π80» (διατηρεί επαφές με τον Γ. Ραγκούση), του «Κοινωνικού Συνδέσμου» (του Γ. Φλωρίδη), των «Νέων Μεταρρυθμιστών» (πολιτικών φίλων της Α. Διαμαντοπούλου) κ.ά.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου
Το μετέωρο βήμα του Λοβέρδου
Εγκλωβισμένος στα «θέλω» και τα «μπορώ» είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή το επόμενο πολιτικό βήμα του. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί υπουργική θέση, λύνει τα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά προς το παρόν μένει και εκείνος μετέωρος. Επί της ουσίας, ο πρώην υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό φορέα (υπό τη μορφή του κόμματος), καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως είναι δύσκολο στην παρούσα συγκυρία να πείσει το εκλογικό σώμα και να έχει τα αποτελέσματα εκείνα που θα του δώσουν «διαβατήριο» για την επόμενη Bουλή.
Συνιστώσα...
Εκείνοι που γνωρίζουν καλά, σημειώνουν ότι στόχος είναι απλά η δημιουργία μιας «συνιστώσας», η οποία θα παρέμβει στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ώστε την κατάλληλη στιγμή να ανατρέψει τη σημερινή ηγετική ομάδα αναλαμβάνοντας τα ηνία του κόμματος! Άλλωστε, ο πρώην υπουργός εμμέσως πλην σαφώς με πρόσφατη δήλωσή του ξεκαθάρισε πως δεν θα εκχωρήσει το κόμμα σε κανέναν. Αν και η δήλωση έγινε σε σχέση με τη δημιουργία ενιαίου κόμματος με τη Ν.Δ., συνομιλητές του εξηγούσαν πως το μήνυμα είχε πολλούς αποδέκτες.
«Από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο θα φύγω μόνο οριζοντίως», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος έχει γίνει και ο βασικότερος υποστηρικτής όσων σήμερα βρίσκονται (είτε λόγω διαγραφών είτε από επιλογή) εκτός του ΠΑΣΟΚ. «Είναι παρακμιακό φαινόμενο να πετάγονται τα κομμάτια της δημοκρατικής παράταξης στον δρόμο και κάποιοι να γελούν από αμηχανία κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν», σημείωσε ο ίδιος για τους βουλευτές που διεγράφησαν.
Εκείνο που έχει σημασία για τον Α. Λοβέρδο είναι να είναι έτοιμος εν όψει του συνεδρίου τον Φεβρουάριο. Για τότε άλλωστε φαίνεται πως έχει μεταθέσει και τις όποιες ανακοινώσεις του. Η αρχική του δήλωση περί ανακοινώσεων μετά την ψήφιση των μέτρων αντιμετωπίζεται και από τον ίδιο ως μη γενόμενη. Ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος ούτε και οι προϋποθέσεις σήμερα. Δεν θα πρέπει όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο όλες οι ανακοινώσεις να γίνουν μετά τα μέσα Γενάρη, έτσι ώστε να πυροδοτήσει συζητήσεις και αντιδράσεις κλέβοντας την παράσταση αλλά κυρίως ανοίγοντας τη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα.
Η... στρατολόγηση
Προς το παρόν προτεραιότητα έχει η επιλογή των προσώπων που θα τον στελεχώσουν. Ο Α. Λοβέρδος επιθυμεί πρόσωπα νέα, άφθαρτα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα εμπλακεί με την ενεργό πολιτική. Προς τούτο έχει συγκροτήσει ομάδα από περίπου 30 νέους ανθρώπους, επιστήμονες στην πλειονότητά τους. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ακολουθήσουν στο εγχείρημά του και πολιτικά στελέχη με θητεία στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο Χρήστος Αηδόνης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα είναι στο πλάι του, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Συμεών Κεδίκογλου και υπό προϋποθέσεις τον Κώστα Δριβελέγκα. Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το εγχείρημά του θα ακολουθήσουν και άλλοι από τη σημερινή «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κυρίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί εντελώς. Με δεδομένο μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζουμε στο συνέδριο αναμένεται η «επανεμφάνιση» στελεχών με δηλώσεις (όπως ήδη έκανε ο Χρήστος Παπουτσής) και συνεντεύξεις συνεργάτες του πρώην υπουργού σημειώνουν πως το κλίμα που θα διαμορφωθεί (εκτιμούν ότι θα είναι εις βάρος του Ευ. Βενιζέλου) θα επιτρέψει στον ίδιο να βγει δυναμικά ως η μόνη εφικτή επιλογή για την επιστροφή του κινήματος στις βάσεις του.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Α. Λοβέρδος διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις και με τον «αιώνιο» γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος μετά τη διαγραφή του πολύ δύσκολα θα συνταχθεί εκ νέου με τον Ευ. Βενιζέλο.
«Ασφαλές» περιβάλλον εντός του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει για τον εαυτό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να αποκλείσει αντιδράσεις και αμφισβητήσεις στον δρόμο για το συνέδριο.
Ο χαρακτήρας του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ είναι προαποφασισμένος: χάραξη πολιτικής και μόνο. Ο πρόεδρος του κόμματος δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε άλλου είδους συζητήσεις που θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια αλλά και εσωκομματικές τριβές. Πιστός στο «όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί η πόρτα είναι από εκεί», ο Ευ. Βενιζέλος θα δείξει την έξοδο σε όποιον επιχειρήσει να θέσει θέμα ηγεσίας. Μάλιστα, ήδη έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες που θα του επιτρέψουν να το πετύχει σχεδόν αναίμακτα: τοποθετεί στις θέσεις-κλειδιά άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του! Οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και ήδη ο πρόεδρος φέρεται να έχει καταλήξει στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά για τη θέση του γραμματέα του Κινήματος.
Τον Ευ. Βενιζέλο δεν δείχνει να τον προβληματίζει ούτε και το γεγονός ότι τα μέλη του κόμματος έχουν γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ. Στις τοπικές (όποιες και όπου ακόμα υπάρχουν) οργανώσεις έχουν πάει μόλις 9.000 μέλη για να επανεγγραφούν, τη στιγμή που εκείνος εκλέχθηκε από 220.000! «Είναι νωρίς ακόμα. Την τελευταία στιγμή θα αλλάξει η εικόνα», σχολιάζει στην «Α» στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, διατηρεί και τις επιφυλάξεις του σημειώνοντας πως «οι καιροί έχουν αλλάξει και ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες των μελών».
Υπάρχει και ο αντίλογος όμως. Και έρχεται από εκείνους που δηλώνουν πως «ο Βενιζέλος θέλει ένα μικρό κόμμα για να μπορεί να το ελέγξει. Δεν έχει τη δυνατότητα μέσα σε αυτό το κλίμα να διαχειριστεί το μεγάλο και όλον ΠΑΣΟΚ. Βολεύεται στο μικρό κόμμα που διεκδικεί ρόλο στη συνδιαχείριση της εξουσίας. Το ζητούμενό του δεν είναι άλλο από το να κόψει κάθε αντίδραση ώστε να προχωρήσει τα σχέδιά του χωρίς να αποσπάται από αυτά», σχολιάζει πρώην υπουργός που διατηρεί πλέον αποστάσεις από το κόμμα.
Το βάρος στη Θεσσαλονίκη
Στην προσπάθειά του να δείξει πως διατηρεί τις δυνάμεις του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρίχνει το βάρος του κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για να επανενεργοποιήσουν τον κομματικό μηχανισμό. Η αδράνεια του προηγούμενου διαστήματος, σε συνδυασμό με όσα ακολούθησαν τη δραματική συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών, οδήγησε την κατάσταση σε πολύ κακό σημείο, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ακόμη και οι παραδοσιακοί και «ορκισμένοι» ψηφοφόροι.
Σήμερα, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια είτε μέσα από την επανενεργοποίηση των τοπικών οργανώσεων, είτε μέσα από τα μέλη που το προηγούμενο διάστημα δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ανασύστασης του κόμματος, ώστε να ξαναέρθει το κόμμα στη βάση και να γίνουν επανεγγραφές και νέες εγγραφές μελών, εν όψει του συνεδρίου, που αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Η μάχη της εγγραφής των μελών στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Όλο το προηγούμενο διάστημα με τις συναντήσεις που έγιναν ανά περιοχή, στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης των παλαιών ψηφοφόρων, καταγράφηκαν εκείνοι οι πολίτες που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της ανασυγκρότησης και μάλιστα με συγκεκριμένο ρόλο.
Στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως οι ενδιαφερόμενοι στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι περίπου 500, αν και άλλα στελέχη θεωρούν τον αριθμό αυτό πολύ μεγάλο έως υπερβολικό. Όπως και να 'χει η υπόθεση, τα άτομα αυτά θα αναλάβουν τώρα να επαναπροσεγγίσουν τους παλαιούς ψηφοφόρους, να κάνουν εγγραφές και να προχωρήσουν τη διαδικασία της κομματικής οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο μέχρι το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος.
Αποτέλεσμα της προβληματικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από τη διαδικασία της ανασυγκρότησης είναι το «λουκέτο» στις τοπικές οργανώσεις, που συσπείρωναν τη βάση ή αποτελούσαν τον πυρήνα της συγκέντρωσης των φίλων και μελών του κινήματος. Γι' αυτό άλλωστε και γίνεται σήμερα μια προσπάθεια να ξαναλειτουργήσουν σε γραφεία οι τοπικές οργανώσεις για να υπάρχουν ως σημεία αναφοράς για συναντήσεις, συνελεύσεις και εγγραφές.
Νέα ηγετική ομάδα και «συγχωροχάρτια»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακουφίστηκε προσωρινά μετά τη δήλωση Λοβέρδου ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που τον περιμένουν στη... γωνία μόλις ανοίξει το θέμα του ανασχηματισμού. Το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καζάνι που βράζει, καθώς πολλά είναι τα στελέχη που επιθυμούν να κρατήσουν για τον εαυτό τους κάποιο από τα κομμάτια του κραταιού άλλοτε κόμματος.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει, εν όψει και του συνεδρίου, να συγκροτήσει τη νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προωθώντας στην πρώτη γραμμή τούς (και εν δυνάμει υπουργοποιήσιμους) Γ. Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Θ. Μωραΐτη, Φ. Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου κ.ά. Λέγεται επιπρόσθετα ότι ο πρόεδρος του Κινήματος εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει την ευκαιρία σε κορυφαία στελέχη ακόμη και σε όσους τον αμφισβητούν να επανεξετάσουν τη στάση τους και με τον τρόπο αυτό να διαμορφώσει τους όρους που θα του επιτρέψουν να κερδίσει την αναμέτρηση στο εσωκομματικό γήπεδο. Αν πάντως ισχύει αυτό, διαφεύγει από τον κ. Βενιζέλο το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κώστας Σκανδαλίδης, έχουν τη δική τους δυναμική και δεν τους είναι δύσκολο να τινάξουν στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό του. Αυτή τη στιγμή παραμένουν στο παρασκήνιο και κινούνται αθόρυβα στήνοντας τους δικούς του μηχανισμούς με στόχο –τι άλλο;– να «χτυπήσουν» τον πρόεδρο τη στιγμή που θα εμφανιστεί στο συνέδριο.
Εκείνο που ανησυχεί επιπλέον τους συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου είναι πως δεν μπορούν να αποκτήσουν εσωτερική πληροφόρηση από τα στρατόπεδα των αντιπάλων. Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, χτυπούν αιφνιδιαστικά και φεύγουν, και εν τέλει παίζουν με όρους αντάρτικου. Μόνο για τον Κ. Σκανδάλιδη υπάρχει μια σχετική ενημέρωση, την οποία και πάλι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, λέγεται πως επισκέφθηκε το γραφείο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου σχεδόν ταυτόχρονα με τον Δημήτρη Ρέππα. Οι τρεις πρώην υπουργοί είχαν αναλυτική συζήτηση για την «επόμενη ημέρα» και οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι οι συναντήσεις θα πολλαπλασιαστούν εν όψει συνεδρίου.
Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες του «Π80» (διατηρεί επαφές με τον Γ. Ραγκούση), του «Κοινωνικού Συνδέσμου» (του Γ. Φλωρίδη), των «Νέων Μεταρρυθμιστών» (πολιτικών φίλων της Α. Διαμαντοπούλου) κ.ά.
Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου
Το μετέωρο βήμα του Λοβέρδου
Εγκλωβισμένος στα «θέλω» και τα «μπορώ» είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή το επόμενο πολιτικό βήμα του. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί υπουργική θέση, λύνει τα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά προς το παρόν μένει και εκείνος μετέωρος. Επί της ουσίας, ο πρώην υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό φορέα (υπό τη μορφή του κόμματος), καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως είναι δύσκολο στην παρούσα συγκυρία να πείσει το εκλογικό σώμα και να έχει τα αποτελέσματα εκείνα που θα του δώσουν «διαβατήριο» για την επόμενη Bουλή.
Συνιστώσα...
Εκείνοι που γνωρίζουν καλά, σημειώνουν ότι στόχος είναι απλά η δημιουργία μιας «συνιστώσας», η οποία θα παρέμβει στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ ώστε την κατάλληλη στιγμή να ανατρέψει τη σημερινή ηγετική ομάδα αναλαμβάνοντας τα ηνία του κόμματος! Άλλωστε, ο πρώην υπουργός εμμέσως πλην σαφώς με πρόσφατη δήλωσή του ξεκαθάρισε πως δεν θα εκχωρήσει το κόμμα σε κανέναν. Αν και η δήλωση έγινε σε σχέση με τη δημιουργία ενιαίου κόμματος με τη Ν.Δ., συνομιλητές του εξηγούσαν πως το μήνυμα είχε πολλούς αποδέκτες.
«Από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο θα φύγω μόνο οριζοντίως», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος έχει γίνει και ο βασικότερος υποστηρικτής όσων σήμερα βρίσκονται (είτε λόγω διαγραφών είτε από επιλογή) εκτός του ΠΑΣΟΚ. «Είναι παρακμιακό φαινόμενο να πετάγονται τα κομμάτια της δημοκρατικής παράταξης στον δρόμο και κάποιοι να γελούν από αμηχανία κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν», σημείωσε ο ίδιος για τους βουλευτές που διεγράφησαν.
Εκείνο που έχει σημασία για τον Α. Λοβέρδο είναι να είναι έτοιμος εν όψει του συνεδρίου τον Φεβρουάριο. Για τότε άλλωστε φαίνεται πως έχει μεταθέσει και τις όποιες ανακοινώσεις του. Η αρχική του δήλωση περί ανακοινώσεων μετά την ψήφιση των μέτρων αντιμετωπίζεται και από τον ίδιο ως μη γενόμενη. Ο χρόνος δεν είναι ο κατάλληλος ούτε και οι προϋποθέσεις σήμερα. Δεν θα πρέπει όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο όλες οι ανακοινώσεις να γίνουν μετά τα μέσα Γενάρη, έτσι ώστε να πυροδοτήσει συζητήσεις και αντιδράσεις κλέβοντας την παράσταση αλλά κυρίως ανοίγοντας τη συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα.
Η... στρατολόγηση
Προς το παρόν προτεραιότητα έχει η επιλογή των προσώπων που θα τον στελεχώσουν. Ο Α. Λοβέρδος επιθυμεί πρόσωπα νέα, άφθαρτα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα εμπλακεί με την ενεργό πολιτική. Προς τούτο έχει συγκροτήσει ομάδα από περίπου 30 νέους ανθρώπους, επιστήμονες στην πλειονότητά τους. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ακολουθήσουν στο εγχείρημά του και πολιτικά στελέχη με θητεία στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο Χρήστος Αηδόνης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα είναι στο πλάι του, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Συμεών Κεδίκογλου και υπό προϋποθέσεις τον Κώστα Δριβελέγκα. Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το εγχείρημά του θα ακολουθήσουν και άλλοι από τη σημερινή «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κυρίως στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί εντελώς. Με δεδομένο μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζουμε στο συνέδριο αναμένεται η «επανεμφάνιση» στελεχών με δηλώσεις (όπως ήδη έκανε ο Χρήστος Παπουτσής) και συνεντεύξεις συνεργάτες του πρώην υπουργού σημειώνουν πως το κλίμα που θα διαμορφωθεί (εκτιμούν ότι θα είναι εις βάρος του Ευ. Βενιζέλου) θα επιτρέψει στον ίδιο να βγει δυναμικά ως η μόνη εφικτή επιλογή για την επιστροφή του κινήματος στις βάσεις του.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Α. Λοβέρδος διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις και με τον «αιώνιο» γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος μετά τη διαγραφή του πολύ δύσκολα θα συνταχθεί εκ νέου με τον Ευ. Βενιζέλο.
http://iapopsi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου