3 Νοεμβρίου 2012

Deutche Bank: Αναδιάρθρωση χρέους ή νέα βοήθεια στην Ελλάδα

0 σχόλια

Deutche Bank: Αναδιάρθρωση χρέους ή νέα βοήθεια στην Ελλάδα

Οι αξιώσεις της τρόϊκας έχουν εξαντλήσει τα όρια του πολιτικά ανεκτού
Για την Ελλάδα, μετά το αναγνωρισμένο αδιέξοδο των πολιτικών της Τρόϊκας, δύο είναι οι πιθανές λύσεις, εφ’ όσον οι εταίροι δείχνουν αποφασισμένοι να τη διατηρήσουν εντός ευρώ: H νέα αναδιάρθρωση,κούρεμα, του χρέους ή, έγκριση νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
 
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutche Bank Ντ.Φ. Λαντάου, προτείνει νέο πακέτο στήριξης, ο σύμβουλος της Καγκελαρίου, Κούρτ Λάουκ υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ σε τρίτο πακέτο αναφέρεται ο Γιόργκ Κρέμερ της Commerzbank.  Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών, ο γνωστός μας κ. Σόϊμπλε, επιμένει στη γραμμή της λιτότητας και της τήρησης των συμφωνηθέντων.
 
Αυτό είναι το κλίμα που υπάρχει στο Βερολίνο, λίγες ημέρες πριν την ψήφιση στην ελληνική Βουλή, του νέου προγράμματος μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013, το οποίο βεβαίως και είναι πιο ευνοϊκό για τη χώρα μας, από εκείνη τη σχεδόν απόλυτα τιμωρητική στάση που είχε κυριαρχήσει στη Γερμανία από την εποχή της υπογραφής του πρώτου Μνημονίου.
 
Από όλες τις πρόσφατες δηλώσεις, πιο εντυπωσιακή είναι η δήλωση του Κουρτ Λάουκ, συμβούλου της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος σημειώνει πως μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «σχεδόν αναπόφευκτη». Αναγνωρίζει μεν πως μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους θα ήταν «οδυνηρή» για τους πιστωτές μας, αλλά τονίζει πως ακόμα πιο επικίνδυνη είναι «η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους περαιτέρω εγγύησης του χρέους της Ελλάδας».
Ακόμα περισσότερο δηλώνει ευθέως πως η πολιτική της λιτότητας στην ελληνική περίπτωση αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, ενώ για την περιβόητη πλέον έκθεση της τρόικας λέει ότι «τείνει να καταντήσει φάρσα».
Στον ίδιο τόνο και οι εκτιμήσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου, ο οποίος προτείνει να δοθεί νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, παρά το ότι η Γερμανία αποκλείει ως τώρα τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών πέραν του συμφωνηθέντων ορίων.
Σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitungκαι σε ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, απάντησε: «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι». Και ξεκαθάρισε πως εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν να αρνούνται το σενάριο μίας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τότε σύντομα θα πρέπει να χορηγήσουν στην Ελλάδα νέες πιστώσεις».
Όσον αφορά τέλος τις αξιώσεις της Τρόικας, δήλωσε ότι αυτές «έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα».
Την έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ.
«Οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», δήλωσε μιλώντας στο ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιμένει στη «σκληρή γραμμή» έναντι της Ελλάδας και συνολικά έναντι των υπερχρεωμένων χωρών.
Μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι για την Ελλάδα «είναι σημαντικό να ανακτήσει την αξιοπιστία της» επαναλαμβάνοντας ότι «τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν» αφού σε αυτό το πεδίο «υπήρξαν καθυστερήσεις».
Πηγή: voria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου