17 Δεκεμβρίου 2012

Η ανεπάρκεια του φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της κύησης

0 σχόλια
Η κύρια λειτουργία του φολικού οξέος είναι να βοηθά στην ανάπτυξη του γενετικού υλικού και να συμμετέχει στη σύνθεση ερυθροκυττάρων. Αποτελεί συνένζυμο σε... 


πολλές αντιδράσεις του οργανισμού, όπως ο σχηματισμός πουρινών, τυροσίνης και της σύνθεσης της χολίνης. Η ανεπάρκεια του φολικού οξέος κατά τη διάρκεια της κύησης, σχετίζεται με μια σειρά επιπλοκών. Ποιές είναι; Ποιός είναι ο ρόλος της διατροφής;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Μαρία Κοκκίνου διατροφολόγος – διαιτολόγος . Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi .

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ είναι τα φασόλια, το σπανάκι, οι ντομάτες, το συκώτι, η μαγιά και οι φύτρες.

Η ανεπάρκεια φολικού οξέος α)κατά τη διάρκεια της κύησης, σχετίζεται με μια σειρά επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των αποβολών, των συγγενών ελλειμμάτων, των αναπτυξιακών ελλειμμάτων και των ελλειμμάτων του νευρικού σωλήνα (έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα φολικού οξέος, αν και δεν μπορούν να προλάβουν εντελώς τα ελλείμματα του νευρικού σωλήνα, ελαττώνουν σημαντικά την επίπτωση τους β)Εκτός της κύησης, η ανεπάρκεια φολικού, οδηγεί σε μεγαλοβλαστική αναιμία όπως συμβαίνει και με την ανεπάρκεια σε Β12. Επειδή τα κλινικά συμπτώματα είναι ταυτόσημα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι συγκεντρώσεις στο αίμα και τα ερυθροκύτταρα ώστε να διαφοροποιηθούν οι διαγνώσεις στις δύο ανεπάρκειες, εκτός και αν νευρολογικά συμπτώματα υποδηλώνουν ανεπάρκεια Β12.

Μελέτες και έρευνες του φολικού οξέος σχετικά με την προαγωγή υγείας δείχνουν ότι:

1. διαιτητική πρόσληψη τουλάχιστον 300 mcg ανά ημέρα φολικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20% και καρδιακής νόσου κατά 13%, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο από 136 mcg φολικού οξέος ανά ημέρα.

2. πρόσληψη 400 mcg την ημέρα φολικού οξέος μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις με τη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης. (Η ομοκυστεΐνη έχει αποδειχθεί ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης).

Επίσης,

▪ οι έγκυες γυναίκες που έπαιρναν φολικό οξύ είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν παιδιά με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

▪ Οι γυναίκες που λαμβάνουν τουλάχιστον 400 mcg ανά ημέρα του φολικού οξέος, στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με ελαττώματα.

Υπάρχουν επίσης, ισχυρές ενδείξεις που υποστηρίζουν αρκετά οφέλη από τον εμπλουτισμό των σιτηρών με φολικό οξύ. Παρ’ όλα ταύτα, το Food Standards Agency (FSA) του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε πρόσφατα την απόφαση να μην προστεθεί φολικό οξύ σε προϊόντα σιτηρών. Αν και η Επιτροπή Medical Aspects of Food and Nutrition Policy του Ηνωμένου Βασιλείου εκτίμησε ότι ο εμπλουτισμός των δημητριακών με φολικό οξύ θα απέτρεπε γενετικές ανωμαλίες σε περισσότερα από 70 παιδιά ανά έτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, η FSA αποφάσισε κατά τη δράση αυτή οφείλεται διότι είχε ανησυχίες σχετικά με τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της προσθήκης φολικού οξέος στα άλευρα και συγκεκριμένα κινδύνους αλληλεπίδρασης του φολικού οξέος με επιληπτικά φάρμακα.

Φυσικά ακόμη περισσότερα είναι τα οφέλη λήψης φολικού οξέος συνδυαστικά και με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Βρετανική μελέτη αναφέρει η χορήγηση υψηλής δόσης βιταμινών Β (φολικό οξύ, Β6 και Β12) θα μπορούσε να επιβραδύνει ακόμη και να σταματήσει την καταστροφική πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι μεγάλες δόσεις του συμπληρώματος μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ το ποσοστό της συρρίκνωσης του εγκεφάλου – φυσικό επακόλουθο την απώλεια μνήμης και άνοιας στους ηλικιωμένους.

η καθημερινή χορήγηση συμπληρωμάτων φολικού /B6/B12 μπορεί να μειώσει, επίσης, τον κίνδυνο της εκφύλισης ώχρας κηλίδας.

Επομένως, τα προστατευτικά αποτελέσματα από τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, των ανωμαλιών εγκυμοσύνης και των νεογνών, αλλά και άλλων πολλών παθήσεων, ενισχύουν τα οφέλη για τη χρήση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ αλλά και συμπληρωμάτων φολικού οξέος.
life2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου