16 Δεκεμβρίου 2012

Οι πρώτοι μνηστήρες – κολοσσοί του πετρελαίου

0 σχόλια

Πολυεθνική κινητικότητα για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Από τις αρχές του 2013 αναμένονται ταχείες εξελίξεις

Πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες σε περιοχές της Ελλάδας για κοιτάσματα πετρελαίου τρεις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στα νερά του βορείου Iονίου, στο τόξο Kεφαλονιάς – Kέρκυρας – Iταλίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», η Tοtal, η Statoil και η EXXON είναι οι εταιρίες που έχουν επίσημα ενδιαφερθεί για τις έρευνες και από την αρχή της νέας χρονιά αναμένονται εξελίξεις.

Τις πρώτες ασφαλείς ενδείξεις για το εάν υπάρχουν κοιτάσματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, η Ελλάδα θα τις έχει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν ολοκληρωθεί η συλλογή σεισμικών δεδομένων από τα τρία σκάφη της PGS.

Το ερευνητικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PPetroleum Geo-Services που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη έχει ολοκληρώσει, σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», το 35% της έρευνας, έχει καλύψει την περιοχή γύρω από την Κέρκυρα, τα ανοιχτά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου και σε λίγες ημέρες κατεβαίνει προς Πελοπόννησο, προς Κατάκολο.

Το ενδιαφέρον της Total για την περιοχή του Ιονίου είναι σοβαρό αλλά και την PGS, που έλαβε το ρίσκο να ξεκινήσει άμεσα τα σεισμικά στη χώρα μας χωρίς να έχει προπληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό, όπως είναι το σύνηθες, από πετρελαϊκές εταιρείες που αγοράζουν τα δεδομένα.

Η Ελλάδα έχει δεσμεύσει την περιοχή που ερευνά η PGS για 2 χρόνια στη νορβηγική εταιρεία και πρακτικά η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο του 2014, εκτός αν ζητηθούν και άλλες περιοχές από εταιρείες και δοθεί παράταση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», τέλη Ιανουαρίου, η εταιρεία αναμένει να έχει τελειώσει με τις έρευνες στη θάλασσα και τότε θα στείλει τα δεδομένα που έχει συλλέξει στα κεντρικά ερευνητικά γραφεία της στο Χιούστον της Αμερικής ή στο Λονδίνο για επεξεργασία και ερμηνεία.

Η Ελλάδα θα παραλάβει δωρεάν ένα αντίγραφο της τελικής επεξεργασίας, ενώ η PGS θα μπορεί να πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες το ίδιο αντίγραφο με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως, ούτε μετά την επεξεργασία η PGS θα ανακοινώσει πού υπάρχει πετρέλαιο, αλλά πού είναι πιθανό να υπάρχει, για να γίνουν στη συνέχεια στοχευμένες διερευνητικές γεωτρήσεις από πετρελαϊκές εταιρείες.

Αν όλα προχωρήσουν ομαλά, μέχρι τον Απρίλιο το ελληνικό Δημόσιο θα έχει διαλέξει την εταιρεία που θα μπορεί να τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές.

news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου