16 Δεκεμβρίου 2012

Ωρα αλλαγών σε πρόσωπα και μοντέλο διακυβέρνησης...

0 σχόλια

Ο μέχρι τώρα τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης προβληματίζει τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που τη στηρίζουν, καθώς δεν είναι ικανός να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί απαιτεί αλλαγές σε... Μετά τη διάλυση του νέφους των αμφιβολιών και ανησυχιών για την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη και την επιτυχή έκβαση της μάχης για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προκλήσεων στο εσωτερικό μέτωπο.

Το ζητούμενο και η αγωνία για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους είναι να «τρέξουν» αλλαγές στο πολιτικό πεδίο, με αιχμή του δόρατος τα πρόσωπα-κλειδιά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και το μοντέλο διακυβέρνησης. Στόχος να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι ανατρέπονται δομές και κατεστημένα δεκαετιών που εκκολάπτουν φαινόμενα ανομίας και διαφθοράς και προσβάλλουν το δημόσιο αίσθημα.

Μείζονα σημασία αποκτά η επιλογή και η ανάδειξη προσώπων στην κρατική και κυβερνητική μηχανή που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη, δεν θα είναι όμηροι συντεχνιακών και άλλων συμφερόντων και θα δρουν έξω από παλαιοκομματικές λογικές και πρακτικές. Επίσης, σε μια τόσο κρίσιμη και ευαίσθητη συγκυρία απαιτούνται δραστικές αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που παρουσιάζει «αρρυθμίες» προκαλώντας συχνά ισχυρούς κλυδωνισμούς στην κυβερνητική συνοχή.

Συντονισμός
Οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα χρειάζεται να είναι συντονισμένες και καλά προετοιμασμένες από τους τρεις αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν κακοτοπιές και λάθη που θα έχουν βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος και θα αποσταθεροποιήσουν το κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον του δεύτερου και εξίσου μεγάλου με την εκταμίευση της δόσης στοιχήματος της πορείας του ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο κ. Αντ. Σαμαράς, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, καλείται άμεσα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει ψηφίσει η Βουλή και να προωθήσει το ταχύτερο δυνατό τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες έτσι ώστε η χώρα να μη βρεθεί στην ίδια κατάσταση τον προσεχή Μάρτιο.

Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης, από την Πέμπτη (ημέρα απόφασης για την καταβολή της δόσης), αρχίζει πλέον και μετρά αντίστροφα και ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι εάν δεν κινηθεί γρήγορα προκειμένου να διορθώσει λάθη και αδυναμίες τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, θα χάσει το πολιτικό πλεονέκτημα που απέκτησε με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την εκταμίευση των 50 και πλέον δισ. ευρώ μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

Ηδη, τα προβλήματα εντοπίζονται στη λεγόμενη «καθημερινότητα» αλλά και σε τακτικούς χειρισμούς που έγιναν τα τελευταία 24ωρα, όπως είναι η προσωρινή (;) υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της εξομοίωσης των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής, κάτι που έδειξε -παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα- ότι ενέδωσε σε έναν ιδιότυπο εκβιασμό και επίσης η εικόνα που δόθηκε από την κατανομή (μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων) θέσεων εξουσίας στον κρατικό μηχανισμό.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ακολούθησαν την? πεπατημένη και τοποθέτησαν -ύστερα από συμφωνία- σε καίριες θέσεις πρώην βουλευτές, πολιτευτές, αλλά και πρόσωπα που προέρχονται από τον «κομματικό σωλήνα».

Βουλευτές της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι και τα δύο αυτά ζητήματα έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης και εκτιμούν ότι εάν η μάχη στο εσωτερικό (σε επίπεδο ουσίας και εικόνας) δεν κερδηθεί μέσα από τομές και ρηξικέλευθες αποφάσεις, τότε η κυβέρνηση θα χάσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να συμμερίζεται έως έναν βαθμό τις ανησυχίες συνεργατών του και γι' αυτό έκρινε σκόπιμο από τις Βρυξέλλες να παρέμβει στο θέμα που έχει ανακύψει με τους υπαλλήλους της Βουλής και να δηλώσει απερίφραστα ότι θα υπάρξει εξίσωση των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τον κρατικό μηχανισμό, είναι δύσκολο να πάρουν πίσω τις αποφάσεις για τον διορισμό προσώπων, αλλά γίνεται μια προσπάθεια -σε επικοινωνιακό επίπεδο- με τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών ότι «όλοι θα κριθούν από το αποτέλεσμα» και πως «κανείς δεν είναι μόνιμος».

Οι προκλήσεις
Εκτός όμως από αυτά τα δύο πολιτικά ζητήματα, ο κ. Σαμαράς έχει μπροστά του μια σειρά από προκλήσεις. Η πρώτη και η πιο άμεση αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κίνδυνος οι Αθηναίοι να κάνουν Χριστούγεννα με σκουπίδια στους δρόμους είναι ορατός και η ανάγκη εξεύρεσης λύσης επείγει. Από την έκβαση αυτής της αναμέτρησης θα κριθούν -προφανώς- και ο βαθμός αποφασιστικότητας της κυβέρνησης αλλά και η αποτελεσματικότητα των υπουργών που διαχειρίζονται το όλο ζήτημα. Αμέσως μετά τις γιορτές η μάχη θα μεταφερθεί στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση καλείται να «περάσει» το πρώτο κεφάλαιο του φορολογικού που αφορά τις νέες κλίμακες φορολόγησης και αμέσως μετά το δεύτερο μέρος που σχετίζεται με τη φορολογία στα ακίνητα.

Μέχρι εκείνη την περίοδο, που δεν είναι μακριά, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει ένα σημαντικό μέρος της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έτσι ώστε η αγορά να πάρει μια ανάσα, αλλά και να εκτονωθούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου