24 Δεκεμβρίου 2012

Κατασχέσεις λογαριασμών για οφειλέτες του Δημοσίου εισηγείται το ΔΝΤ...

0 σχόλια

Οι δανειστές μας ζητούν είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και απευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, έλεγχο του υψηλού πλούτου και πάταξη της φοροδιαφυγής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους... ελεύθερους επαγγελματίες.
Στην Τρίτη Κοινή Ανασκόπηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποίησαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τονίζεται ότι από τους 10 στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα το 2012 δεν επιτεύχθηκαν παρά μόνο οι πέντε.

Ο βαθμός επίτευξης των περισσότερων στόχων είναι χαμηλότερος του αναμενόμενου, αναφέρουν οι συντάκτες. Από τα 10 σημαντικά μέτρα, τα 5 (που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ελέγχων και την είσπραξη οφειλών) δεν πέτυχαν τους εξαμηνιαίους στόχους και εκτιμάται ότι δεν θα τους «πιάσουν» μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Η έκθεση συντάχθηκε από στελέχη του ΔΝΤ ως τεχνική υποστήριξη προς την Ελλάδα, μετά την επίσκεψη κλιμακίου εμπειρογνωμώνων στα μέσα του Φθινοπώρου.

Οι συστάσεις προς την Ελλάδα:

σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης (αυτοματοποιημένες υπενθυμίσεις, τηλεφωνικά κέντρα, απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών)
οι εργασίες είσπραξης ΦΠΑ να ενσωματωθούν στις μεγαλύτερες ΔΟΥ
διεύρυνση του φάσματος υποθέσεων της μονάδας μεγάλων οφειλετών
επαναπροσδιορισμός του προγράμματος ελέγχου ΠΥΠ/ΕΕΥΕ, με στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς ελεύθερων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι
υψηλή προτεραιότητα στον έλεγχο των ατόμων υψηλού πλούτου και των ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος, με δημιουργία ειδικής ομάδας
υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων
δημιουργία συγκεκριμένης ομάδας παρακολούθησης της είσπραξης ΦΠΑ
ταχεία διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από τα μητρώα του ΦΠΑ

Υψηλός πλούτος
Η έκθεση εκτιμά ότι «έχουν πέσει σε απραγία» οι υποδομές και οι εργασίες ελέγχου των προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και των ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος. Ο στόχος του αριθμού ελέγχων για το 2013 πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με του 2012, ενώ ο στόχος των εσόδων υψηλότερος.

ΦΠΑ
Οπως τονίζει η τρόικα, περίπου 42% των φορολογούμενων με ΦΠΑ, είναι επιχειρήσεις που τελικά αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις, ενώ το κόστος διαχείρισής τους είναι πολύ μεγάλο. Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει να μην διαθέτει κατώτατο όριο εγγραφής, που στην Ευρωζώνη κατά μ.ό. είναι σχεδόν 25.000 ευρώ.

Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών κάνοντας κλικ εδώ.


ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου