14 Δεκεμβρίου 2012

Δύο «γραμμές» στην εκκλησία για τις σχέσεις με κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

0 σχόλια

του Μάνου Χατζηγιάννη 

Εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο «γραμμές» φαίνεται να βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος όσον αφορά στις σχέσεις της...
τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως εγκαίρως είχε αποκαλύψει το «Αγιορείτικο βήμα» οι σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας τείνουν να διαταραχθούν με αφορμή την υπόθεση των ελέγχων του ΣΔΟΕ για τα αποκαλούμενα «πλούσια ράσα». Η Ιερά Σύνοδος στην πρώτη κι όλας συνεδρίασή της στις αρχές της εβδομάδας αναφέρθηκε στο θέμα και αποκάλυψε την μετ΄ επιστολών επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από την οποία προς το παρόν δεν προκύπτει κάνενα επιβαρυντικό στοιχείο για Μητροπολίτη.

Στο θέμα αυτό όμως ήρθε να προστεθεί και η διαφωνία για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και την ουσιαστική κατάργηση της αργίας. Ο κ.Ιερώνυμος με κάθε ευκαιρία διατυμπάνιζε πως η αργία της Κυριακής είναι ιερή, αλλά η κυβέρνηση δια του υπουργού Ανάπτυξης επέμεινε με την απλή δικαιολογία πως την ώρα της Θείας Λειτουργίας θα απαγορεύεται να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά.

Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου τάχθηκαν και άλλοι Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μήτροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, οι οποίοι επίσης υπερασπίστηκαν σφόδρα την αργία της Κυριακής.

Είναι σαφές λοιπόν πως το γυαλί έχει ραγίσει στις σχέσεις κυβέρνησης-Εκκλησίας παρά τα χαμόγελα κατά την επίσκεψη του υπουργού Εργασίας στο Συνοδικό Μέγαρο.

Το ερώτημα είναι αν έχει ραγίσει για όλους; Σε διαφορετική εντελώς γραμμή όσον αφορά στις σχέσεις με την κυβέρνηση κινείται ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Πρόσφατα κατά τους εορτασμούς του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα υπεραμύνθηκε με σθένος των προσπαθειών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών λέγοντας μάλιστα πως Σαμαράς και Στουρνάρας έχουν γίνει «ερείπια» από την προσπάθεια που καταβάλλουν και την αγωνία που έχουν για το μέλλον της χώρας. 

Στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης όμως χρεώνεται και μια ακόμη δήλωση η οποία αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη πως οι διαφωνίες στους κόλπους της Εκκλησίας για τις σχέσεις με την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρες. Ο κ. Ανθιμος σε προ διμήνου συνέντευξή του είχε δηλώσει πως «Ο Ιερώνυμος επί ΠΑΣΟΚ μιλούσε σπάνια και άτονα».

Τα πιόνια λοιπόν έχουν στηθεί και η παρτίδα σκάκι αναμένεται δυνατή. Δυνατή όχι μόνο όμως για τις σχέσεις Εκκλησίας-κυβέρνησης, αλλά και για τις σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που διακρίνουν τι πρώτες γέφυρες με αφορμή και θετικές δηλώσεις στελεχών του κόμματος για τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά κα την παρουσία του τελευταίου στην κηδεία του πατέρα του πρόεδρου του κόμματος.

Ομως σήμερα ένας άλλος Ιεράρχης έβαλε ανοιχτά κατά του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος είπε «Άνθρωπος χωρίς Θεό, είναι άνθρωπος επικίνδυνος» κοιτώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς και γενικα ο διάλογος που είχε με τον κ. Τσίπρα μόνο σε θερμό κλίμα δεν έγινε...Επομένως και στην περίπτωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφαίνονται δύο γραμμές εντός της Εκκλησίας.

Και στις δύο περιπτώσεις ο χρόνος θα δείξει τη συνέχεια....

agioritikovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου