27 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΝΑΤΖΕΡ" ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

0 σχόλια

Διαχειρίζονται περιουσίες και επενδύσεις που προσεγγίζουν το 1,2-1,5 τρισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από 3 φορές το χρέος της Ελλάδας ή 5 και πλέον φορές το ΑΕΠ της χώρας. Δημιουργούν για τους πελάτες τους κέρδη... 
δισεκατομμυρίων και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας. 
Οι κορυφαίοι μάνατζερ από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που βρέθηκαν για 24 ώρες στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ζήτησαν δύο απλά πράγματα: ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο και άρση των γραφειοκρατικών αναχωμάτων, ώστε να μπορεί κάποια στιγμή το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα να μετουσιωθεί σε επενδύσεις.
Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση δρομολογεί «τη ριζική αντιμετώπισή τους», ενώ διαβεβαιώσεις για παροχή βοήθειας έδωσαν και οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του Invest in Greece, οι οποίοι μετείχαν επίσης στις συναντήσεις.
Τομείς όπως τα ακίνητα, πιθανότατα και κάποια από τα «φιλέτα» του Δημοσίου, διαχείριση ή παραχώρηση υποδομών, όπως λιμάνια, τουρισμός, ενέργεια και ιδιαίτερα ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα των μεγάλων αμερικανικών και καναδικών funds, για τα οποία έγινε συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ».
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στους επικεφαλής των funds τους στόχους του για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας στις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται και την επιθυμία της χώρας να καταστεί φιλικότερη στις επενδύσεις.



FIDELITYINVESTMENTS
 Χαρτοφυλάκιο και επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 70 δισ.
 Ξεπερνούν τα 3,8 δισ. δολάρια τα υπό διαχείριση κεφάλαια της αμερικανικής φίρμας με έδρα τη Βοστόνη, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο και οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει υπερβαίνουν τα 70 δισ. δολάρια. Η εταιρία συγκαταλέγεται εκ των κορυφαίων επενδυτικών σχημάτων στον κόσμο με έντονη παρουσία στο ελληνικό Χρηματιστήριο, κατέχοντας κατά καιρούς ποσοστά στον ΟΠΑΠ, στον ΟΛΠ, στη ΔΕΗ, στις ΓEK TEPNA, J&P Αβαξ, EXAE κ.λπ. Επίσης, τα στελέχη της έχουν συχνά επαφές με τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις προετοιμάζοντας ή διοργανώνοντας roadshow στο Λονδίνο ή και τη Νέα Υόρκη.
Ο κ. JustinBennett, που την εκπροσώπησε στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίων και εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρίας το 2005, προερχόμενος από τη MorganStanley.


 CAPITAL GROUP COMPANIES
 Παγκόσμιος κολοσσός με εμπειρία δεκαετιών
 Με συνολικά περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολαρίων, πρόκειται για έναν κολοσσό των επενδύσεων παγκοσμίως με εμπειρία άνω των 50 ετών και υπηρεσίες σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία. Το αμερικανικό fund έχει κατά περιόδους παρουσία σε πολλές μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου εκτός τραπεζών και παρακολουθεί τίτλους όπως Tέρνα Eνεργειακή, EXAE, EYAΘ κ.λπ.
Τον επενδυτικό οίκο εκπροσώπησε ο κ. Joerg Sponer, ο οποίος εδρεύει στη Βρετανία και το 2011 μπήκε στη λίστα με τα «TopGun Επενδυτικά Μυαλά» για την Ευρώπη, όπως αναδείχθηκαν από αναλυτές για λογαριασμό της Brendan Wood International.


WLRΟSSANDCOLLC
 Ειδικότητά της οι επενδύσεις σε προβληματικές επιχειρήσεις
 Ο Wilbur L. Ross, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρίας, έχει, σύμφωνα με το «Forbes», προσωπική περιουσία της τάξης των 2 δισ. δολαρίων. Η νεοϋορκέζικη επενδυτική εταιρίασήμερα έχειυπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 9 δισ. δολαρίων, ενώ όταν ιδρύθηκε το 2000 διέθετε κεφάλαια 440 εκατ. δολαρίων. Ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ επενδύει συστηματικά σε προβληματικές (distressed) επιχειρήσεις. Επιλέγει να επενδύει, επίσης, σε επιχειρήσεις με προβλήματα χρέους, σε προβληματικά χαρτοφυλάκια δανείων, τα οποία εξυγιάνει. Αλλοι τομείς ενδιαφέροντός της είναι η Υγεία, η ενέργεια, οι υποδομές και τα μέταλλα. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, αναζητά επενδύσεις της τάξης των 100-200 εκατ. δολαρίων, ενώ για μεγαλύτερα έργα επιλέγει να έχει και άλλους μετόχους.


FΑΙRFAX FINANCIAL HOLDINGS
Με ισχυρή παρουσία στη EurobankProperties
 Η καναδική εταιρία με έδρα το Τορόντο εστιάζει σε επενδύσεις ακινήτων, ασφαλιστικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 31 δισ. δολαρίων, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο έχει ισχυρή παρουσία στη Eurobank Properties, όταν απέκτησε το 15% των μετοχών της έναντι 42,8 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Prem Watsa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, έχει πετύχει να παρουσιάζει κέρδη της τάξης των 6,2 δισ. δολαρίων, διοικώντας 8.200 υπαλλήλους και αποκαλείται από τους αναλυτές και τις αγορές «ο καναδός Γουόρεν Μπάφετ». Στην αποστολή ήταν και ο Vinodh Loganadhan, διευθυντής διοικητικών υπηρεσιών του ομίλου. Οι δύο μάνατζερ ήταν οι πρώτοι που πέρασαν το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου.
Μαζί τους και ο WadeBurton, αντιπρόεδρος, διευθυντής Χαρτοφυλακίου και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής της εταιρίας Hamblin Watsa Investment Counsel, η οποία είναι πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της εταιρίας Fairfax Financial Holdings Limited. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει σαφή εικόνα για την ελληνική οικονομία, τις ευκαιρίες, ιδιαίτερα στο κομμάτι του realestate και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο και την επενδυτική επιτροπή της EurobankProperties.
Η Hamblin Watsa Investment Counsel αποτελεί το βραχίονα των… συντηρητικών επενδύσεων του ομίλου με έμφαση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά χρηματο-επενδυτικά εργαλεία.


BROOKFIELD
 ASSET MANAGEMENT
 Ετοιμη για… φλερτ με τα ελληνικά λιμάνια
  Πρόκειται για παγκόσμιο παίκτη στον τομέα των εναλλακτικών επενδύσεων με περίπου 150 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσία και θα μπορούσε να… φλερτάρει με τα ελληνικά λιμάνια. Με 100 και πλέον χρόνια εμπειρία, επενδύει και λειτουργεί επιχειρήσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης περιουσίας-ακινήτων, των υποδομών και του privateequity. Το 2009 εξαγόρασε την BabcockandBrownInfrastructure (BBI), έναν αυστραλιανό όμιλο υποδομών με σημαντική παρουσία στην Ευρώπη, και ελέγχει μεταξύ άλλων την PDPorts, το τρίτo μεγαλύτερο λιμάνι της Βρετανίας στο Middlesbrough, την Euroports, που είναι ιδιοκτήτης 7 λιμένων μέσω παραχωρήσεων στην Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Φινλανδία), και την IEG, το δεύτερο μεγαλύτερο ανεξάρτητο πάροχο φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στη Βρετανία.

Ρεπορτάζ : Ρόη Χάικου
(από τον Τύπο της Κυριακής)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου