Μετά την Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ήρθε η σειρά του Προκόπη Παυλόπουλου (ΝΔ), να υπογραμμίσει πως «δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Ελλάδας προς τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς ακόμα και με το αγγλικό δίκαιο, τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου μπορούν μονάχα να καθορίσουν το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα» . «Το τι θα εκποιηθεί για την αποπληρωμή, το καθορίζουν τα ελληνικά δικαστήρια» , συμπλήρωσε.
«Η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί παντός στοιχείου της Ελλάδας. Ελληνικό δικαστήριο θα κρίνει από πού. Υπόκεινται σε αναγκαστική εκτέλεση μόνον εκείνα τα στοιχεία που υπόκεινται για οποιοδήποτε ελληνικό ή άλλο φυσικό πρόσωπο» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
«Εμείς δεν είπαμε πως θα έρθουν και θα κατασχέσουν την Ακρόπολη. Το θέμα είναι πως μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση της Ακρόπολης, που είναι ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου» ανέφερε αργότερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.«Μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση των παραλιών μας, του ορυκτού πλούτου, του πετρελαίου. «Ιδιωτική περιουσία» μπορεί να είναι ακόμα και τα πολεμικά του σκάφη, ο χρυσός που είναι στο εξωτερικό, η εκμετάλλευση των παραλιών του» επεσήμανε. «Όλα αυτά τα έχετε παραδώσει. Τώρα μας λένε πως ο τρόπος εκτέλεσης θα είναι ελληνικός. Θα μας κρεμάσουνε και θα διαλέξουμε εμείς το σκοινί. Αυτό μας λέει ο κ. καθηγητής» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.
«Χρωστάμε 240 δισ. Πόσα είναι πια αυτή η περιουσία μας στο εξωτερικό; Η μήπως πρόθεσή μας είναι να μην πληρώσουμε αυτά τα χρήματα; Πάτε να φάτε και τα λεφτά των κρατών πλέον;» ρώτησε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. «Σηκώνετε αυτή τη συζήτηση, δημιουργείτε θόρυβο, πλαστές εντυπώσεις στον ελληνικό λαό» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα και φωτοτυπία ενός χαρτονομίσματος της Ζιμπάμπουε. «Μου έστειλαν αυτή τη φωτοτυπία. Είναι 100 τρισ. δολάρια Ζιμπάμπουε, που ισοδυναμούν με 20 δολάρια ΗΠΑ. Το καταθέτω για να δει ο κάθε ενδιαφερόμενος, από τι γλυτώσαμε, από την πληθωριστική δραχμή…» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Αντίστοιχα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι να πληρώσει το χρέος της, το οποίο μετά το κούρεμα έχει μειωθεί και θα μειωθεί και στο μέλλον. «Η χώρα θα μείνει ουσιαστικά με ελάχιστο χρέος. Θα μείνει η μοναδική χώρα στην οποία διαγράφηκε τόσο μεγάλο χρέος» πρόσθεσε.
Για «ρήτρα αποικίας» στη σύμβαση και «κοινωνικό Αρμαγεδδώνα» έκανε λόγο ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναρωτήθηκε «γιατί θα πρέπει να κατέχει τη μοναδική αλήθεια ο κ. Παυλόπουλος, και να μην δεχθούμε την άποψη του δασκάλου όλων μας, του κ. Κασιμάτη, του κ. Χρυσόγονου ή του κ. Μητρόπουλου;»
«Δεν ήμασταν εμείς που λέγαμε πως το Μνημόνιο έπρεπε να ψηφιστεί από 180 βουλευτές» σχολίασε ο Π. Κουρουμπλής, υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου (σ.σ. συμβάσεις παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, υπερψηφίζονται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών). «Αφού δεν τίθεται ζήτημα, ας συμπεριλάβουν ρητά διάταξη εξαίρεσης της δημόσιας περιουσίας κάθε είδους και σκοπού. Και ας αποσαφηνιστεί για να καθησυχάσουν την ανησυχία της αντιπολίτευσης» συμπλήρωσε ο βουλευτής.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αξιολόγησε τη ρήτρα του αγγλικού δικαίου με το πρώτο Μνημόνιο. Μήπως δεν είναι πατριώτες εκείνοι;» αντέταξε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης χαρακτήρισε και ως «θετικότατη πράξη και ενέργεια» τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «δεν θα του μίλησε για καταγγελία του Μνημονίου». Αναφερθείς, μάλιστα, στη στάση της κυπριακής Βουλής απέναντι στο δικό της Μνημόνιο, σημείωσε: «Μέσα σε μια μέρα, υπερψήφισε 25 νομοσχέδια εκ των οποίων τα 23 ομόφωνα. Έξω απ’ το Κοινοβούλιο διαδήλωναν ανάπηροι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Και όταν ψηφίστηκαν αυτά τα νομοσχέδια, η Κύπρος βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Κανένα όμως απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επένδυσαν στην αγανάκτηση του κυπριακού λαού…».
«Για το τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Σόιμπλε, περιμένετε να το ακούσετε σε λίγες ώρες και μην προτρέχετε» απάντησε ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ).
Αποσύρονται άρθρα του πολυνομοσχεδίου
Σε αποσύρσεις ρυθμίσεων, έπειτα από παρατηρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίες δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου αν και είναι επείγουσες, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Διευκρίνισε ότι οι διατάξεις που αφαιρούνται και σε καμία δεν είναι επισπεύδον το υπουργείο Οικονομικών, θα εισαχθούν σε επόμενο νομοσχέδιο. «Στην πράξη δηλαδή υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που συνιστούν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», είπε ο κ. Σταϊκούρας και ανακοίνωσε ότι:
- Καταργείται το άρθρο 23 που είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και αφορά τον τρόπο κατάθεσης αιτήσεων και τη μεταφορά εποπτείας στο Γραφείο Βιομηχανίας
- Καταργείται το άρθρο 42, που αφορά στην κατάργηση μεταβατικών εδρών πρωτοδικείων
- Καταργείται το άρθρο 47, που αφορά στην ενσωμάτωση διατάξεων οδηγίας 2010/45
- Καταργείται το άρθρο 49 που αφορά στο πολεοδομικό γραφείο ΕΟΤ
- Αποσύρθηκε ήδη το άρθρο 48 που αφορά στην τροποποίηση του ν. 2523 του 1997 για ποινές παράβασης που θα ενταχθούν όλες στο Ποινολόγιο.
Πηγή: epikaira.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου