Ηστάση της ΔΗΜΑΡ, στην απόφαση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ την επίταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, έφερε για άλλη μία φορά τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο να θέλει να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.
Από τη μια να... διαχωρίζει τη θέση του εν είδει μιας ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης και από την άλλη να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Τα «ναι μεν, αλλά» της Αγίου Κωνσταντίνου αυξάνονται και πληθύνονται όσο κυλούν οι μήνες τις τρικομματικής κυβέρνησης. Πλην, όμως, σε ελάχιστες περιπτώσεις η διαφωνία αφορούσε μείζονα ζητήματα επί της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ προτού καν αρχίσουν να δημιουργούνται εντυπώσεις, η ηγεσία και τα στελέχη της φροντίζουν να διαβεβαιώνουν: Δεν συνιστά πράξη η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την κυβερνητική συνοχή, είναι η τετριμμένη επωδός, που συνοδεύει τις αντιρρήσεις.
Ανατρέχοντας στις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις της ΔΗΜΑΡ, ξεχωρίζει το ηχηρό «όχι» της κοινοβουλευτικής της ομάδας στα εργασιακά. Είχαν εξαρχής διαμηνύσει ότι δεν θα συμφωνούσαν και είχαν φροντίσει εγκαίρως να ενημερώσουν το μέγαρο Μαξίμου. «Η ίδια η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις γι' αυτές τις ανατροπές και τη συμβατότητά τους με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στιγμή που αποδεδειγμένα αυτές δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ούτε αποτελούν μεταρρυθμιστικό στόχο», είχε επισημάνει ο Φ. Κουβέλης από το βήμα της Βουλής.
«Εσωτερική» διαφοροποίηση είχε προέλθει από τους βουλευτές Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά, που την ίδια περίοδο καταψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό, όντας ακόμη υπό την κοινοβουλευτική σκέπη της ΔΗΜΑΡ. Εμελλε να διαγραφούν αργότερα ελέω «λίστας Λαγκάρντ», τασσόμενοι ανοιχτά υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή και του Β. Βενιζέλου.
Ασφαιρες... μπαταριές
Κατά τα λοιπά, οι «μπαταριές» που ακούστηκαν κατά καιρούς σίγουρα δεν απείλησαν με διαζύγιο την κυβερνητική συμβίωση, όσο μικρό ή μεγάλο θόρυβο κι αν προκάλεσαν.
1Ψήφισαν «παρών» στο Μεσοπρόθεσμο και υπερασπίστηκαν το «σχέδιο κινητικότητας» στους δημοσίους υπαλλήλους, ισχυριζόμενοι ότι απετράπησαν οι απολύσεις. Ωστόσο, το θέμα επανέρχεται μέσω του ΔΝΤ και μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση του κόμματος εφόσον επιβεβαιωθούν οι «απειλές» των δανειστών.
2Στο νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν ψήφισαν τη διάταξη που ήθελε να μην περνούν οι αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή, όπως και την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού της συμμετοχής του Δημοσίου.
3Ο Φ. Κουβέλης πρόσφατα είχε καταλογίσει εμμονές στο υπουργείο Οικονομικών. Πριν αλέκτορα φωνήσαι δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις: Δεν αποτελεί αιχμή κατά του Γ. Στουρνάρα.
4Το κόμμα διατύπωσε διαφορετικές προτάσεις για επιμέρους διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.
5Βρέθηκαν να απολογούνται γιατί δεν ψήφισαν την πρόταση του δικού τους υπουργού περί συγχωνεύσεων νομικών προσώπων και ιδρυμάτων. Κάτι που προκάλεσε την κινητοποίηση του Αντώνη Μανιτάκη, που μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα ζητώντας καλύτερο συντονισμό και στήριξη στην κυβερνητική προσπάθεια. Εκτοτε επαναφέρεται η πρόταση για άτυπο συντονιστικό όργανο στην κυβέρνηση.
6Διαφώνησαν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την τροπολογία για το διορισμό των ιεροδιδασκάλων της μουσουλμανικής μειονότητας, τους όρους δόμησης στον αιγιαλό και στηλίτευσαν την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
7Αποστασιοποιήθηκαν για το μοίρασμα της Αγροτικής σε καλή και κακή τράπεζα, στην πώλησή της, όπως και στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Παρά τα επιμέρους «όχι», η ΔΗΜΑΡ δεν δείχνει να ανησυχεί από τη σταθερή στήριξή της στην κυβέρνηση. Και έτσι θα συνεχίσει, όσο βλέπει να μην καταγράφει δημοσκοπικές απώλειες.
enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου