16 Μαΐου 2013

Καταργεί 14.000 θέσεις εργασίας η HSBC

0 σχόλια
Η βρετανική τράπεζα HSBC πρόκειται να εντείνει τις προσπάθειες της να συμπιέσει το κόστος λειτουργίας της, καταργώντας μεταξύ άλλων 14.000 θέσεις εργασίας...
καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης αναγκάστηκε να υποβαθμίσει το στόχο που είχε θέσει για την απόδοσή της, λόγω των μειωμένων εσόδων της.

Η HSBC, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, επιδιώκει να εξοικονομήσει ως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη ως το 2016, επιπλέον της εξοικονόμησης 4 δισεκατ.

δολαρίων που έχει ανακοινώσει πως πέτυχε ήδη, όμως η βραδεία αύξηση των εσόδων της τράπεζας εκτός Ασίας, ειδικά στην Ευρώπη, σημαίνει ότι ο στόχος της να μειώσει το κόστος λειτουργίας της κάτω από το 52% των εσόδων της δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Το νέο ποσοστό που αποτελεί το στόχο της HSBC είναι το 55%, το επίπεδο δηλαδή όπου βρισκόταν το 2010, ένα χρόνο πριν αναλάβει ο νυν διευθύνων σύμβουλος Στούαρτ Γκιούλιβερ, ο οποίος προχώρησε μια ριζοσπαστική αναδιοργάνωση στην τράπεζα που είχε επικριθεί στο παρελθόν για τις πρακτικές επιθετικής επέκτασής της σε διεθνές επίπεδο.

"Σαφώς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας όσον αφορά τη μείωση του κόστους, αλλά αποτυγχάνουμε στην επίτευξη του στόχου όσον αφορά το λόγο κόστους προς έσοδα λόγω (της μείωσης) των εσόδων, που είναι κάτι δύσκολο να ελεγχθεί", δήλωσε ο Γκιούλιβερ στους δημοσιογράφους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθεί ένας στόχος "που να είναι ρεαλιστικός. . . εξετάζουμε τους ανταγωνιστές μας, βρίσκονται σε ποσοστά από 50% και πλέον ως 60% και πλέον, είτε μιλάμε για την JPMorgan, την Citi, την Standard Chartered ή για την Barclays".

Πέρυσι ο λόγος αυτός βρισκόταν στο 63%, που μειώθηκε στο 53% το πρώτο τρίμηνο.

Οι τράπεζες δεν ανακοινώνουν συγκρίσιμα δεδομένα, αλλά πέρυσι οι δαπάνες της JPMorgan ανήλθαν στο 67% των εσόδων της, της Citi στο 65%, της Barclays στο 64% και της Standard Chartered στο 54%.

Ο Γκιούλιβερ, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας της HSBC, μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει την περικοπή 46.000 θέσεων εργασίας και την πώληση ή το κλείσιμο 52 επιχειρήσεων. Οι συμφωνίες αυτές μείωσαν την έκθεση της HSBC σε επισφάλειες ύψους 95 δισεκατ. δολαρίων και απέφερε οφέλη 8 δισεκατ. δολαρίων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου