11 Μαΐου 2013

Ομήρου: Αναγκαία η εθνική συμφωνία για έξοδο από το μνημόνιο

0 σχόλια
Είναι αναγκαία η μέγιστη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων και Κυβέρνησης για συνομολόγηση μιας εθνικής συμφωνίας, ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συντομότερη δυνατή έξοδο από το μνημόνιο, για την οικονομική ανασυγκρότηση και για την ανάκτηση... της εθνικής και της κρατικής μας κυριαρχίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του στο εθνικό φόρουμ για την οικονομία, που διοργάνωσε η Θεματική Οικονομία του Κινήματος, με στόχο την αναζήτηση μιας εναλλακτικής πορείας για έξοδο από την οικονομική κρίση, ο κ. Ομήρου είπε ότι "σε αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας ώρες, χρέος μας είναι να αντισταθούμε στους κινδύνους εξουθένωσης του λαού μας και να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης", ενώ "επιβάλλεται ενότητα, εθνική συνεννόηση και ομοψυχία" καθώς και "εκδήλωση αλληλεγγύης προς τις αδύνατες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού".

"Σε τελική ανάλυση είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε ξανά τη δημοκρατία, ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Αλλά και τα εθνικά μας δίκαια, αφού απροκάλυπτα πλέον, επιχειρείται η διασύνδεση της κρίσης τόσο με τη λύση του Κυπριακού, όσο και με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου", είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας, όμως, ότι "παρά την άρνηση αλληλεγγύης από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ, δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας και η θέση μας παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή".

Ανέφερε ότι "δεν είναι μόνο η επιβολή της λιτότητας, της υπερφορολόγησης, του βίαιου μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας, είναι η βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά που επιβάλλεται από τους δανειστές, που θυμίζει αποικιακές εποχές".

Δεν μας επιτρέπεται, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, να αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Ακυρώνεται ο ρόλος της Βουλής, αφού μετατρέπεται σε βιομηχανία επικύρωσης αποφάσεων, που λαμβάνονται σε εξωθεσμικά κέντρα, ενώ το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αντικαθίσταται με την καθεστωτική εξουσία της Τρόικας, που λειτουργεί ως 'υπερκράτος'".

"Εν μέσω κυνικών παραδοχών ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, είναι πέραν από βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια πορεία συνεχούς κατολίσθησης στην ύφεση, δραματικής αύξησης της ανεργίας, μαζικής μετανάστευσης των νέων και ανεξέλεγκτης διόγκωσης του δημοσίου χρέους", πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι οι συνθήκες αυτές καθιστούν ορατούς τεράστιους κινδύνους με τον πρώτο, πιο άμεσο κίνδυνο, να είναι "η οικονομική παράλυση και η κοινωνική κρίση να πάρουν ακόμη μεγαλύτερες και τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

Ο δεύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, "είναι η σημερινή κατάσταση να μετεξελιχθεί, μέσα από αυτοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους, σε μια διαρθρωτική κρίση διαρκείας πολλών ετών ή και δεκαετιών, όπου η όποια ανάκαμψη, όποτε κι αν επέλθει, θα συνοδεύεται από κοινωνική εξαθλίωση, εκτεταμένη φτώχεια και υψηλή ανεργία".

Αναφέροντας ότι "η θέση μας παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή", ο κ. Ομήρου είπε ότι επιμένουμε σε μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, αγωνιζόμενοι με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, για να αλλάξουν οι σημερινές άδικες και εν πολλοίς κοινωνικά ανάλγητες συμπεριφορές".

"Άλλωστε η κυπριακή κρίση είναι έκφραση μιας ευρύτερης συστημικής ευρωπαϊκής κρίσης που υποδεικνύει την ανάγκη συμμαχίας των λαών του Νότου αλλά και των εργαζομένων του Βορρά για να υπάρξει μια πραγματική εναλλακτική πρόταση στην κρίση", κατέληξε ο κ. Ομήρου.
alithia.com.cy

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου