12 Αυγούστου 2013

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Φτιάξε ελεύθερους ανθρώπους, για να έχεις ελεύθερο χώρο..

1 σχόλια

Η 12η Αυγούστου δεν είναι μία τυχαία μέρα. Το 1990 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να την ανακυρήξει ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, επικεντρωμένη στα προβλήματα των νέων ανθρώπων όλου του πλανήτη. 

Ωστόσο, επ' αφορμή του συμβολισμού αυτής της ημέρας, των δύσκολων πολιτικοοικονομικών συγκυριών και αντιστρέφοντας το πρίσμα, καλό θα ήταν να εστιάσουμε σε ένα ευρύτερο φάσμα και να εξεταστεί η σημασία της συνεισφοράς και της ενεργούς συμμετοχής των νέων στην πολιτική ζωή του τόπου καθώς φέρουν μία φωνή πιο ψύχραιμη, άφθαρτη, ζωηρή κι ακούραστη.

Τα νιάτα έχουν υποχρέωση να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης με σκοπό την άρση της αμφισβήτησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε κινήσεις που αξιώνουν να προασπίσουν το βιός των νέων, των περήφανων γηρατειών, των εργατών και αγροτών.

Το μεράκι κι ο καημός του νεολαίου πρέπει να είναι ένας: πως θα βοηθήσει να σταθεί ξανά στα πόδια του ένα κράτος που καταρρέει και μαζί του παρασύρει την παραγωγή, πως θα ξαναπάρει μπροστά η Ελλάδα της παραγωγής, πως θα ξαναζωντανέψει την ξεχασμένη Ελλάδα, την Ελληνική επαρχία.

Στον αγώνα αυτό ήττα δε χωρεί, καμία δυσκολία δεν επιτρέπεται να αποτελέσει αφορμή παραίτησης. Σα νέοι οφείλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, να ορθώσουμε ανάστημα και περήφανα να δώσουμε την κάθε μάχη έχοντας στο μυαλο μας τους στίχους του ποιητή "σημασία δεν έχει η Ιθάκη αλλά το ταξίδι". Και είμαστε βέβαιοι πως θα φτάσουμε στην Ιθάκη μας έχοντας δώσει έναν αγώνα καθαρό, αγνό και τίμιο. Τότε και μόνο θα αντικρίσουμε με αίσθημα πληρότητας την καινούργια ανατολή του ήλιου.

Σε τούτη την πορεία θα έχουμε δίπλα μας τους ανθρώπους της εργασίας, τους ανθρώπους της δημιουργίας και της παραγωγής. Αυτοί οι Έλληνες μας κάνουν άλλωστε περήφανους. Είναι οι άνθρωποι που δεν το βάζουν κάτω, οι άνθρωποι με όραμα, οι άνθρωποι του μόχθου και της ευρηματικότητας, της δημιουργίας, οι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα.

Θα συνθέσουμε τα καλύτερα κομμάτια της κοινωνίας για να δημιουργήσουμε την ομάδα που θα πορευτεί σε αυτό το δύσκολο αγώνα και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του εγχειρήματος γιατί στο χέρι μας κρατάμε σφικτά τα πινέλα, τα χρώματα, και το μόνο που μας μένει είναι να ζωγράφισουμε τον παράδεισο και μπούμε μέσα.

Μας αξίζει καλύτερο μέλλον και με δική μας πρωτοβουλία μπορούμε να το κατακτήσουμε. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε πως ο δρόμος είναι εύκολος. Είναι όμως ο σωστός και θα τον περπατήσουμε μαζί για να κληροδοτήσουμε μια Ελλάδα ακόμα καλύτερη απ ότι την κληρονομήσαμε, και να είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε τις επόμενες γενιές καθαρά στα μάτια.

Στόχος μας είναι να ξανακάνουμε τον άνθρωπο να ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο και τη ζωή του, να αντιμετωπίζει τους πάντες ως ίσους προς ίσο, με πρόταση, με άποψη και σχέδιο. Πρέπει να δώσουμε βάρος στον άνθρωπο και να κάνουμε πέρα αριθμούς και στατιστικές. Να δοθεί έμφαση στην αξία των ανθρώπινων στιγμων και όχι στην τιμή τους.

Λένε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας και της Ελλάδας είναι απρόσμενο. Εμείς πιστεύουμε ότι απρόσμενο είναι το μέλλον γι αυτούς που δεν προβλέπουν και γι αυτούς που δεν προσβλέπουν, γι αυτούς που έχασαν την πίστη τους στο όνειρο. 

Ας στείλουμε λοιπόν το ηχηρό μήνυμα για μια μάχη δύσκολη και χρονοβόρα. Θα αναμετρηθούν για άλλη μια φορά τα συμφέροντά τους με τα όνειρά μας. Μάχη εκ πρώτης όψεως άνιση. Στον αγώνα όμως αυτό έχουμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τα όνειρα μας είναι οι εφιάλτες τους. Γιατί πάντα ο,τι και να γίνει στο τέλος τα όνειρα εκδικούνται.

Σε όσους λοιπόν μας κατηγορήσουν ως ονειροπόλους δίνουμε μια ξεκάθαρη απάντηση. Εμείς πιστεύουμε στο όραμα, πιστεύουμε στο όνειρο. Ξέρουμε ότι αυτό ίσως να μην εκπληρωθεί επί των ημερών μας, ξέρουμε ακόμα ότι ίσως αγγίξει τα παιδιά των παιδιών μας αλλά δεν παύουμε να πιστεύουμε σ'αυτό. Και αυτό μας καθιστά νικητές.

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Νεολαίας σας παραθέτουμε τα λόγια του Μάνου Χατζιδάκι πριν από 24 χρόνια..
"Ένας νέος που δεν μετέχει στα κοινά, είναι ανάξιος να λέγεται νέος. Δεν μπορεί ένας νέος να εξαντλείται στα ερωτικά του ενδιαφέροντα, στις σπουδές του, στα χορευτικά και στη ιδεολογία του ...Ολυμπιακού. Η νεολαία σήμερα απέχει από τα κοινά κι αυτό θα δημιουργήσει πολίτες αδιάφορους. Και οι αδιάφοροι πολίτες ανοίγουν τις πόρτες στα δεινά. Πιστεύω πως μια κυβέρνηση που θα προκύψει μελλοντικά, πρέπει να φροντίσει ώστε να τοποθετήσει ανάμεσα στους νέους τις έννοιες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Ώστε όλα τα σκοταδιστικά στοιχεία, οποθενδήποτε προερχόμενα, να αντιμετωπίζουν την αντίδραση της υγιούς νεολαίας. Μόνο έτσι θα είμαστε ήσυχοι ότι ο τόπος θα προχωρήσει σωστά. Φτιάξε ελεύθερους ανθρώπους, για να έχεις ελεύθερο χώρο."...Μανος Χατζιδάκις 23.7.1989

1 σχόλια:

ak.Mak είπε...

http://www.serresforunesco.org/

Δημοσίευση σχολίου