25 Οκτωβρίου 2013

Αθήνα: Δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα - Στα 500 εκατ. το δημοσιονομικό κενό

0 σχόλια

«Έκπληξη» στους κυβερνητικούς κύκλους για το γεγονός ότι η Τρόικα προσδιορίζει το κενό για το 2014 στα δύο δισ. ευρώ - Με νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας θα «νοικοκυρευτούν» οι δαπάνες στα Ταμεία και θα εξοικονομηθεί μισό δισ. ευρώ - Διαβάστε τις δηλώσεις Σαμαρά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα επανέλαβαν, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό για το 2014, κυβερνητικές πηγές βεβαίωναν ότι εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, «με το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Για το λόγο αυτό, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η τρόικα προσδιορίζει το ίδιο κενό γύρω στα δύο δισ. ευρώ.

Όπως σημείωναν, από την τελευταία αξιολόγηση του Ιουλίου έως σήμερα, τα στοιχεία καταγράφουν βελτίωση, καθώς ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα από τους στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα από το προϋπολογισμένο.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, επίσης, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών.

Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι, έως το τέλος του μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να «νοικοκυρέψει» τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων και να συλλέξει μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως σημείωναν, με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ για το 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το στάδιο δεν προβλέπονται περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ανέφεραν, επίσης, ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία θα αναζητήσει τις στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ύψους ενός δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ.

Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για την ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, ύψους 137 εκατ. ευρώ.

Ικανοποίηση για την ανάδειξη του θέματος της παράνομης μετανάστευσης

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίησή του για την ανάδειξη του θέματος της παράνομης μετανάστευσης κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες.

«Είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερη επιτυχία« το γεγονός ότι άλλαξε, όπως είπε, ολόκληρο το πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, συνέβαλαν τόσο το δραματικά γεγονότα στη Λαμπεντούζα, όσο και η συνεργασία που είχαν η Ελλάδα με την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από κοινού οι ηγέτες αυτών των χωρών.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο τις χώρες του Νότου. «Εμείς φυλάμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα κύματα παράνομων μεταναστών αποσταθεροποιούν τη νότια Ευρώπη, αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι είναι παράδοξο το γεγονός πως, αντί να φροντίζει η Ευρώπη να σταθεροποιεί την περιφέρεια, «η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Όπως είπε, τέλος, ο κ. Σαμαράς, ένα από τα ζητήματα που έθεσε προς τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ήταν και αυτό του διαχωρισμού εκείνων των παράνομων μεταναστών που πρέπει να ζητήσουν άσυλο από τους υπόλοιπους. «Στην Ελλάδα το 90% των παράνομων μεταναστών δεν προέρχονται από χώρες που υπάρχει πόλεμος και δεν δικαιούνται άσυλο» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου