30 Οκτωβρίου 2013

Χαμένοι στην «ποσοτικοποίηση» των μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ

0 σχόλια

Τι θα γίνει αν η Τρόικα υποτιμήσει τις αποδόσεις - Σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας - Γιατί «κόλλησε» η κατάθεσή του την Τρίτη

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθυστερεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας το οποίο δεν κατατέθηκε χθες ( Τρίτη ) στη Βουλή όπως είχε προγραμματιστεί. Το ΓΛΚ ανέλαβε να ποσοτικοποιήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την απόδοση των μέτρων ώστε να μην αμφισβητηθεί από την Τρόικα η δυνατότητα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Το οικονομικό επιτελείο, έχοντας λάβει προφανώς κάποια μηνύματα από τους δανειστές, ανησυχεί πως η Τρόικα δε θα δεχθεί εύκολα ότι η απόδοση των μέτρων ενεργοποίησης των:

- ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών των ταμείων θα αποδώσουν έως τον Απρίλιο έσοδα ύψους 500 εκ ευρώ και

- δεν είναι ακόμα «καθαρό» αν η Τρόικα δέχεται ότι το δημοσιονομικό κενό δεν υπερβαίνει τα 500 εκ ευρώ

Με την ακριβέστερη ποσοτικοποίηση των στόχων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα , το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι η Τρόικα ακόμα και αν δε δεχτεί ότι καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό ,τουλάχιστον δε θα υποτιμήσει με μεγάλη απόκλιση τις αποδόσεις των μέτρων η εκτίμησή της. Γιατί αν βρεθούμε αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο είναι προφανές ότι οι δανειστές θα αξιώσουν το κενό να καλυφθεί με περικοπές συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έθεσε χθες τους εμπλεκόμενους (διοικητές των ταμείων , εργαζόμενους και κυρίως τους εργοδότες) προ των ευθυνών τους τονίζοντας «Μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις».

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο προβλέπουν:

- Από την 1η Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους και των πληρωμών ώστε να εντοπίζεται όποιος δηλώνει χαμηλότερο μισθό και αποδίδει χαμηλότερες εισφορές ,ζημιώνοντας το ΙΚΑ. Στόχος η εξοικονόμηση 100 εκ ευρώ ετησίως.

- Από την 1η Δεκεμβρίου υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες θα καταβάλουν μηνιαία και ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ στις οποίες θα αναγράφονται οι εισφορές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ .Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου από αυτό το «νοικοκύρεμα» -που αποφασίστηκε μετά την αποκάλυψη ότι στο ταμείο εμπορουπαλλήλων οι επικουρικές συντάξεις δίνονταν με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών - θα εξοικονομηθούν ετησίως 70 εκατ. Ευρώ.

- Θα επαλειφθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» ( ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι) αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ. Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 80 εκ ευρώ.

- Ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να προχωρήσει σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με 40 χρόνια στα 62 καθώς και η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% της κατά περίπτωση κατώτερης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων της απονομής της οριστικής σύνταξης . Έτσι, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης θα καταβάλλεται το 95% του ποσού που αντιστοιχεί στον τελευταίο μισθό του ασφαλισμένου.




protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου