Το θέμα έθεσαν οι χώρες του Νότου αλλά με τη βοήθεια και της Γαλλίας έγινε βασικό θέμα συζήτησης - Με πάγωμα των συζητήσεων για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου Ευρώπης-ΗΠΑ απειλεί ο Σουλτς εξαιτίας των παρακολουθήσεωνΜακρά ήταν η νύχτα σήμερα στις Βρυξέλλες για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καθώς από τις πρώτες ώρες της άφιξης του έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συναντήσεων με άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ,ενώ έχει μπροστά του ένα γεμάτο πρόγραμμα συζητήσεων.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετείχε ο Πρωθυπουργός, συναντήθηκε αρχικά με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, μετά με τον Αλβανό ομόλογο του στο ΕΛΚ και τέλος με την Άνγκελα Μέρκελ, όπου η συζήτηση τους διήρκεσε 15 με 20 λεπτά και επικεντρώθηκε στην οικονομία, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει τα Ελληνικά επιχειρήματα. Τέλος, συναντήθηκε και με τον Γάλλο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντόλ, ο οποίος του ζήτησε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, για το πώς η Ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει την Χρυσή Αυγή.
Συναντήσεις είχε επίσης με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέτα, τον Λιθουανό Πρωθυπουργό Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και με συνδικάτα εργαζομένων όπως η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος αυτής της συνάντησης οφείλεται στην ανάγκη συγχρονισμού μεταξύ των επικείμενων Προεδριών της Ιταλίας και Λιθουανίας, που χρονικά έρχονται αμέσως μετά την Ελληνική, για τη σύμπλευση των τριών κρατών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Όσον αφορά στην Σύνοδο Κορυφής ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι συνομιλίες για το μέλλον της Ευρώπης, κεκλεισμένων των θυρών πάντα, με την ατζέντα να γεμίζει ακόμη περισσότερο. Κατά τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Βέλγο Χέρμαν Βαν Ρομπέι, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διαδικασία δημιουργίας μια ψηφιακής ένωσης και η κοινή πλεύση στο ζήτημα των παρακολουθήσεων. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.
Για τη λαθρομετανάστευσηΤην μεγαλύτερη όμως έκπληξη αποτελεί η σημαντική άνοδος στην ατζέντα της συζήτησης, της λαθρομετανάστευσης,. Το θέμα ,αρχικά έθεσαν ,οι χώρες του Νότου και ειδικότερα η Ελλάδα και η Ιταλία αλλά πολύ γρήγορα με την βοήθεια και της Γαλλίας έγινε ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου κορυφής.
Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνωνΕπόμενο θέμα αποτελεί η πρόσφατη διαμάχη Αμερικής-Γερμανίας/Γαλλίας, σχετικά με την παρακολούθηση από την πρώτη στα κινητά των ηγετών Μέρκελ και Σαρκοζί. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξη της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε την δυσαρέσκεια της με τις εξελίξεις για την παρακολούθηση του τηλεφώνου της λέγοντας πως: “Οι σύμμαχοι δεν έχουν ανάγκη να κατασκοπεύονται”. Η υπόθεση αυτή τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σύστησε να σταματήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα οι συζητήσεις για δημιουργία ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου με τις ΗΠΑ. Ο ίδιος εξήγησε τη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λέγοντας πως “δεν είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια συζητήσεων ο ένας εταίρος να κατασκοπεύει τον άλλο και να γνωρίζει τα επιχειρήματά του πριν τα πει. Αυτό θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη μας και έτσι καλύτερα να περιμένουμε για λίγο καιρό.”
ΑνεργίαΌσον αφορά στην ανεργία που μαστίζει πολλές χώρες της Ε.Ε. το κύριο μέλημά των ηγετών είναι να εξετάσουν την πρόοδο των προετοιμασιών για τα προγράμματα που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Κυβερνητικοί εκπρόσωποι εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι με την πρόοδο και το μερίδιο της Ελλάδας σε προγράμματα όπως την “Εγγύηση για την νεολαία”. Πάνω στο ζήτημα της αναχρηματοδότησης της οικονομίας, θα εξεταστεί ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι τηλεπικοινωνίεςΣημαντική είναι επίσης και η συζήτηση για απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη μετά από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής (roaming) και την μεγαλύτερη διακρατική συνεργασία μεταξύ τηλεπικοινωνιακών φορέων. Άλλο θέμα είναι η προετοιμασία της Τραπεζικής Ένωσης. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια που θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να είναι έτοιμη. Μια Τραπεζική Ένωση στην Ευρώπη θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τραπεζικό τομέα των Κρατών-Μελών του Νότου, όπου τα δυσβάσταχτα επιτόκια δανεισμού (λόγο του “ρίσκου” που συνεπάγεται με αυτές τις χώρες) αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην επαναφορά ρευστότητας στις αγορές αυτές. Οι συζητήσεις αναμένονται να κορυφωθούν στην ατζέντα τον Δεκέμβριο.
Τέλος θα συζητηθεί η απλοποίηση των Ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς η γραφειοκρατεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις (ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας το 2009) και τείνει να επηρεάσει και την διακρατική επιχειρηματικότητα.
Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται σήμερα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου