30 Οκτωβρίου 2013

Μεταξύ τρόικας και βουλευτών η ελληνική κυβέρνηση

0 σχόλια

- Με προσωπική εντολή Σαμαρά δεν θα φορολογηθούν στάνες και κοτέτσια - Πιέζουν οι Βρυξέλλες: «Αφήστε τα λόγια και εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα»

Ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας και στις πιέσεις των βουλευτών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά εύσχημο τρόπο να περάσει τα νέα μέτρα από τη Βουλή.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε να εξαιρεθούν από την φορολόγηση των ακινήτων οι στάνες, τα κοτέτσια και οι λοιποί βοηθητικοί χώροι που βρίσκονται στα αγροτεμάχια.

Είχε προηγηθεί χθες ερώτηση στη Βουλή 22 βουλευτών της ΝΔ προς τον κ. Γιάννη Στουρνάρα που διαφωνούν με τη ρύθμιση της φορολόγησης και προ ημερών άρθρο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα που χαρακτήριζε την φορολογία των των αγροτεμαχίων δήμευση.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και από τις πιέσεις της Τρόικας όπως δείχνει η μικρή καθυστέρηση στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση καθώς υπήρχε διαφωνία σε κρίσιμα σημεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το κλιμάκιο της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Τα μηνύματα όμως από την Ευρωπαική Ένωση είναι απογοητευτικά για την κυβέρνηση. Στο αίτημα για πολιτική διαπραγμάτευση οι Βρυξέλλες παρέπεμψαν την κυβέρνηση στην Τρόικα λέγοντας μάλιστα “αφήστε τα λόγια και εφαρμόστε τα συμφωνηθέντα”.

Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν δείχνουν να πτοούνται από τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης που θα φέρει τον κ. Τσίπρα στην εξουσία, ένα ενδεχόμενο που είχε ρίξει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μειώσει τις απαιτήσεις της Τρόικας από τα 2,5 δισ στο 1-1,5 δισ.

Παράλληλα ελπίζει ότι η ευρύτερη διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και για την συνολική ρύθμιση του χρέους δεν θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Όχι μόνο γιατί θα είναι καταστροφή για την ίδια το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και γιατί είναι αμφίβολο αν θα αντέξει μία ακόμη χρονιά ανασφάλειας περικοπών και ύφεσης η ελληνική οικονομία. Ωσόστο είναι πλέον σαφές ότι εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν ενεργοποιεί την απειλή των εκλογών που θα σημάνει ρήξη με την ηγεσία της Τρόικας είναι με την πλάτη στον τοίχο.




protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου