25 Οκτωβρίου 2013

Ζητείται παρέμβαση ΟΗΕ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

0 σχόλια

- Μέρκελ και Ρουσέφ θέλουν ο διεθνής οργανισμός να προστατέψει τις ηλεκτρονικές επαφές των πολιτών ανά τον κόσμο- Guardian: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν 35 ηγέτες κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο

Η πρώτη διεθνής κινητοποίηση για να φιμωθεί ο "Μεγάλος Αδερφός" στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στις ΗΠΑ (NSA) έρχεται από τον ΟΗΕ καθώς Γερμανία και Βραζιλία ηγούνται προσπάθειας για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που θα διασφαλίζει το δικαίωμα των χρηστών στην ιδιωτικότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, οι κυβερνήσεις της Ανγκελα Μέρκελ και της Ντίλμα Ρούσεφ ζητούν επισήμως από τον διεθνή οργανισμό να προστατέψει τις ηλεκτρονικές επαφές των πολιτών ανά τον κόσμο.

Η είδηση αυτή έρχεται μόλις δύο 24ωρα μετά την αποκάλυψη των γερμανικών αρχών ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έχει πέσει και αυτή θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών από την NSA.

Πριν από ένα μήνα, η πρόεδρος της Βραζιλίας από το βήμα των ΟΗΕ, είχε αποκηρύξει τις τηλεφωνικές υποκλοπές της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ τονίζοντας ότι "παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο". Επιπλέον, είχε ζητήσει από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού να θεσπίσει κατευθυντήριες γραμμές που θα θωρακίζουν το Διαδίκτυο από κυβερνοεπιθέσεις.

Το αποκλειστικό δημοσίευμα του Foreign Policy αναφέρει επίσης ότι Γερμανοί και Βραζιλιάνοι διπλωμάτες είχαν συνάντηση στη Νέα Υόρκη και με άλλους εκπροσώπους κυβερνήσεων από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη για να βάλουν τις πινελιές τους σ΄ ένα ψήφισμα που θα ζητά την θωράκιση του ηλεκτρονικού κόσμου.

Το σχετικό δημοσίευμα αποκαλύπτει επίσης ότι, εκτός από τη Βραζιλία και τη Γερμανία, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν το Μεξικό, η Γαλλία και η Ιταλία.

Η αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας "Guardian" ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ παρακολουθούσε εκτός από τους πολίτες και 35 ηγέτες κυβερνήσεων, οι οποίοι όμως δεν κατονομάζονται, έχει καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα.

"Η Ευρώπη δεν είναι πλέον ερωτευμένη με τον Ομπάμα", σχολιάζει άρθρο του CNN, προσθέτοντας ότι η δυσφορία των πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου για τον Αμερικανό πρόεδρο, ολοένα και αυξάνεται και, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η δημοτικότητα του ένοικου του Λευκού Οίκου θα ολισθήσει επικίνδυνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου