12 Νοεμβρίου 2013

Για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και δίκες συζήτησαν Στουρνάρας - Τρόικα

0 σχόλια


Καθαρίστριες που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα υποδέχτηκαν τους Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ στο υπουργείο Οικονομικών με αποδοκιμασίες - Οι δανειστές εκφράζουν παράπονα για καθυστερήσεις και αστοχίες - Βενιζέλος: Βλαπτική η παράταση της διαπραγμάτευσης - Στις 17:00 θα επαναληφθεί η συνάντηση

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με την Τρόικα.


Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αλλά και εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, συζητήθηκαν τα κρίσιμα θέματα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών καθώς και το ζήτημα της επιτάχυνσης του έργου απονομής δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, καθαρίστριες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα υποδέχτηκαν τους κυρίους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών με αποδοκιμασίες και γιούχα. 

«Δολοφόνοι», ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι καθαρίστριες.

Για να αποτραπούν πιθανά επεισόδια και την προστασία των εκπροσώπων των δανειστών, στην είσοδο του υπουργείου των Οικονομικών στην οδό Νίκης μεταφέρθηκε μια διμοιρία ΜΑΤ που σχημάτισε κλοιό στο πεζοδρόμιο της οδού Νίκης για να διέλθουν οι εκπρόσωποι της τρόικας. 

Πριν την έλευση της ομάδας Τόμσεν, έξω από το υπουργείο Οικονομικών δημιουργήθηκε ένταση όταν καθαρίστριες που εργάζονται σε υπηρεσίες του, επιχείρησαν να «μπουκάρουν» σε αυτό εν όψει της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα έτρεξαν προς την πίσω είσοδο του υπουργείου προκειμένου να μπουν στο εσωτερικό του. Όμως τα ρολά έκλεισαν…

Ατέλειωτες διαπραγματεύσεις

Χωρίς προοπτική να υπάρξει συμφωνία ούτε σήμερα, αλλά ούτε μέχρι και το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Πέμπτης, θα συζητάνε μέχρι το βράδυ σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας και οι απεσταλμένοι των δανειστών.


 

Η πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας έχει οριστεί στις 12.00 (η δεύτερη στις 17.00), αλλά η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το μπρα-ντε-φερ με την τριμερή θα είναι μακράς διαρκείας και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα. Για την καθυστέρηση αυτή μάλιστα "δείχνουν" σαν υπαίτια την τρόικα, που έχει αναβάλει σχεδόν τα μισά ραντεβού που είχαν κλειστεί στα υπουργεία από την προηγούμενη εβδομάδα που επέστρεψε στη χώρα μας..

Ακόμα και χωρίς την έγκριση των δανειστών η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα θα προωθήσει για ψήφιση το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, έστω και αν δεν έχει λάβει ως τότε  τη συγκατάθεση της τρόικας.

 

Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας όμως θα μεταβεί στο Γιούρογκρουπ χωρίς να έχει «στις βαλίτσες του» τη συμφωνία για την «καυτή» εκκρεμότητα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Ευελπιστεί εκεί να «κλείσει» μια πολιτική συμφωνία με τους ευρωπαίους ομολόγους ή να «ψαλιδίσει» τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις τους. Για να τους καθησυχάσει θα επικαλεστεί σαν «μάρτυρες» τους ελεγκτές της Τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που του επιτρέπουν ήδη να μιλά δημοσίως για πρωτογενές πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ το 2013.

Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται παράπονα για καθυστερήσεις και αστοχίες σε ορισμένους τομείς. Η κριτική εστιάζεται στη μη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στην απουσία προόδου στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, ενώ ανησυχούν και για την επίτευξη των στόχων του 2014 στις αποκρατικοποιήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου