13 Νοεμβρίου 2013

Φόρος ανά ακίνητο: Το νέο σενάριο για αντικατάσταση του ΕΝΦΑ

0 σχόλια

Ο φόρος θα αυξάνεται, όταν αυξάνεται και το σύνολο της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη – Τι λένε τα επιτελεία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης

Στον κάλαθο των αχρήστων οδεύει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) πριν καν εφαρμοστεί. Μετά από 18 μήνες σχεδιασμών, αλλαγών και νομοπαρασκευαστικού έργου, η κυβέρνηση ξεκινά πάλι τις διαβουλεύσεις από το μηδέν, ενάμιση μήνα πριν τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των επιτελείων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποφασίστηκαν μεγάλες ανατροπές στο σχεδιασμό του νέου φόρου. Αλλάζει όμως ακόμα και το όνομά του προκειμένου να απο- συνδεθεί ο νέος φόρος από το «κακό παρελθόν» του και να γίνει ευμενώς δεκτός, ακόμα και από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν να μην ψηφίσουν τον ΕΝΦΑ.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου:

- ο νέος φόρος ακινήτων του 2014 θα αποτελεί συνδυασμό του ΦΑΠ και του ΕΝΦΑ. Θα επιβάλλεται δηλαδή ανά ακίνητο όπως ίσχυε με το ΕΕΤΑ και, αν ψηφιζόταν, ο Ενιαίος Φόρος. Ο φόρος θα αυξάνεται όμως όταν αυξάνεται και το σύνολο της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη. Υπενθυμίζεται ότι με τον ΕΝΦΑ οι μεγαλοϊδιοκτήτες θα είχαν σημαντική ελάφρυνση.

- ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση την Τιμή Ζώνης ανά τετραγωνικό σε κάθε περιοχή, χωρίς όμως αφορολόγητο πιθανότατα. Η φορολογική επιβάρυνση θα ξεκινά από χαμηλά για τους μικροϊδιοκτήτες σε επαρχιακές και υποβαθμισμένες περιοχές, αλλά θα βαρύνει κυρίως τη μεσαία αλλά και μεγάλη ακίνητη περίουσία.

- αλλάζει η κατανομή βαρών μεταξύ όλων των μορφών ιδιοκτησίας, με στόχο να ελαφρυνθούν οι αγρότες κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, καθώς ουσιαστικά καταργείται ο φόρος σ τα αγροτικά ακίνητα. Η βεβαίωση φόρου έτσι αναμένεται να μειωθεί από τα 3,5 σε περίπου 3,4 δισ. ευρώ για το 2014.

- δεν αλλάζει όμως ο εισπρακτικός στόχος για το 2014, που έχει τεθεί στα 2,9 δισ. ευρώ.

- η είσπραξη του φόρου θα γίνεται μέσω των εφοριών

- στο μέλλον ο φόρος αυτός ενδέχεται να εκχωρηθεί σαν έσοδα στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντίστοιχη περικοπή των πόρων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή:newmoney.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου