6 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Φόρος στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο

0 σχόλια

Με το κυβερνητικό σχέδιο «δεν πάμε πουθενά», είπαν Κουκουλόπουλος, Σαχινίδης και Πρωτόπαπας στον Στουρνάρα - Τι προτείνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ - «Γκρίνια» και για το επίδομα πετρελαίου

Την πλήρη ανατροπή και την απόσυρση του σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτωνκαι όχι απλώς «αλλαγές» επ’αυτού, ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα ομάδα έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών. Για περισσότερες από δύο ώρες ο κ. Στουρνάρας άκουσε -χωρίς να δεσμευτεί- τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μεταφέροντας τις θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης και Χρ. Πρωτόπαπας έστειλαν το μήνυμα στον κ. Στουρνάρα πως με το σχέδιο που κατέθεσε προκειμένου να εισπράξει 2,9 δισ. «δεν πάμε πουθενά».

Αντ’αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν έναν νέο φόρο που θυμίζει τον ΦΑΠ, ο οποίος θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο
- Θα προβλέπει ένα αφορολόγητο όριο, σαφώς χαμηλότερο από τα 200.000 ευρώ που ίσχυε για τον ΦΑΠ.
- Οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονται, όσο αυξάνεται το άθροισμα της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να προκύπτουν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.
- Θα προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους ή και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως συνέβαινε με το ΕΕΤΗΔΕ και το ΕΕΤΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κουκουκόπουλος τόνισε ότι «η απάντηση του κ. Στουρνάρα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν ικανοποιεί τον όρο για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».


Το κλίμα στη συνάντηση έδειχνε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν το σχέδιο Στουρνάρα και πως, αν δεν δεχτεί τις προτάσεις τους ο κ. Στουρνάρας, το θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στους αρχηγούς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά, αφού ο νέος φόρος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τον Δεκέμβριο, για να ισχύσει από 1.1.2014.

Γκρίνια και για το επίδομα πετρελαίου

Ο κ. Σαχινίδης μετέφερε στον Γιάννη Στουρνάρα και τη δυσφορία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες, ώστε να επιδοτούνται για περισσότερα λίτρα και μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, περιοχές που αδικούνται από το ισχύον σύστημα. Στον κ. Στουρνάρα έφεραν το παράδειγμα τα Τζουμέρκα στα Ιωάννινα που ανήκουν στην Β΄ Ζώνη, ζητώντας να μεταφερθεί στην Α' Ζώνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου