22 Μαρτίου 2014

«Του Γεωργίου ή του Ανδρέα;» #Αντικομμουνισμός

0 σχόλια
Marxplaster.jpg

Ο όρος ''αντικομμουνισμός'' επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση με τις ευλογίες του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου. Μάλιστα, ο όρος επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών αν και αυτή που του «επισύναψε» ο Μπαλτάκος στην τοποθέτησή του έχει αφετηρία το χωριό του και τον εμφύλιο πόλεμο...
Η χρήση του *αντί* ως πρώτου συνθετικού μίας πολιτικής ιδεολογίας είναι εξ ορισμού ακραία και κυρίως αντιδημοκρατική καθότι απορρίπτει με ισοπεδωτικό τρόπο κάθε πολιτική πτυχή μίας συγκεκριμένης ιδεολογίας. Ο ετεροπροσδιορισμός κάποιου ως αντικομμουνιστή δε συνιστά πολιτική άποψη, εχθρεύεται μία άλλη πολιτική άποψη και μάλιστα με ολοκληρωτικό τρόπο.

Σήμερα, ο όρος ''αντικομμουνισμός'' χρησιμοποείται από κάθε φασιστικό κόμμα ή σχήμα ανά την υφήλιο αλλά και από ακροδεξιά κόμματα ή πολιτικές που δεν ασπάζονται το φασισμό αλλά τρέφονται από την καθαρότητα των φυλών και το αντικομμουνιστικό μένος.  Δυστυχώς, αυτές τις μέρες παρακολουθώ και μη ακροδεξιούς συμπολίτες μου να υπερασπίζονται ακροδεξιές απόψεις και αντιλήψεις ,όπως αυτή που εξέφρασε ο Μπαλτάκος, συνδέοντας ατυχώς το συγκεκριμένο όρο με ιστορικά εγλήματα που διέπραξαν κομμουνιστικά καθεστώτα. Ίσως, η υπεραπλούστευση του αυτονόητου και η καταδίκη του όρου που χρησιμοποίησε ο Μπαλτάκος συνιστά αυτοθυσία των συμφερόντων ή του εγωισμού τους και επιλέγουν να «στρίψουν διά του αρραβώνος» και να χρησιμοποιήσουν ακόμη και την αυθαιρεσία στην επιχειρηματολογία τους για να πείσουν εαυτούς και όχι αλλήλους. 

Η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να ερωτηθεί έστω και τυπικά αν αποδέχεται τον όρο ''αντικομμουνισμός'' στον πολιτικό διάλογο. Πολλοί εξ αυτών, ως λύκοι καμουφλαρισμένοι με προβιά προβάτου για χάρη της εξουσίας επιδιώκουν αλλά αδυνατούν να κρύψουν την αντικομμουνιστική τους διάθεση ή το ρατσισμό τους. Και αυτό παρατηρείται στους διαλόγους που κάνουν με έλληνες πολίτες, ξεκινώντας τη συζήτηση αφού ορίσουν τα πολιτικά πιστεύω του συνομιλητή τους και αν πράγματι είναι *αντι-τέτοιοι* δεν έχουν το δικαίωμα να ομιλούν ή απαξιώνονται εξ αφετηρίας. Εντούτοις, η κυβέρνηση Σαμαρά υποχρεούται να τοποθετηθεί θεσμικά αν αποδέχεται το συγκεκριμένο όρο. Και πρέπει να ερωτηθεί από κάποιους -θεσμικά. 

Πριν μέρες, ένας φίλος μου διηγόταν τη στρατιωτική του θητεία επί χούντας. Όταν τον ρωτούσε το καθεστώς ποια είναι τα πολιτικά του φρονήματα, αυτός απαντούσε ότι είναι παπανδρεικός. Η επόμενη ερώτηση ήταν ''του Γεωργίου ή του Ανδρέα''; Ο ριζοσπαστικός πολιτικός συμβολισμός στο πρόσωπο του Ανδρέα που συνδεόταν και με την αριστερά ήταν μη αποδεκτός ως φρόνημα. Η «σωστή» απάντηση ήταν ''του Γεωργίου''.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου