30 Μαρτίου 2014

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόταση δυσπιστίας...

0 σχόλια
... που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ...
Γιατί μπορεί να μην γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, τι προβλέπεται σε περίπτωση που γίνει δεκτή, τι προβλέπεται για την εκταμίευση των δόσεων.
Όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση των δόσεων φαίνεται ότι...
ανατρέπει η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη εθνική αντιπροσωπεία, αν κριθεί τελικά σύμφωνη προς τον κανονισμό της Βουλής (διαβάστε πιο κάτω γιατί).

Ανακοινώνοντας την πρόταση δυσπιστίας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Στουρνάρα ως «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών». Επικαλέστηκε το άρθρο 142 του κανονισμού της Βουλής, για την παραπομπή, ζητώντας να διακοπεί η διαδικασία συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για απελπισία που οδηγεί σε απονενοημένο διάβημα για να καθυστερήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου και η εκταμίευση των δόσεων.

Ο κ. Σταμάτης είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας θέτει το ερώτημα αν θα καθυστερήσει με οποίον τρόπο μπορεί την ψήφιση νόμου και εκταμίευση των αναγκαίων χρημάτων.

«Βάλλετε ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων, σας καθιστούμε υπεύθυνους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αποδεχόμαστε την πρόκληση γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, είπε ο κ. Σταμάτης» κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι με λαϊκισμούς προσπαθεί από παντού να εξοικονομήσει ψήφους.

Τι προβλέπεται με την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, σε μισή ώρα, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Γιατί μπορεί να μην γίνει δεκτή η πρόταση

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης "όμοιας πρότασης". Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν πρόκειται για όμοια πρόταση.

Συνταγματολόγοι που μίλησαν στον ΣΚΑΪ εκτιμούσαν πάντως, ότι επειδή η πρόταση είναι διαφορετικού περιεχομένου από την προηγούμενη που είχε κατατεθεί σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, δύσκολα μπορεί να απορριφθεί από το νομικό τμήμα.

Γιατί δεν θα εκταμιευτούν οι δόσεις αν γίνει δεκτή η πρόταση 

Σε περίπτωση που η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών θεωρηθεί σύμφωνη με τον κανονισμό της Βουλής, τότε η απόφαση για εκταμίευση των δόσεων στο Eurogroup/Ecofin την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη δεν θα υλοποιηθεί, καθότι στο πολυνομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση ανεστάλη, περιέχονται τα προαπαιτούμενα.

«Έγκλημα σε βάρος του λαού και της πατρίδας μας» χαρακτήρισε νωρίτερα το πολυνομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «έγκλημα κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει συμφωνήσει με την τρόικα να χαρίσει τις τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά funds και να ξεπουλήσει τη χώρα σε ντόπιους ολιγάρχες με την υποστήριξη των ΜΜΕ της διαπλοκής.

Η πρόταση δυσπιστίας: 

"Προς τον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Αθήνα 30-3-2014


Το τραπεζικό σύστημα, μέρος του τριγώνου της διαπλοκής μαζί με τα ΜΜΕ και την επιχειρηματική ελίτ, υπήρξε η ραχοκοκαλιά ενός ψευδεπίγραφου μοντέλου ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το μοντέλο οδήγησε τη χώρα στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και την χρεοκοπία.

Από το 2010 και μετά το ελληνικό δημόσιο, οι Έλληνες φορολογούμενοι, στήριξαν το τραπεζικό σύστημα με 200 δις ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις. Παρά τον πακτωλό των χρημάτων προς τις τράπεζες, αυτές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν, αλλά σε συνδυασμό με τις μνημονιακές πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας, πολλαπλασίασαν την κρίση, οδηγώντας σε ασφυξία την πραγματική οικονομία και τις παραγωγικές τάξεις.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds. Με το παρόν νομοσχέδιο εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της οικονομίας, σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Με αυτή την ενέργεια εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες. Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτίσης τους. Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για νέες απώλειες δημοσίου χρήματος, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για την νομιμότητα τέτοιων πράξεων.

Ταυτόχρονα, επιβαρύνεται, με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών, το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της οικονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 142 του ΚτΒ, η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών."


 skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου