30 Μαρτίου 2014

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα κατά του Στουρνάρα (βίντεο)

0 σχόλια
Βόμβα έσκασε στην Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα και στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.
«Δεν βγάλατε την οικονομία από τον τάφο, την βάζετε στον τάφο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με σκληρά λόγια κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατ ' επείγοντος και τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι το προϊόν συναλλαγής με την Τρόικα και εξυπηρετεί συμφέροντα.
«Επιχειρείτε σαν τους κλέφτες. Προχωράτε σε ένα ακόμα έγκλημα με νομοσχέδιο που φανερώσατε ξημερώματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «Ετσι ολοκληρώνετε το έγκλημα που ξεκινήσατε με το PSI».
Διακόπτεται η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο – Μπλοκάρεται το Ecofin
Μετά από αυτή την αιφνιδιαστική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, αλλά και η διαδικασία ψήφισής του σταματούν, καθώς, ο νόμος αναφέρει αυστηρά πως πρέπει πρώτα να συζητηθεί η πρόταση μομφής και στη συνέχεια οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση συμφώνησε για την άμεση διεξαγωγή της συζήτησης, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον δύο ημέρες.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει εμπόδια στην εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη συνεδριάζει στην Αθήνα το Ecofin με κεντρικό θέμα τη συμφωνία με την Τρόικα και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.
Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει η συζήτηση για την πρόταση μομφής
Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.
Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Πριν λίγο η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης.
Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου