Μείζον πολιτικό θέμα
Διαγενομένου του χρόνου γινόμαστε ολοένα και πιο σοφοί για το τι ακριβώς έγινε το Νοέμβριο του 2011 και από κυβέρνηση Παπανδρέου πήγαμε σε κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το παρασκήνιο των Κανών είναι καυτό και εγείρει σειρά θεμάτων στα οποία πρέπει να τοποθετηθούν όλοι. Από τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση και τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Για πρώτη φορά μαθαίνουμε:
Α) Ο Σαρκοζί δεν τρελάθηκε ξαφνικά, όπως νομίζαμε, όταν άκουσε τον Παπανδρέου να λέει για δημοψήφισμα, αλλά είχε κάνει προηγουμένως σύσκεψη με Μέρκελ, Μπαρόζο και άλλους παράγοντες της Ε.Ε. για να σχεδιάσουν πως θα αντιμετωπίσουν τον Παπανδρέου.
Β) Είχε συμφωνήσει κι αυτός με το δημοψήφισμα, καθώς τον είχαν πείσει οι σύμβουλοί του ότι δεν πρέπει να πάει κόντρα στην γκωλική παράδοση που ήταν υπέρ των δημοψηφισμάτων. Απλώς προσπάθησε, και το πέτυχε, να στριμώξει την Ελλάδα και τον Παπανδρέου θέτοντας έξι όρους που αλλοίωσαν την πρόταση Παπανδρέου.
Γ) Ο Μπαρόζο ενημέρωσε από πριν τον Σαμαρά κι αυτός συμφώνησε να "σκοτωθεί" το δημοψήφισμα, να σχηματισθεί κυβέρνηση με επικεφαλής τεχνοκράτη και στη συνέχεια να εκμεταλλευθεί την πτώση Παπανδρέου για να γίνει αυτός πρωθυπουργός.
Δ) Ο Μπαρόζο ήταν σε συνεννόηση και με τον Βενιζέλο για να "σκοτωθεί το δημοψήφισμα και να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή από την οποίαν θα επωφελείτο ο ίδιος για να πάρει τη θέση του Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.
Ε) Ο Παπαδήμος είχε ήδη προεπιλεγεί για τη θέση του πρωθυπουργού και δεν προέκυψε μετά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ.
Τα πέντε αυτά θέματα που προκύπτουν για πρώτη φορά είναι πολλά για να μείνουν αναπάντητα από τους εμπλεκόμενους, Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο, Παπαδήμο (αυτός πρέπει να μας πει πότε βολιδοσκοπήθηκε από τον Μπαρόζο ή όποιον άλλον), αλλά και τις ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων. Ουσιαστικά αυτό που περιγράφουν οι FT είναι άμεση παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και μάλιστα στον ορισμό κυβέρνησης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου