25 Αυγούστου 2011

Το παρασκήνιο και η κρίσιμη συνομιλία Γιώργου-Σαμαρά

0 σχόλια

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Το παρασκήνιο και η κρίσιμη συνομιλία Γιώργου-Σαμαρά
"Επιθετική" τακτική του πρωθυπουργού για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Το τηλεφώνημα στον πρόεδρο της ΝΔ, η μεταστροφή του κλίματος στην αξιωματική αντιπολίτευση και το προσωπικό στοίχημα του Γ. Παπανδρέου ώστε το νομοσχέδιο να είναι ο πρώτος μεταπολιτευτικά νόμος που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία

Το τηλεφώνημα του Γιώργου Παπανδρέου στον Αντώνη Σαμαρά ήταν η κορύφωση της στρατηγικής του πρωθυπουργού ....
των τελευταίων ημερών, ο οποίος είχε δώσει σαφείς οδηγίες τόσο στην υπουργό Παιδείας όσο και στα στελέχη του κόμματος να πάνε "επιθετικά" προς τις αλλαγές ώστε να επιτευχθεί συναίνεση.
Αλλωστε, όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του, ήταν προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ να είναι ο πρώτος μεταπολιτευτικά νόμος στα θέματα της Παιδείας που ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία.
Ενδεικτικό των προθέσεων του Γ. Παπανδρέου ήταν ότι δεν δίστασε να σηκώσει το τηλέφωνο προκειμένου να μιλήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδειχναν κάπου να... σκαλώνουν, αδιαφορώντας για το ότι πριν από 69 ημέρες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον κ. Σαμαρά (στις 15 Ιουνίου) για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στην ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή κατά την οποία απέφυγε να κάνει "επιθετικές" αναφορές στη Νέα Δημοκρατία και στον πρόεδρό της. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ακόμη πως με την παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου εξασφάλισε τρία σημαντικά "ναι" από τον Α. Σαμαρά. Ενα επί της αρχής, ένα επί του άρθρου για τη διοίκηση των ΑΕΙ, και ένα... τρίτο πιο σημαντικό, την εγγύηση για την εφαρμογή του νόμου στα πανεπιστήμια.
Συνεχείς επαφές από την Τρίτη το βράδυ είχαν η Α. Διαμαντοπούλου και ο Α. Σπηλιωτόπουλος για να βρεθούν γέφυρες συναίνεσης
Συνεχείς επαφές από την Τρίτη το βράδυ είχαν η Α. Διαμαντοπούλου και ο Α. Σπηλιωτόπουλος για να βρεθούν γέφυρες συναίνεσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία έκλεισε όταν ο κ. Σαμαράς είπε στον πρωθυπουργό: "Εσύ καταργείς το άσυλο. Και εμείς κάνουμε ένα βήμα στα υπόλοιπα".
Το κλίμα στη ΝΔ μεταστράφηκε απότομα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς.
Λίγο μετά τη μία χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας που ήταν μαζί μίλησαν με τον πρόεδρο της ΝΔ και του ζήτησαν να στηρίξει τη μεταρρύθμιση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε -για πρώτη φορά- ουσιαστικά διαλλακτικός και έθεσε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να πει το "ναι": την κατάργηση του ασύλου, που ούτως ή άλλως όμως προβλεπόταν στο νομοσχέδιο, τη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για την ανάδειξη πρύτανη, και τη συμμετοχή των φοιτητών σε αυτό.
Το παρασκήνιο και η κρίσιμη συνομιλία Γιώργου-Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός και η κυρία Διαμαντοπούλου εξήγησαν ότι το θέμα του ασύλου έχει ήδη προβλεφθεί, συμφώνησαν στο θέμα του εκλεκτορικού σώματος και επιφυλάχθηκαν για το τρίτο ζήτημα, το οποίο τελικά και δεν αποδέχθηκαν. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής και αμέσως επικοινώνησε με τον τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, κ. Α. Σπηλιωτόπουλο, προκειμένου να του ανακοινώσει την τελική του απόφαση.
Πάντως η ΝΔ επιδίωξε να οικειοποιηθεί τις δάφνες της συναίνεσης. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Μιχελάκης, επισήμανε ότι η ΝΔ αγωνίστηκε στη Βουλή μέχρι την τελευταία ώρα για την υιοθέτηση των προτάσεών της από την κυβέρνηση. "Και τελικά το πετύχαμε! Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ" προσέθεσε.
ΟΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Το τανγκό θέλει δύο, και η συναίνεση αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η ΝΔ είπε το "ναι" στο νομοσχέδιο, ικανοποιημένη από τη δήλωση της υπ. Παιδείας από το βήμα της Βουλής πως "το άσυλο καταργείται, ώστε στο πανεπιστήμιο να λειτουργεί για τις αξιόποινες πράξεις ό,τι λειτουργεί για όλους τους δημόσιους χώρους". Η Αννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, πέτυχε να κάμψει την αρχική αντίθεση της ΝΔ χωρίς να ανατρέψει συνολικά τη φιλοσοφία του νόμου αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ και χωρίς να υποχωρήσει στο θέμα της συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή πρυτάνεων, που ο νέος νόμος τούς αποκλείει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ Διαμαντοπούλου και Αρη
Πριν απο την επίτευξη της συμφωνίας, που έχει σαφώς ιστορικό χαρακτήρα, προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο που περιλαμβάνει επαφές του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου με την κυρία Α. Διαμαντοπούλου, δηλώσεις διαφοροποίησης -από τη "σκληρή γραμμή"- βουλευτών της ΝΔ, αλλά και οργίλες ανακοινώσεις από τη Νεολαία της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προετοιμασία της χθεσινής ?καθοριστικής για τις εξελίξεις? συνομιλίας ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης.
"Πρωταγωνιστές" ήταν η υπουργός Παιδείας και ο προκάτοχός της κ. Α. Σπηλιωτόπουλος. Αυτό που "ένωνε" εκείνη τη στιγμή τους δύο πολιτικούς ήταν η θέση ότι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έχει πράγματι θετικά χαρακτηριστικά, και βρισκόταν μάλιστα πολύ κοντά στην ιδεολογία της ΝΔ. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή ήταν διαλλακτικότερος της ηγετικής ομάδας του κόμματός του και προσπαθούσε να βρει τη "χρυσή τομή" την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, συναντήθηκε με την κύρια Διαμαντοπούλου και της είπε ότι το θέμα της συναίνεσης θα μπορούσε να λυθεί μόνο με μια επικοινωνία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, κάτι που η υπουργός Παιδείας μετέφερε στον πρωθυπουργό και ως αποτέλεσμα είχε τη χθεσινή τηλεφωνική συνδιάλεξη...
Ακολούθησαν χθες το πρωί δύο γύροι διαβουλεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι Χρ. Πρωτόπαπας και Π. Ευθυμίου και από τη ΝΔ οι Α. Σπηλιωτόπουλος και Κ. Τασούλας.
Ωστόσο, πριν από την επικοινωνία Παπανδρέου ? Σαμαρά είχε προηγηθεί η άσκηση πίεσης προς τον πρόεδρο της ΝΔ από βουλευτές του, που του ζητούσαν να συναινέσει σε ένα κατεξοχήν "δεξιό νομοσχέδιο". Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να συστήσει από το βήμα της Βουλής στην ηγεσία της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ανάλογες απόψεις, τις οποίες ωστόσο δεν δημοσιοποίησαν, είχαν και οι βουλευτές κ. Δένδιας, Χατζηδάκης και Χατζηγάκης.
ΔΑΠ - ΟΝΝΕΔ
Στον αντίποδα κινήθηκαν οι εκπρόσωποι της Νεολαίας της ΝΔ, που με αιχμηρές έως και "εμπρηστικές" δηλώσεις τους στήριξαν μέχρι τέλους τη "σκληρή γραμμή" που είχε αρχικά επιλέξει ο κ. Σαμαράς.
Μετά τη ΔΑΠ, και την άκρως επιθετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τη Δευτέρα, χθες το πρωί και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Α. Παπαμιμίκος "ξιφούλκησε" κατά της υπουργού Παιδείας, από την οποία ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να αποσύρει το νομοσχέδιο. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ με δήλωση του εξέφρασε την πικρία του για τις εξελίξεις λέγοντας ότι κάποιοι "σήμερα στοχεύουν να μας καταργήσουν στα χαρτιά".
ΚΟΝΤΡΑ ΝΔ - ΛΑΟΣ
Γ. Καρατζαφέρης: Καλά τα πάτε, επιταχύνετε τους ρυθμούς σας
Η απόφαση προχθές το βράδυ του ΛΑΟΣ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, προκειμένου να προκαλέσει ρήγμα στους κόλπους της ΝΔ, προεξοφλούσε την κόντρα που θα ακολουθούσε χθες στη Βουλή.
Ο Γ. Καρατζαφέρης αντιμετώπισε με σκωπτικό ύφος τη μεταστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η ΝΔ χρειάστηκε δύο ημέρες να καταλάβει τη σωστή επεξεργασία των πραγμάτων: "Καλά τα πάτε, επιταχύνετε τους ρυθμούς σας" σχολίασε με ειρωνική διάθεση, θυμίζοντας ότι μία ημέρα νωρίτερα το κόμμα του Αντ. Σαμαρά είχε κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό.
Οσο για την ονομαστική ψηφοφορία που ο ίδιος ζήτησε και στη συνέχεια ακύρωσε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε πως το έκανε προκειμένου να ξυπνήσει τη ΝΔ από τον λήθαργο. Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και εκτός αιθούσης, με τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τασούλα να κατηγορεί τον ΛΑΟΣ πως λειτούργησε όχι απλώς ως συνήγορος της κυβέρνησης, αλλά "ως απρόσφορος παγιδευτής".
Η Αριστερά
Η αλλαγή στάσης της ΝΔ δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τα κόμματα της Αριστεράς.
Για "αλισβερίσι" μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έκανε λόγο η Α. Παπαρήγα, "αναμενόμενη" χαρακτήρισε την επίτευξης της συμφωνίας ο Αλ. Τσίπρας, με το επιχείρημα πως ήταν λογικό η ΝΔ να συναινέσει σε ένα "δεξιόστροφο και νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο".
Λευτέρης Γαλανός, Γιάννης Σαραντάκος
Πηγή: http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου