26 Αυγούστου 2011

Σχέδιο για «καθαρή» ενέργεια στην Ελλάδα συζητούν οι Γερμανοί

0 σχόλια
Σχέδιο για «καθαρή» ενέργεια στην Ελλάδα συζητούν οι ΓερμανοίΣχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και την μεταφορά της στην Ευρώπη μέ υποβρύχιες διασυνδέσεις, συζήτησαν ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Stefan Kapferer, στη συνάντηση που είχαν τοαπόγευμα της Πέμπτης. Αναφορικά με το ενεργειακό σκέλος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι ....
έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών. Πάντως από ελληνικής πλευράς επιχειρείται να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που υπάρχει ώστε το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα από εγχώριες ή από νέες βιομηχανίες που θα ιδρυθούν, καθώς το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση χιλιάδων μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων χωρών στο project, καθώς οι διεθνείς διασυνδέσεις που θα απαιτηθούν για τη μεταφορά του ηλεκτρικού, θα αξιοποιήσουν δίκτυα ενδεχομένως και της Ιταλίας, που είναι η πλησιέστερη προς την Ελλάδα χώρα και με την οποία ήδη υπάρχει υποβρύχια διασύνδεση 500 μεγαβάτ.
Ο υπουργός μετά την συνάντηση δήλωσε ότι «είναι μία μεγάλη προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο project, με το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά. Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από την Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ευρωπαϊκό βορρά».
Εν τω μεταξύ ο γερμανός υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Dr. Markus Kerber, τον διευθυντή της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW), Dr. Lutz-Christian Funke, τον πρόεδρος κ. Μ. Μαΐλλης και τον διευθυντής του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μάρτιν Κναπ, καθώς και ανώτερα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του συνδέσμου.
Μετά την συνάντηση ο κ.Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση εντάσσεται σ' ένα πρόγραμμα επαφών που έχει ξεκινήσει ο ΣΕΒ με ευρωπαϊκούς και όχι μόνο επιχειρηματικούς φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να αναδείξει τις αναπτυξιακές ευκαιρίες στην Ελλάδα και να συντονίσει επενδυτικά σχέδια και συνεργασίες που θα φέρουν κεφάλαια και θα δώσουν δουλειές στον τόπο. Στο επενδυτικό πεδίο, οι επαφές μεταξύ επιχειρηματιών αποδίδουν πιο άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα απ' ό,τι οι συζητήσεις μεταξύ κρατών».

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Σύσκεψη για θέματα πράσινης ανάπτυξης, με έμφαση στις επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό κ.
Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και διακριμένων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων του εξωτερικού.

Η σύσκεψη θα γίνει στο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), στο Πικέρμι, το οποίο θα επισκεφθεί το πρωί ο πρωθυπουργός.


Στην αρχή της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου θα ενημερωθεί για το έργο του ΚΑΠΕ από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ.
Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Μάνθο Σανταμούρη
 
tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου