25 Αυγούστου 2011

ΝΑΙ στη Βουλή, ΟΧΙ στους δρόμους

0 σχόλια


Ύστερα από έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού η Ν.Δ., ο ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Συμμαχία υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές ....
στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αριστεράς (Κ.Κ.Ε., Συνασπισμός, Δημοκρατική Αριστερά) καταψήφισαν το νόμο-πλαίσιο, μετά και τις τοποθετήσεις στη Βουλή τόσο της Αλέκας Παπαρήγα, όσο και των κκ. Τσίπρα και Κουβέλη.

Όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που στην πλατεία Συντάγματος ομάδα περίπου 700 φοιτητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Υπουργείου Παιδείας και ζητώντας την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.




Λίγο μετά τις 15:00, τα πνεύματα άναψαν, όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε επί της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας, η οποία είχε αποκλειστεί από δύο κλούβες των ΜΑΤ, με την αστυνομική δύναμη να είναι ιδιαίτερα ισχυρή στο σημείο.

Μια ομάδα διαδηλωτών διαπληκτίστηκε με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με την χρήση γκλοπ, ενώ, χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η κατάσταση εκτονώθηκε πολύ γρήγορα, δίχως να δοθεί συνέχεια στο περιστατικό. Στις 15:20 η πορεία άρχισε να υποχωρεί προς την οδό Πανεπιστημίου και Προπύλαια, όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.



Εν τω μεταξύ, στις 19:00 τα μέλη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

Καθολικό το «όχι» της Αριστεράς

Στη Βουλή το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης χτύπησε «κόκκινο», μετά και τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η γ.γ. του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, επέκρινε τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου για τους χαρακτηρισμούς του ότι «έχουμε ένα σοβιετικό τύπου εκπαιδευτικό σύστημα», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Παπανδρέου είτε είναι μακριά νυχτωμένος, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, προκειμένου, με ιδεολογική τρομοκρατία, να κάμψει τις κοινωνικές, φοιτητικές και πανεπιστημιακές αντιδράσεις».

Παράλληλα, επεσήμανε πως το κόμμα της τάσσεται υπέρ της διατήρησης του πανεπιστημιακού ασύλου, και πρόσθεσε: «Ναι, θα παλέψουμε. Θα παρεμβάλουμε δυσκολίες, θα αξιοποιήσουμε και τις αντιθέσεις για να μην προωθηθεί ο νόμος αυτός και θα πρωτοστατήσουμε. Είναι άλλο πράγμα οι κουκουλοφόροι κι άλλο το μαχητικό οργανωμένο κοινωνικό, σπουδαστικό, φοιτητικό, πανεπιστημιακό κίνημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί την Παιδεία σε κατεδάφιση και κατέστησε σαφές πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την μεταρρύθμιση στα Α.Ε.Ι.

Κατά του νόμου-πλαίσιο τάχθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν εισάγει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Συναινετικό «αλισβερίσι» ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ.

Λίγη μόλις ώρα προτού υπερψηφιστεί επί της αρχής το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, προηγήθηκε ένα απίστευτο πολιτικό θρίλερ, καθώς μέχρι και το βράδυ της Τρίτης η ΝΔ ήταν αποφασισμένη να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με το ΛΑ.Ο.Σ. και τη Δημοκρατική Συμμαχία να το υπερψηφίζουν.

Αιφνιδίως, λίγο πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες διαπίστωσαν μία κινητικότητα, η οποία, κατά το ρεπορτάζ, είχε ως σκοπό τη διασφάλιση μιας μίνιμουμ συναίνεσης επί του νομοσχεδίου μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας.

Προηγήθηκαν συνεννοήσεις ανάμεσα στην αρμόδια υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, και τον υπεύθυνο τομεάρχη Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άρη Σπηλιωτόπουλο, προκειμένου να αμβλυνθούν τα σημεία τριβής των δύο μεγάλων κομμάτων, ιδίως ως προς το ζήτημα του ποσοστού της συμμετοχής των φοιτητών στα Πανεπιστημιακά Συμβούλια.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει δύο προϋποθέσεις: την κατάργηση του ασύλου και την εκλογή του πρύτανη από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.

Η επικοινωνία των δύο αρχηγών είχε τελικά αίσια έκβαση, ενώ βαρύνοντα ρόλο στο κλίμα συναίνεσης διαδραμάτισε νωρίτερα και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ δήλωσε: «Θα επιθυμούσα το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ, εφόσον μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης».

Πηγή: zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου