10 Νοεμβρίου 2011

Γιούνκερ: «Είμαι αλλεργικός σε ηλιθιότητες»

0 σχόλια
Γιούνκερ: «Είμαι αλλεργικός σε ηλιθιότητες»Την έντονη ενόχλησή του για τα σενάρια (;) περί σχεδίων Γερμανίας και Γαλλίας για μελλοντική διάσπαση της Ευρωζώνης σε δύο ή και περισσότερες ταχύτητες εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Είμαι αλλεργικός σε αυτές τις ηλιθιότητες που μεταδίδονται από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν να σπείρουν διχόνοιες εντός της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γιούνκερ μιλώντας σε .....
πορτογαλικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «η Ευρωζώνη είναι μια ισχυρή ομάδα» και κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους να μην λαμβάνουν υπόψη τους τα δημοσιεύματα περί γαλλογερμανικών σχεδίων «ριζικής αναδιαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με τη δημιουργία «σκληρού πυρήνα» του ευρώ και «χαλαρής περιφέρειας».
H αντίδραση του κυρίου Γιούνκερ μπορεί να εκληφθεί και ως μια προσπάθεια να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από την δήλωση της κυρίας Πία Αρενκίλντε, εκπροσώπου του προέδρου της Κομισιόν κυρίου Μπαρόζο, η οποία τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για τον κίνδυνο να προκύψει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων εξαιτίας της κρίσης του χρέους!
Χαρακτηριστικά η κυρία Αρενκίλντε δήλωσε ότι οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ (Ιταλία, Ελλάδα) επιτείνουν τις ανησυχίες πολλών στελεχών της ΕΕ ότι αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί μια ένωση πιο «σκληρή» από τη μια πλευρά, που θα προχωρεί στην οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση και μια δεύτερη «ταχύτητα» με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ από την άλλη.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε πως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σκοπεύει να παρουσιάσει ως το τέλος του μήνα προτάσεις για να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, η οποία αριθμεί 27 μέλη, και της νομισματικής ένωσης των 17.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο βλέπει «απειλές να διαγράφονται στον ορίζοντα με τη σημερινή κατάσταση και πως θεωρεί καθήκον του να πει ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν αν δεν υπερασπιστούμε την εσωτερική συνοχή της ένωσής μας και την ενότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου μας»!
Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Τετάρτης, ομιλία του κυρίου Μπαρόζο στο Βερολίνο, όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε μια προειδοποίηση: «Η πρόκληση είναι να εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ χωρίς να δημιουργήσουμε διαιρέσεις μ’ αυτούς που δεν βρίσκονται ακόμη σε αυτή. Η ΕΕ και η Ευρωζώνη αποτελούν μέρη του ιδίου συνόλου. Μια διαιρεμένη Ένωση δεν θα λειτουργήσει. Η δημιουργία της ιδέας ότι έχουμε δύο ενώσεις σημαίνει διαίρεση» …
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες από Βερολίνο και Παρίσι επιμένουν ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν τους ελιγμούς για την ενίσχυση της κοινής καθοδήγησης των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης. Στο σχέδιό τους προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικών συνόδων κορυφής, καθώς και ένας μεγαλύτερος εναρμονισμός των εθνικών πολιτικών.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου