11 Νοεμβρίου 2011

Π.Καρβούνης: Ορθός δρόμος η εθνική συναίνεση

0 σχόλια
Π.Καρβούνης: Ορθός δρόμος η εθνική συναίνεσηΜετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας, το protothema.gr ζήτησε από τον κ. Πάνο Καρβούνη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, να σχολιάσει πώς θεωρεί ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και πέρα.
Ο κ. Καρβούνης επισημαίνει ότι η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ήταν «το ζητούμενο εδώ και μήνες από την ΕΕ» και υποστηρίζει ότι έτσι «θα καταδειχτεί στους Ευρωπαίους -δανειστές μας ότι ....
έχουμε συναίσθηση του εκτροχιασμού που υπέστη η ελληνική οικονομία και κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια για την ολική επαναφορά της» .
Κατά τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων «θα επιφέρει την βελτιστοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και θα επιτρέψει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων», γεγονός που σύμφωνα με την άποψη του κ. Καρβούνη «θα οδηγήσει τη χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα χρόνο».
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα.
Η πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα μας είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Ήταν το ζητούμενο εδώ και πολλούς μήνες από τη ΕΕ ούτως ώστε να καταστεί σαφές προς τους Έλληνες πολίτες ότι οι όροι υπό τους οποίους η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα είναι οι πιο δόκιμοι για να βγει η χώρα από την κρίση. Και να καταδειχτεί στους Ευρωπαίους Εταίρους – δανειστές μας ότι έχουμε συναίσθηση του εκτροχιασμού που υπέστη η Ελληνική οικονομία και κάνουμε μία από κοινού σοβαρή προσπάθεια για την ολική επαναφορά της.
Η Ελλάδα έχει τώρα να εφαρμόσει τη σημαντικότατη για αυτήν συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011, η οποία επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Μία νέα δανειακή σύμβαση 130 δις ευρώ και ένα νέο Μνημόνιο πρέπει να καταρτισθούν και να εγκριθούν από τη Βουλή πριν το τέλος του έτους. Η κατά 100 δις ευρώ μείωση του Ελληνικού χρέους πρέπει να δρομολογηθεί σε συμφωνία με τις Τράπεζες οι οποίες, σε αντάλλαγμα, θα στηριχθούν από τμήμα των πόρων της νέας δανειακής σύμβασης. Και η χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Κράτους πρέπει να διασφαλισθεί για τους προσεχείς μήνες με την εκταμίευση εντός του Δεκεμβρίου της 6ης δόσης η οποία καθυστερεί λόγω της αβεβαιότητας που προέκυψε με την μονομερή αναγγελία δημοψηφίσματος για την αποδοχή από την Ελλάδα της συμφωνίας που είχε ήδη προσυπογράψει στις 26 Οκτωβρίου 2011.
Η συναίνεση που τελικά επιτεύχθηκε θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτών των προτεραιοτήτων μέσα σε ένα καλύτερο πολιτικό κλίμα, γεγονός που θα φέρει και καλύτερα αποτελέσματα.
Πράγματι, την μέχρι τώρα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων φιλοευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων θα διαδεχθεί η συνεργασία τους που θα επιφέρει την βελτιστοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Και θα επιτρέψει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων, γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα σε ένα χρόνο.
Η εθνική συναίνεση είναι ο ορθός δρόμος για να σταθούμε και πάλι όρθιοι σαν χώρα στα πόδια μας και να ξαναφέρουμε σε αυτόν τον τόπο ανάπτυξη, απασχόληση και υπερηφάνεια.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου