21 Νοεμβρίου 2011

Ηγέτες – θύματα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης

0 σχόλια

Ηγέτες – θύματα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης
Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, αποτελεί τον τελευταίο ηγέτη χώρας που παραδίδει την εξουσία εν μέσω της κρίσης χρέους, η οποία «ταλαιπωρεί» την ευρωζώνη εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τονΓιώργο Παπανδρέου να μην αποτελεί εξαίρεση.
Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο αποσύρθηκε από την -από καιρό- χαμένη μάχη των εκλογών, δίνοντας την ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος στον Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι να επιβεβαιώνει τις πιθανότητες που τον ήθελαν να κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με άνεση, όπως δείχνει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Λίγες μέρες νωρίτερα, σε άλλες δύο χώρες της Μεσογείου, ο ...Γιώργος Παπανδρέου έδωσε τη σκυτάλη στον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο σε μια «αντίστροφη μέτρηση» που ξεκίνησε από το Καστελλόριζο την άνοιξη του 2010 και την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ενώ αμέσως μετά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδωσε τη θέση του στον επίσης τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, κι ενώ η Ρώμη βαλλόταν από τις αγορές και το διαρκώς αυξανόμενο σπρεντ.
Παραμένοντας στους PIGS (εξαιρώντας την Ιταλία, η οποία «φλερτάρει» με το ενδεχόμενο να αποτελέσει… μέλος τους) ο κεντροδεξιός Έντα Κένι εκμεταλλεύτηκε την δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού, Μπράιαν Κάουεν, για την κατάσταση της οικονομίας και την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας. Στην Πορτογαλία, ο κεντροαριστερός Ζοζέ Σόκρατες έχασε -όπως αναμενόταν- την εκλογική αναμέτρηση από τον κεντροδεξιό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον περασμένο Ιούνιο, κι ενώ λίγο καιρό νωρίτερα, η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου είχε προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Στην Φινλανδία, στις εκλογές του περασμένου Απριλίου, η κεντρώα Μαρί Κιβινιέμι κατατροπώθηκε, με τον κεντροδεξιό Γίρκι Κατάινεν να σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας.
Στο Βέλγιο, ο Χριστιανοδημοκράτης Υβ Λετέρμ αποχώρησε τον Δεκέμβρη του 2008, βυθίζοντας την χώρα στην ακυβερνησία, αλλά χωρίς καταστροφικά αποτελέσματα, παραδόξως, αν και η κρίση χρέους πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες. Στην Κύπρο, ο πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας περνά δύσκολες ώρες κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Ανέπαφοι» έχουν παραμείνει Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, όμως οι πιθανότητες να παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά από τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία και Γαλλία, αντίστοιχα, να μην είναι με το μέρος τους.

Οι δύσκολες μέρες των κεντροαριστερών και οι «ηλεκτρικές καρέκλες»
Παρατηρώντας πάντως την πολιτική θέση των κυριότερων «θυμάτων» της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη,διαπιστώνεται ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες. Εν μέσω κρίσης, το γεγονός ότι αναγκάζονται να εφαρμόσουν προγράμματα λιτότητας, μειώνοντας το κράτος και «ψαλιδίζοντας» τις κοινωνικές παροχές, τους μετατρέπει αυτομάτως σε πρόσωπα που ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο από αυτόν της ιδεολογίας και των εξαγγελιών τους.
Αποτέλεσμα, η εκλογική αποδοκιμασία από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι τους τιμωρούν για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν. Όσο, πάντως συνεχίζεται το αδιέξοδο στην κρίση χρέους στη νομισματική ένωση, που απειλεί όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, αναπτυσσόμενες χώρες) δεν κινδυνεύουν μόνο οι κεντροαριστεροί, αλλά το σύνολο των ηγετών, με τους προεδρικούς και τους πρωθυπουργικούς θώκους να τείνουν να εξελιχθούν σε… ηλεκτρικές καρέκλες.
Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος για το: newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου