15 Μαΐου 2012

Γερμανία: Αναζητείται φόρμουλα για να τεθούν εκτός νόμου οι ναζιστές

0 σχόλια

Γερμανία: Αναζητείται φόρμουλα για να τεθούν εκτός νόμου οι ναζιστέςΜετά την αποκάλυψη πέρυσι τον Νοέμβριο ότι πίσω από μια σειρά δολοφονιών κυρίως τούρκων μεταναστών κρυβόταν ένας νεοναζιστικός τρομοκρατικός πυρήνας, οι πιέσεις εντός της Γερμανίας για την απαγόρευση του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) εντείνονται συνεχώς.
Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει μία νέα...
νομική προσπάθεια να θέσει το φιλοναζιστικό κόμμα εκτός νόμου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ως «ρατσιστικό, αντισημιτικό, που αρνείται την ύπαρξη του ολοκαυτώματος» κόμμα με στόχο την ανατροπή της δημοκρατίας και η δημιουργία του Τέταρτου Ράιχ.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ο ειδικός Μάρτιν Μόρλοκ τα εμπόδια είναι μεγάλα. Παράλληλα το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια επανάληψη της αποτυχημένης πρώτης προσπάθειας να κηρυχτεί εκτός νόμου το NPD, το 2003, όταν το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση όταν αποδείχτηκε ότι αρκετοί αξιωματούχοι του κόμματος ήταν πληροφοριοδότες της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.
Αυτή τη φορά η Γερμανία έχει διακόψει τους δεσμούς με πληροφοριοδότες στην ηγεσία του NPD και προσπαθεί να αποδείξει ότι αποτελεί απειλή για το σύνταγμα της χώρας.
Το NPD έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο σε περίπτωση απαγόρευσης, και σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ Μόρλοκ είναι πολύ πιθανό να επιτύχει την ανατροπή μιας καταδικαστικής απόφασης, αναφέρει tovima.gr.
Ο Μόρλοκ δήλωσε στο «Spiegel» ότι το γερμανικό δικαστήριο θα βασίσει την απόφαση του για μια ενδεχόμενη απαγόρευση στο κατά πόσον υτο κόμμα θέτει κινδύνους για το μέλλον, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα απαιτήσει αυτοί οι κίνδυνοι να είναι ήδη παρόντες.
«Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρωτάει κατά πόσον ένα εξτρεμιστικό κόμμα είναι, σύμφωνα με τα προηγούμενα εκλογικά του αποτελέσματα, πραγματικά στα πρόθυρα του να αποκτήσει εξουσία – και το NPD απέχει πολύ από αυτό», είπε.
Μια απαγόρευση θα μπορούσε ομοίως να βασιστεί στην απόδειξη ότι το κόμμα υποστήριζε τρομοκρατικές δραστηριότητες, «όμως σύμφωνα με όσα μπορεί να διαβάσει και να ακούσει κανείς μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για κάτι τέτοιο».
tsantiri.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου